Ana Sayfa » Haberler » HAK-İŞ BEŞİNCİ İŞ AHLAKI PANELLERİ TAMAMLANDI 

HAK-İŞ BEŞİNCİ İŞ AHLAKI PANELLERİ TAMAMLANDI 

HAK-İŞ Konfederasyonu ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından Mehmet Âkif Ersoy’un aziz anısına düzenlenen “İş Ahlâkı, Çalışma Hayatı ve Safahat” temasıyla gerçekleştirilen 5. Ahlâk Şûrası ikinci günü yapılan oturumlarla sona erdi.

Şûra’nın ikinci gününe Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Başkan Vekilimiz ve HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcımız Av. Hüseyin Öz, Genel Başkan Yardımcımız Celal Yıldız, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Dr. Osman Yıldız, HAK-İŞ Genel Sekreteri Eda Güner, HAK-İŞ  Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Serdengeçti, TYB Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, TYB Genel Başkan Yardımcıları, TYB Şeref Başkanı Dr. Mehmet Doğan, konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın genel başkan ve yardımcıları, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.

“Çalışma Hayatında İş Ahlâkı ve Aile: İş ve Yaşam Dengesi”

HAK-İŞ Genel Sekreteri Eda Güner’in oturum başkanlığını yürüttüğü “Çalışma Hayatında İş Ahlâkı Ve Aile: İş Ve Yaşam Dengesi” konulu beşinci oturumda Prof. Dr. Ayşen Gürcan “Çalışma Hayatında Verimliliğin İmkânı: İletişim”, Prof. Dr. Feridun Yılmaz “İş, Zanaat Ve Hayat: Kapitalizmde Dönüşen Kavramlar” ve Dr. Neşe Yıldız “Çalışma Hayatı ve Aileyi Korumak” konularında katılımcılara bilgiler verdi.

HAK-İŞ Genel Sekreteri Eda Güner, iki gün süren Beşinci Ahlâk Şûrası’nın çok başarılı bir şekilde ifa edildiğini belirterek, “HAK-İŞ Konfederasyonumuz ve Türkiye Yazarlar Birliği olarak bu önemli programı düzenlerken hedefimiz iş ahlakını bütün boyutlarıyla ele almaktı. Dün başlayan ve bugün de devam eden sunumlarla, değerli akademisyenlerimizin katkılarıyla iş ahlâkına tüm yönleriyle bakma fırsatımız oldu” diye konuştu.

Güner, Ahlâk Şûrası ile birlikte birçok yeni kavramında çalışma hayatına kazandırıldığını hatırlatarak, “İş yaşam dengesi HAK-İŞ Konfederasyonu olarak üzerinde durduğumuz, çözüm önerileri aradığımız bir konu. Bizler “Fıtratta farklılık, haklarda eşitlik” kavramını kullanıyoruz. Sunumlarımızda değerli akademisyenlerimiz kadın istihdamı konularına da değindiler. Bizler iş yaşam dengesinin kadın çalışanların yetkinlik ve yeterlilik konularıyla güçlendirilmesi ve aile konusuyla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini inanıyoruz” açıklamalarında bulundu.

Oturum sonunda Genel Başkan Vekilimiz ve HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcımız Av. Hüseyin Öz, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Dr. Osman Yıldız ve TYB Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan tarafından akademisyenlerimize fidan sertifikası takdim edildi.

“Meslek Ahlâkına Yeni Yaklaşımlar”

Prof. Dr. Mehmet Karataş’ın oturum başkanlığını yürüttüğü “Meslek Ahlâkına Yeni Yaklaşımlar” konulu dördüncü oturumda, Prof. Dr. Ömer Torlak “Dijital Dünyada İş Ahlâkı”, Prof. Dr. Alev Erkilet “Kadın Ve Çalışma Hayatı”, Öğr. Gör. Mesut Emre Balcı “Sosyal Politikada İş Ve Meslek Ahlâkının Konumu” konularında bilgiler verdi.

Oturum sonunda Genel Başkan Vekilimiz ve HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcımız Av. Hüseyin Öz ve TYB Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan tarafından akademisyenlerimize fidan sertifikası takdim edildi.

“İş Ahlâkı, Endüstriyel İlişkiler ve Sendikacılık”

Prof. Dr. Mustafa Öztürk’ün oturum başkanlığını yürüttüğü “İş Ahlâkı, Endüstriyel İlişkiler ve Sendikacılık” konulu altıncı oturumda ise Prof. Dr. Aydın Başbuğ “Çalışma Hayatında Sendikalı İşçilerin İş ve Ahlâk Uyumu”, Prof. Dr. Sayim Yorğun “İş Ahlâkı ve Sendikal İlkeler Arasındaki İlişki”, Doç. Dr. Mehmet Merve Özaydın “Emek Dünyasında İş Ahlâkının İnşası ve Sosyal Tarafların Sorumlulukları” konularında sunumlar gerçekleştirildi.

Konuşmaların ardından Genel Başkanımız Mahmut Arslan, TYB Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve TYB Şeref Başkanı Dr. Mehmet Doğan tarafından akademisyenlerimize fidan sertifikası takdim edildi.

“Ahilik ve İş Ahlâkı: İş Ahlâkının Edinimi”

Prof. Dr. Cengiz Anık’ın oturum başkanlığını yürüttüğü “Ahilik ve İş Ahlâkı: İş Ahlâkının Edinimi” konulu yedinci oturumda Prof. Dr. Ekrem Erdem “Ahilik Sisteminde Kamil İnsan Ve Ahlâk Temelli İş Hayatının Çerçevesi: Teorik Arka Plan ve Günümüzde Uygulanabilirliği”, Prof. Dr. Ahmet Gökbel “Ahilik ve Meslek Ahlâkı”, Prof. Dr. Faruk Taşçı “Günümüz Çalışma Hayatında Ahi Ahlâkının İmkânlarını Zorlamak” konularında bilgiler verdiler.

Oturumun ardından Prof. Dr. Cengiz Anık’a Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve TYB Şeref Başkanı Dr. Mehmet Doğan tarafından fidan sertifikası takdim edildi.

BEŞİNCİ AHLAK ŞURAMIZ SONA ERDİ

HAK-İŞ Konfederasyonumuz ve Türkiye Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen Beşinci Ahlâk Şûrası protokol konuşmaları, açılış dersleri, iki gün boyunca devam eden 7 oturum ve Şûra sonuç bildirisinin hazırlanması ile sona erdi.

Şûra’nın kapanış toplantısına Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Başkan Vekilimiz ve HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcımız Av. Hüseyin Öz, Genel Başkan Yardımcımız Celal Yıldız,  Genel Başkan Yardımcısı Dr. Osman Yıldız, HAK-İŞ Genel Sekreteri Eda Güner, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Serdengeçti, TYB Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, TYB Genel Başkan Yardımcıları, TYB Şeref Başkanı Dr. Mehmet Doğan, konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın genel başkan ve yardımcıları, akademisyenler katıldı.

“Bizim Derdimiz Var”

Şûra’nın kapanışında konuşan Genel Başkanımız Mahmut Arslan HAK-İŞ Konfederasyonu ve Türkiye Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen Şûra’da emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Öncelikle hem HAK-İŞ Konfederasyonumuz ve Türkiye Yazarlar Birliği tarafından toplantımıza iştirak eden, görüşlerini paylaşan hocalarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Bizim derdimiz var. İnsan derdi kadar insandır. Çünkü derdi olmayan insan olamaz. Biz çok şükür dertliyiz, derdimiz var, dertleneceğiz, derdimizi paylaşacağız ve çözüm bulmaya çalışacağız. Bu iki günü de dertleşme olarak değerlendirmemiz mümkün. Derdimiz var ki dertleşiyoruz” diye konuştu.

“Merhum Âkif’i Rahmetle Anıyoruz”

Arslan, şûrada üzerinde durulan konulardan birisi olan ahilik konusunun günümüze aktarılması konusunda HAK-İŞ Konfederasyonu olarak ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, “Ahilik çalışmalarından yeterince yararlanmamız gerektiğini burada özellikle vurgulamak istiyorum. Merhum Akif’in ölüm yıldönümünde kendisini bolca andığımız bir toplantı yapmamız çok anlamlı” dedi.

“Dünyaya Yeni Bir Model Armağan Etmek İstiyoruz”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ olarak Türkiye’ye ve dünyaya yeni bir model armağan etmek istediklerini ifade ederek, “Bunu da kendi değerlerimizle, tarihsel tecrübemizle, medeniyetimizle gerçekleştirmek istiyoruz. Yeni bir şeyler yapmamız gerekiyor. Biz bunun sancısını çekiyoruz. Biz şuna inanıyoruz ki bir işveren ve işçi örgütü oturup bir model ortaya koyabilir ve üzerinde çalışabilir ve sistemi tümüyle inşa etmek noktasında bir örnek ortaya koyabilir” dedi.

Arslan, Şûra’nın bitmesini aslında yeni bir başlangıç olarak düşündüklerini belirterek, Yazarlar Birliği’ne teşekkür etti.

“Şûra’yı HAK-İŞ İle Gerçekleştirmek Bizler İçin Çok Kıymetli”

TYB Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, “İki gün tarihe bir not ve şerh düştüğümüz bir gün oldu. Teori ve pratiği bir araya getirdik. Ahlâk Şûrası aslında bir derdi, bir sancıyı sürdürme çabasıdır. Bizatihi yaşanan problemlerden, sorunlardan hareketle ele alma çabasıdır. Sırf teorik bir tartışma değildir. Beşinci şuramız daha somut ve pratik yaşam üzerinden bir ahlak tartışması olarak gerçekleşti. İş ve çalışma hayatının bizatihi içinde olan davaları, değerleriyle, inançlarıyla ile bu işi sürdüren, kuruluş felsefesi aslında bu olan ülkemizin güzide yüz akı kuruluşu HAK-İŞ Konfederasyonumuz ile gerçekleştirmemiz bu anlamda çok kıymetliydi” dedi.

“Böyle Bir Şûra’yı Ancak Hak-İş’le Yapabilirdik”

TYB Şeref Başkanı Dr. Mehmet Doğan “HAK-İŞ Konfederasyonumuz kuruluşundan itibaren tanıdığımız bir konfederasyon. Özellikle Mahmut Bey Başkanımızı yıllardır tanıyoruz ve biliyoruz. Böyle bir şurayı da Hak-İş’le yapabilirdik. Çünkü, derdi olan, meselesi olan, bir şeyler yapmak isteyen insanlar ancak böyle bir tartışma ve konuşma zemininde yer almak ister. Konfederasyonumuza bu konuda çok teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten amacına ulaşmış bir Şûra oldu” dedi.

Şûra, sonuç bildirisi üzerinde yapılan müzakere ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.