HAK-İŞ İstanbul İl Başkanlığı ve İstanbul 5 No’lu Şube Başkanlığımızın yeni hizmet binası, 23 Kasım 2019 tarihinde törenle açıldı.
Açılışa Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın yanı sıra, Genel Başkan Vekilimiz ve HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Av. Hüseyin Öz, Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu, Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, Memur-Sen İstanbul İl Başkanı Talat Yavuz, Pendik İlçe Müftüsü Hüseyin Baş, Saadet Partisi İl Temsilcileri, Öz Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Kudret Örgel, Enerji-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmutd Altunsoy, Öz Güven-Sem Genel Başkanı Ömer Yılmaz, HAK-İŞ İstanbul İl Başkanı ve Sendikamız HİZMET-İŞ İstanbul 5 No’lu Şube Başkanı Mustafa Şişman, Genel Başkan Danışmanımız İbrahim Güleş, İstanbul 2 No’lu İETT Şube Başkanımız Ahmet Günce, İstanbul 4 No’lu Şube Başkanımız Reşat Kaya, İstanbul 6 No’lu Şube Başkanımız Serdar Cafer Özkul, İstanbul 7 No’lu Şube Başkanımız Hüseyin Topçu, Sakarya Şube Başkanımız Mehmet Mesut Gökdemir, Kocaeli Şube Başkanımız İdris Ersoy, HAK-İŞ’e bağlı sendikaların İstanbul İl ve Şube Başkanları, işyeri sendika temsilcilerimiz, komitelerimizin başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, çok sayıda davetli ve basın mensupları katıldı.
HAK-İŞ İstanbul İl Başkanlığı ve İstanbul 5 No’lu Şube Başkanlığımızın yeni hizmet binasının açılış töreninde konuşan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminden sonra başlayan süreç bizim için zor, meşakkatli, yorucu ancak onurla ve gururla sonuçlandırdığımız mücadele olmuştur” dedi.
Bir kısım sendikalar tarafından HAK-İŞ’e bağlı sendikaların üyelerinin baskı ve tehditle sendika değiştirmeye zorlandığını kaydeden Arslan, HAK-İŞ’e bağlı sendikaların bütün zorluklara, baskılara, tehditlere karşı duruş sergilediğini belirtti.
Arslan, “İstanbul’da meydanlarda, sokaklarda soylu bir mücadele yürüttük. Yetki mücadelesinin sonunda HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımız İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde varlığını korumuş ve yeni dönem toplu iş sözleşme yapma yetkisini alacak sayıyı elde etmiştir. Bu başarılarından dolayı çaba gösteren tüm arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
31 Mart ve 23 Haziran seçimleri sonrasında çok sayıda HAK-İŞ mensubu emekçinin işten atıldığını hatırlatan Arslan, “Bugün halen İBB önünde işine geri dönmek için mücadele eden ve bu mücadelesini demokratik eylemlerle sürdüren 1469 arkadaşımızın mücadelesi devam etmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, işten atılan arkadaşlarımızın 31 mart seçimleri öncesinde işe alındığını söylemektedirler. Ancak bizim yaptığımız araştırmalara göre, bu arkadaşlarımızın işe alım süreci 2018 yılında başlamış, yazılı ve sözlü sınavlara tabi olmuş ve seçim öncesine gelen sürede iş başı yapmıştır” dedi.
İBB’DE İŞTEN ÇIKARILAN ARKADAŞLARIMIZIN İŞLERİNE İADE EDİLMESİ İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ
Seçim öncesi işe alımın eleştirilebileceğini belirten Arslan, “Bu arkadaşlarımızın işten atılmaları için geçerli bir sebep yoktur. Bu arkadaşlarımıza hiçbiri idari kovuşturma yapılmamıştır, hiçbiri, hakkında işi aksatıcı bir nedenle işten çıkarılmamıştır. Bu arkadaşlarımızın hukuki bir soruşturma olmadan, kendileriyle ilgili işten çıkarmayı gerektirecek bir sebep olmadan sadece seçim öncesi işe alındıkları için işten çıkarılmalarını kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.
“İstanbul’da işten atılan işçiler işe alınana kadar mücadele edeceğiz” diyen Arslan, “Demokratik bir şekilde, karşımızdakilere hakaret etmeden, arkadaşlarımızın işe dönmeleri için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Biz belediye işçileri olarak verilen işi layıkıyla yapmak ve alın terimizi akıtarak, helalinden kazanmak istiyoruz. Biz işimizin ne olduğunu biliyoruz ve aşımız İBB’de olsun istiyoruz. İşten çıkarılan arkadaşlarımızın işe iadesi için mücadele ediyoruz” dedi.
ÇALIŞANLARIN VERGİ DİLİMLERİYLE MAĞDUR EDİLMESİNİ KABUL ETMİYORUZ
Meclis’teki vergi düzenlemesini değerlendiren Arslan, “HAK-İŞ olarak vergi sistemiyle ilgili yeni, farklı ve kapsayıcı bir vergi düzenlemesi yapılması konusunda çalışma yaptık. Bu çalışmayı bütün siyasi partilere sunduk. Vergi yasalarında yapılan değişikliğin özellikle yüksek gelir gruplarına yeni vergi koymak, turizm başta olmak üzere, dijital mecralardan vergi alınması, ülkemizi bir vergisiz cennet olarak görenlerden daha fazla vergi alınması konusunda hiçbir itirazımız yok. Ancak çalışanların vergi dilimleriyle mağdur edilmesini kabul etmiyoruz” dedi.
KAPSAMLI BİR VERGİ REFORMUNA İHTİYACIMIZ VAR
2007 yılında vergi dilimine yaklaşık 14 asgari ücret ile girildiğini hatırlatan Arslan, “2019 yılında 7 asgari ücretle yüzde 20 vergi dilimine giriyoruz. Bu şu demek oluyor, 2007’den itibaren çalışanların vergi ödemesi daha da artmıştır. Bizim arzumuz vergilerin tabana ve tavana yayılarak adaletli dağıldığı bir sistemdir. Aile yükümlülüğünü de içine alan bir vergi sisteminin Türkiye’ye getirilmesini istiyoruz. HAK-İŞ, Türk-İş ve Disk olarak bu konuda ortak bir deklarasyonu da ilk defa Türkiye kamuoyuna duyurduk. Taleplerimizin hükümet tarafından ciddiye alınmasını ve önümüzdeki günlerde kapsamlı bir vergi reformuna ihtiyacımız olduğunu ifade ediyoruz” diye konuştu.
ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONUNDA HER KONFEDERASYON ÜYE SAYISI ORANINDA YER ALMALIDIR
Asgari ücret toplantılarının önümüzdeki ay başlayacağını belirten Arslan, “HAK-İŞ olarak baştan itibaren, Türkiye’de katılımcı ve çoğulcu bir yapının bütün alanlarda olmasını istiyoruz. Türkiye’de çalışma hayatında bazı komisyonlar tekelci bir yaklaşıma oluşturulmuş durumda, örneğin Asgari Ücret Tespit Komisyonunda en büyük işçi konfederasyonu temsil eder, diye 1970’lerden kalan bir düzenleme var ve bu bugünün Türkiye’sini temsil etmiyor. Yapılması gereken, her konfederasyonun üye sayısı oranında komisyonda yer almasıdır. Tüm konfederasyonlar asgari ücretin tespitinde konunun muhatabı olmak durumundadır. Bugün ne yazık ki asgari ücret tartışmaları bizim dışımızda cereyan ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısının daha demokratik, daha çoğulcu, daha katılımcı ve işçileri daha iyi temsil eden bir yapıya kavuşturulması gerekiyor. Umut ediyoruz ki, Türkiye’nin imkanlarıyla, işçinin sadece kendisini değil ailesini, çocuklarını da bir bütün olarak değerlendiren asgari ücret anlayışını inşa etmiş oluruz” şeklinde konuştu.
Asgari ücretin ülkemizde ve dünyada farklı değerlendirildiğine dikkat çeken Arslan, Avrupa’da asgari ücret en alt ücret seviyesidir. Ve asgari ücretle çalışanların sayısı yüzde 2-3 oranındadır. Bizim ülkemizde asgari ücretle çalışanlar toplam çalışanların yarısına tekabül ediyor. Önemli bir toplu sözleşme yapıyoruz. Bu kadar önemli sayıda işçiyi temsil eden asgari ücretin sadece bir konfederasyona teslim edilmesi hakkaniyetli ve adil değildir, komisyon bütün işçiyi temsil etmiyor. Pek çok alanda büyük devrimlere imza atan Ak Parti Hükümetinin bu temsil adaletsizliğini de gidermesini istiyoruz” dedi.
HAK-İŞ İstanbul İl Başkanı ve 5 No’lu Şube Başkanımız Mustafa Şişman ise yaptığı konuşmada, Genel Başkanımız Mahmut Arslan başta olmak üzere yeni hizmet binamızın açılış törenine katılan tüm misafirlere katılımlarından dolayı teşekkürlerini iletti.