Ana Sayfa » Haberler » İLK ‘BÜYÜK TEMSİLCİ BULUŞMAMIZ’ ANTALYA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İLK ‘BÜYÜK TEMSİLCİ BULUŞMAMIZ’ ANTALYA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

HAK-İŞ Konfederasyonu ve HİZMET-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, 16 Nisan 2024 tarihinde Antalya’da düzenlenen eğitim seminerimize katıldı.

Eğitim seminerimize, Kurucu Başkanımız ve 22., 23 ve 24. Dönem AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, Genel Başkan Vekilimiz Halil Özdemir, Genel Başkan Yardımcılarımız İdris Ersoy, Celal Yıldız ve Mehmet Keskin ile Bursa, Bursa 1 No’lu, Çanakkale, Giresun, Hatay, İstanbul 1 No’lu, İstanbul 4 No’lu, İstanbul 5 No’lu, İstanbul 7 No’lu, İstanbul 10 No’lu, İstanbul 11 No’lu, İstanbul 12 No’lu, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Sakarya ve Trakya Şube Başkanlıklarımızın yönetim kurulu üyeleri, İşyeri Sendika Temsilcilerimiz, Genel Merkez Komite Başkanlarımız ve Uzmanlarımız katıldı.

Arslan: “Her yıl bütün şubelerimize eğitim programı düzenleyeceğiz”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan yaptığı konuşmada, eğitime Türkiye’nin değişik bölgelerinden on yedi şubemizin katıldığını belirterek, “Yönetim kurulu olarak 2024 yılı eğitim planlamasını yaparken üye sayımızın çok fazla olması nedeniyle her yıl bütün şubelerimize eğitim programı yapılması kararını aldık. Bunun ilkini de bugün burada gerçekleştiriyoruz” dedi.

“Her türlü zorlukla karşılaştık”

15 Nisan 2024 tarihinin sendikamız açısından yeni bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Arslan, “31 Mart 2024 yerel seçimlerinden sonra yaşanan gelişmeler sendikamız adına yeni bir durum değil. Kuruluşumuzdan bu tarafa benzer zorluklarla sürekli karşılaştık. Bu süreci nasıl değerlendirmemiz gerektiğini ve bu süreçten sendikamızı ve Konfederasyonumuz HAK-İŞ’i nasıl daha güçlü çıkaracağımızın çalışmalarını yapıyoruz” diye konuştu.

“12 Eylül’de faaliyetlerimiz engellenmesine rağmen başarılı olduk”

1979 yılında Sendikamızın kuruluşunun üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen, Türkiye tarihinin en karanlık darbelerinden birisinin yaşandığını dile getiren Arslan, “Henüz bir buçuk yaşındaki Sendikamız HİZMET-İŞ ve dört yaşındaki Konfederasyonumuz HAK-İŞ bu karanlık darbenin en ağır faturalarını ödedi. 12 Eylül tarihi bizim için ve sendikal hareket adına kötü bir tarihti. Darbe yapılıyor, bütün sendikalar kapatılıyor, HAK-İŞ de dahil hiçbir konfederasyona izin verilmezken sadece TÜRK-İŞ’e ayrıcalık tanınıp faaliyetleri serbest bırakılıyor. Haksız, adaletsiz bir rekabeti gördük ama biz bu darbecilere karşı direnerek, mücadele ederek, canla başla çalışarak, yaklaşık dört yıl faaliyetlerimiz engellenmesine rağmen o süreçten başımız dik, alnımız açık ve onurlu bir şekilde çıktık. 1984 yılında kimsenin beklemediği şekilde Sendikamız HİZMET-İŞ yüzde on barajlarını geçerek HAK-İŞ’in en güçlü sendikası oldu” dedi.

“Demokrasiden yana tavrımızdan dolayı bedel ödedik”

Sendikamızın bütün baskı ve yasaklamalara rağmen başarılı olmayı sürdürdüğünü kaydeden Arslan, demokrasiden yana aldıkları tavırdan dolayı 28 Şubat’ta da baskı gördüklerini ifade ederek şunları kaydetti: “Sendikal mücadeledeki başarılarımız birilerini rahatsız etti. 28 Şubat 1997’de Türkiye yeni bir karanlık döneme daha girdi, yeni bir darbe ve bu darbenin faturasını en ağır şekilde ödeyen kuruluşlardan bir tanesi yine HAK-İŞ oldu. Ülkeyi karanlık noktalara götürmek için her türlü tuzağı kuranlar sendikamız üzerinde de büyük bir baskı, büyük bir tehdit oluşturdular ve sendikamızı ve konfederasyonumuzu tasfiye girişiminde bulundular. O süreçler hem ülkemiz için hem de bizim için karanlık bir dönemdi. Ekonomimiz, sosyal hayatımız, haklarımız, hukukumuz yerle bir edilmişti. Biz HAK-İŞ olarak milletin yanında durduk bedeller ödedik” şeklinde konuştu.

“Türkiye’nin bütünlüğü, birlik ve beraberliği için bir teminatız”

HİZMET-İŞ’in bir işçi örgütü olmasının yanı sıra, aynı zamanda demokrasimizin ve özgürlüğümüzün de teminatı olduğunu belirten Arslan, “Şer odakları yeni darbelere hazırlık yapıyorlar. Onun için Türkiye geçmişte olduğu gibi hiç olmayacakmış gibi düşündüğümüz darbe girişimlerine her zaman hazır olmak zorunda. Hiç kimsenin aklına gelmezdi 15 Temmuz’un yaşanacağı. Ama yaşandı ve daha sonraki gelişmeler yine benzer darbe girişimlerinin olabileceğini bize gösterdi. Onun için bu sendika sadece bir işçi örgütü olmaktan öte demokrasimizin de güvencesidir. Demokrasimiz, milletin iradesi, özgürlüklerimiz ve ülkenin bütünlüğü, birlik beraberliği için de bir teminatız” dedi.

“Birçok başarı hikayesi yazdık”

“Sendika olarak dönem dönem birçok zorlukla karşılaştıklarını ifade eden Arslan, şunları kaydetti: “Üye sayımızı belli bir aşamaya getiriyorsunuz, yeni bir gelişmeyle tekrar yeni tuzaklar kuruluyor. Ama bunların her birisi bizim için yeni bir mücadelenin, yeni bir başarı hikayesinin yazılmasını da sağlamış oldu. Belediyelerdeki geçici işçilerin kadro almasının mücadelesini büyük bir çabayla gerçekleştirdik, arkasından yeni bir sorunla karşılaştık: Belediyelerde kadro alan geçici işçi arkadaşlarımızın daha sonra önemli bir bölümü maddi gerekçelerle kamu kurumlarına gönderildiler. Üyelerimizi kaybettik ama yılmadık.

“İşten çıkarılan üyelerimizin işe geri alınmasını sağladık”

2019 Yerel seçimlerinde başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin pek çok yerinde üyelerimiz tehditle, baskıyla önce sendikamızdan istifa ettirildi sonra da işten atıldı. O dönemde yaklaşık on beş bin üyemiz işten çıkarıldı. Bunun mücadelesini verdik.  Türkiye’nin değişik bölgelerinde büyük bir mücadeleyi sahada başlattık. İstanbul mücadelemiz yaklaşık yedi ay sürdü ve yanlarında biz vardık. Yedi ay yaklaşık 250 arkadaşımız bizimle beraber direndi ve yedi aylık bir mücadelenin sonunda işten çıkarılıp eylemimize katılanların hepsi işe başladı. Bolu’da işten çıkarmalar oldu biz bu arkadaşlarımız için Bolu’dan Ankara’ya kadar yürüdük. Sonunda Belediye başkanı, arkadaşlarımızı işe almak zorunda kaldı.”

“Taşeron mücadelesine inanarak başladık ve kazandık”

HAK-İŞ’in duruşu ve mücadelesinin önemli bir değer olduğunu söyleyen Arslan, “Çünkü HAK-İŞ’in mücadelesinde samimiyet, dürüstlük, sadakat ve vefa var. HAK-İŞ’in mücadelesinin arkasında samimi ve ihlaslı bir mücadele var. Onun için bizim mücadelelerimizi başkalarıyla karıştırmıyorlar. HAK-İŞ bir adım atarsa ciddiye alıyorlar. mücadelemizdeki kararlılığımız, azmimiz, samimiyetimiz, ihlasımız, dürüstlüğümüz bize bu kapıları açıyor. Eğer HAK-İŞ burada varsa, HAK-İŞ burada mücadele ediyorsa ‘burada bir şey var’ diyorlar. Bütün zorlukları göğüsleyerek attığımız her adımın karşılığını almadan mücadeleyi bırakmadık. Dün de bırakmadık, bugün de bırakmayacağız. Bunun en büyük örneğini taşeron uygulamasına son vererek gerçekleştirdik. Biz bu mücadeleye inanarak başladık ve kazandık. Sendikasız ve toplu iş sözleşmesi olmayan taşeron işçiliğini bitirerek, taşeron firma çalışanlarını belediye bünyelerinde kurulan personel şirketlerine dahil ettik” dedi.

“Hiçbir belediye başkanına ve hiçbir siyasi partiye ödeyecek bedelimiz yok”

Değerler ve ilkelerle sendikacılık yaptıklarını ve kimseye diyet borçlarını bulunmadığını ifaden eden Arslan, “Türkiye’nin en büyük sendikasıyız. Dolayısıyla ‘biz büyük bir aileyiz’ derken laf olsun diye söylemiyorum. Çünkü biz birlikte başardık, bugünlere böyle geldik. Şimdi bize düşen sorumluluk, sendikal mücadeleyi göz ardı etmeden, değerlerimizden vazgeçmeden, ilkelerimize sadakatle bağlanarak korkmadan, endişeye kapılmadan, mahcup olmadan HAK-İŞ’in değerleriyle mücadeleyi devam ettireceğiz. Biz bir siyasi parti değiliz, ideolojik bir grup değiliz, biz sendikayız. Bizim bütün üyelerimizin tercihlerine saygımız var. Hiçbir belediye başkanına ve hiçbir siyasi partiye ödeyecek bedelimiz yok. Biz alın terimizle yıllarca mücadele ederek bu başarıyı elde ettik. Kimseye hesap verecek durumumuz yok” şeklinde konuştu.

“Sorumluluklarımızın farkında olalım”

Şube yönetim kurulu üyelerimiz ile işyeri sendika temsilcilerimizin iş güvencesine sahip olduklarını hatırlatan Arslan, “Bütün temsilcilerimiz ve yönetim kurulu üyelerimizin sorumluluklarının ve haklarının farkında olduğunu hatırlatmak istiyorum. Sizin işyeriniz dahi değiştirilemez ve işten de çıkarılamazsınız. Sendikal mücadeleyi işyerlerinde sizin öncülüğünüzde yapacağız. İşyerlerimizde Genel Başkan olarak beni ve Genel Başkan Yardımcılarımızı, şubemizi ve sendikamızı siz temsil ediyorsunuz. Onun için önüne gelen bizim iş yerlerimize giremez. Girmek isteyenlere gereken cevabı siz vereceksiniz” dedi.

“1 Mayıs’ta Kocaeli’ndeyiz”

“Bu yıl HAK-İŞ olarak 1 Mayıs’ı Kocaeli’nde kutlayacakları bilgisini paylaşan Arslan, “1 Mayıs’ı Kocaeli’de de güçlü bir şekilde kutlayacağız. Sadece kendi faaliyetlerimiz için değil, aynı zamanda HAK-İŞ’in, Sendikamızın ve ülkemizin temel sorunları için mücadele edeceğiz. Onun için üyelerimiz ile birlikte, 1 Mayıs’ta güçlü ve yoğun bir katılımla meydanlardan mesajlarımızı vereceğiz” dedi.

Tanrıverdi: “Ülkemiz, emek hareketi ve sendikacılık adına zorlu günlerde kurulduk”

Eğitim programımızın hayırlara vesile olmasını temenni eden Kurucu Başkanımız Hüseyin Tanrıverdi, “HİZMET-İŞ’in birliği ve beraberliğini ortaya koyması açısından bu programda sizlerle beraber olmaktan mutluyuz. Sendikamız ülkemiz, emek ve sendikacılık adına zorlu günlerde kuruldu. İdeolojik sendikaların üyesi olmak yerine kurduğumuz HİZMET-İŞ bugün, Türkiye’nin en büyük sendikası ise bunun arkasında inançtan, işçiden ve emekten yana duruşumuz vardır” dedi.

Özdemir: “Birlik ve beraberliğimiz daim olsun”

Eğitim Seminerimizde konuşan Genel Başkan Vekilimiz Halil Özdemir, yapılan eğitim seminerimizin teşkilatımıza hayırlar getirmesi temennisinde bulunarak, “Büyük bir coşku, birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde eğitim seminerimiz de buluştuk. HİZMET-İŞ’e yakışır bir şekilde Genel Başkanımızı karşıladık bunun için sizlere teşekkür ediyorum. Bu bize gösteriyor ki sahada da işyerlerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz, biz bu birlik beraberlik içerisinde olduğumuz müddetçe ne kadar puslu hava olursa olsun gelen zorlukları hep beraber aşacağız” ifadelerini kullandı.

Ersoy: “Güçlü Türkiye yolunda mücadele ediyoruz”

Genel Başkan Yardımcımız İdris Ersoy, HİZMET-İŞ Sendikasının güçlü Türkiye yolunda mücadele eden yerli ve milli bir işçi örgütü olduğunu belirterek, “Bizi bu çatının altında bir araya getiren, bizi sadece hepimizin HİZMET-İŞ sendikasında örgütlü olması da değildir, bizi biz yapan bölünmez bir bütünün parçası olmamız, aynı değerlerle aynı inançla aynı duygularla hareket etmemiz ve yalnızca kendimiz için değil alın teri döken bütün emekçiler için kurduğumuz hayallerdir” dedi.

Yıldız: “Birlikte Sendikamıza sonuna kadar sahip çıkacağız”

Programda kısa bir selamla konuşması yapan Genel Başkan Yardımcımız Celal Yıldız, “Temsilcilerimizin her biri sahada HAK-İŞ’i, HİZMET-İŞ’i, Genel Başkanımızı ve bizleri temsil ediyor. Bu sebeple sizlerle birlikte olmak bizim için çok kıymetli. Birlikte hem üyelerimizin haklarını en güzel şekilde koruyacağız hem de Sendikamıza sonuna kadar sahip çıkacağız” dedi.

Keskin: “Bizim için çok önemli ve kıymetlisiniz”

Programda konuşmalarını gerçekleştiren Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Keskin, “Eğitim seminerlerimizi sizlerden gelen talepler doğrultusunda bu şekliyle gerçekleştiriyoruz. Biz istersek tüm zorlukların üstesinden gelebiliyoruz. Yeter ki inanalım. Temsilci olmanın bedelleri var sizleri bu zor görevi üstlendiği için tebrik ediyorum. İş yerlerimizde zorluklar ilk karşılaşan sizlersiniz. O yüzden bizim için çok önemli ve kıymetlisiniz. 300 bin” ifadelerini kullandı.

Eğitim programımız toplu fotoğraf seçimiyle son buldu.