Ana Sayfa » Faaliyetlerimiz » Eğitim Seminerleri » BÖLGESEL EĞİTİMLERİMİZ AMASYA VE ORDU ŞUBELERİMİZLE DEVAM ETTİ

BÖLGESEL EĞİTİMLERİMİZ AMASYA VE ORDU ŞUBELERİMİZLE DEVAM ETTİ

Şube, İl ve Bölge yöneticilerimiz, işyeri sendika temsilcilerimiz ve komite başkanlarımızın katıldığı Bölgesel Eğitim Seminerlerimiz Amasya ve Ordu şubelerimizin katılımlarıyla devam etti. Bölgesel Eğitim Seminerlerimiz Eğitim ve Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Keskin’in koordinatörlüğünde düzenleniyor.

Bölgesel Eğitim Seminerlerimiz 23-26 Ekim 2018 tarihleri arasında Amasya’da, FİMAR LIFE Thermal Resort Hotel’de gerçekleştirildi.

Eğitim Seminerimize Genel Başkan Vekilimiz Av. Hüseyin Öz, Genel Başkan  Yardımcımız Mehmet Keskin, Amasya Şube Başkanımız İsmail Pazar, Ordu Şube Başkanımız Nevzat Acu, Genel Başkan Danışmanımız Yahya Düzenli, Hukuk Müşavirimiz Av. Kürşat Kaya ve şubelerimizin işyeri sendika temsilcilerimiz ve komite başkanları katıldı.

KESKİN: EĞİTİMDE DİĞER SENDİKALARLA BÜYÜK FARKIMIZ VAR

Seminerimizin açılışında konuşan Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Keskin, Sendikamızın Türkiye’nin en büyük işçi sendikası olduğunu belirterek, “286 bin 356 üyesiyle Türkiye’nin en büyük sendikasıyız. Sizlerin de gayretleriyle zirvesindeki yerimizi perçinlemek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her alanda olduğu gibi eğitim alanında da diğer sendikalarla mukayese edilemeyecek bir duyarlılığımız var. Biz, eğitime ayırdığımız kaynak, zaman, yer ve elemanlarla kalitemizi ve farkındalığımızı ortaya koyuyoruz” dedi.

“BİRÇOK KONUDA BİLGİLENDİRMELER YAPILDI”

“HİZMET-İŞ Sendikası olarak, eğitim programlarımızın kurumsal kimliğimizin önemli bir fonksiyonu olarak sürekli hale getirdik” diye Keskin, “Bir faaliyet dönemi boyunca seminerlerimizi şartlar ne olursa olsun devam ettiriyoruz. Eğitim ve Sosyal İşler Birimimiz, sistemli ve düzenli bir Eğitim Kurumu gibi çalışmalarını sürdürüyor. Biz, Şube Yöneticilerimiz, temsilcilerimiz ve Komitelerimizle her türlü ortamı bir “eğitim ortamı” olarak değerlendirerek, HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ’in misyonundan Sendikal Yasalara, İş Sağlığı ve Güvenliğinden Mali Mevzuata kadar bizi doğrudan ilgilendiren konularda bilgilendiniz” diye konuştu.

“KADRO KONUSUNDA TÜM ENGELLEMELERE RAĞMEN YOLUMUZDAN DÖNMEDİK”

Kadro konusunda da açıklamalarda bulunana Keskin, “Taşeron çalışanlarının kadroyu geçirilmesi çalışma hayatında reform niteliğinde bir karardı. Biz 2014 yılında Ankara’da; taşeronda çalışan arkadaşlarımızın insan gibi yaşamaları, insan onuruna yakışır ücretler almaları ve iş yerlerinde varlıklarından birilerinin haberdar olması için kamuoyuyla da paylaşılan büyük bir toplantı yaptık. Biz o gün, ‘Biz bu taşeron sorunu çözmeye talibiz. Bu noktada bütün mücadeleyi yapacağız’ dedik. Önümüze engeller çıkardılar ama biz bütün engellemelere rağmen yolumuzdan vazgeçmeden mücadeleye devam ederek 2 Nisan 2018 itibariyle üyemiz olsun olmasın taşeronda çalışanların kadrolu olmalarını sağladık. Bu düzenlemenin eksikleri yada yarım kalan yerleri var. Bunlardan bir tanesi KİT’lerde çalışan arkadaşlarımız var. Bu durum bizi üzüyor, mücadelemiz asla sona ermedi. Bu kadro sorununu kim çözecek diye sorarlarsa bunu mutlaka HAK-İŞ çözer diyebiliriz” dedi.

“FERDİ KAZA SİGORTASI SENDİKAMIZIN EN BÜYÜK SOSYAL PROJESİDİR”

Sendikamızın sosyal sorumluluk projelerinden de bahseden Keskin, “Ferdi kaza sigortası sendikamızın en önemli projelerinden bir tanesi. Üye olduğunuz andan itibaren aidat almasak bile üyelerimizin tamamını ferdi kaza sigortası ile sigortalandırıyoruz” şeklinde konuşmasını tamamladı.

Eğitim Seminerimizde konuşan Genel Başkan Vekilimiz Av. Hüseyin Öz de Bölgesel eğitim seminerimizin hayırlara vesile olmasını diledi.

ÖZ: TEMSİL ETTİĞİMİZ KİŞİLERİN HAKLARINI SAVUNMALIYIZ

“Sendika olarak bütün mensuplarımızın temsil ettikleri kişilerin haklarını savunabilmeleri adına eğitimler düzenliyoruz” diyen Öz, “Temsil ettiğimiz alanda, temsil ettiğimiz insanların haklarını en güzel şekilde koruyabilmeleri bakımından bütün camiamızın toplam kalitesini yükseltmek için programlar yapıyoruz. Sizlerde burada edineceğiniz bilgi ve donanımla iş yerlerinizde çalışanların hak ve hukukunu korumak adına üzerinize düşeni yapacaksınız” dedi.

“SENDİKA OLARAK ZOR DÖNEMLER YAŞADIK”

Sendikamız HİZMET-İŞ’in 1979 yılında zorluklar içerisinde ve zor koşullarda kurulduğunu dile getiren Öz, “1980 darbesinde faaliyetleri yasaklanmış olan sendikamız, 1984 yılında yeniden faaliyete başladığında hiçbir işyeri olmayan, üyesi sınırlı sayıda olan ve kamuoyunda desteği bulunmayan bir sendikaydı. Sendikamız 40 yılı geride bıraktı. Kırk yıllık süreç içerisinde önemli başarılara imza attık ve önümüzdeki süreçte de atmaya devam edeceğiz. 40 yıl içerisinde bir sendikanın yaşayabileceği en büyük başarıları elde ettik. ” dedi.

“TAŞERON KONUSUNDA İLK VE TEK BÜYÜK GİRİŞİMİ 2014 YILINDA BAŞLATTIK”

Taşeron sorununun, Konfederasyonumuz ve Sendikamızca hedefe ulaşılan en önemli konu olduğunu belirten Öz, “Çünkü bu konuda tek mücadeleyi biz verdik. HAK-İŞ’HİZMET-İŞ olarak 2007 yılında, taşeron emekçilerin hakları için yola çıktığımızda taşeron işçilerle ilgili hiçbir düzenleme yoktu. 2013 yılında 5.250 taşeronla bir taşeron anketi yaptık. 2014 yılı öncesi ücretleri, kıdem tazminatları, izin hakları, fazla mesai ücretleri ve en önemlisi çalışma güvencesi gibi önemli sorunları vardı. 2014’ün ocak ayında “Sendika sizi korur, hakkın bize emanet” sloganıyla, taşeron işçilerinin örgütlenmesine yönelik yurt genelinde büyük bir kampanya başlattık. Bu kampanyamız, taşeron işçilerin örgütlenmesi hususunda atılan ilk ve tek büyük girişim olmuştur. 2014 yılında çıkan yasal düzenleme ile taşeronda çalışanlar sendikamızın çatısı altında toplandılar” diye konuştu.

“ÖSP’Yİ ASLA KABUL ETMEDİK”

“2015 yılında o dönemin hükümeti tarafından bize Özel Sözleşmeli Personel (ÖSP) sistemi önerildi” diyen Öz, “ÖSP taşeronun derdine çare olacak bir düzenleme değildi. ÖSP ne bizim istediğimiz gibi bir işçilik, nede çalışanların istediği gibi bir memurluktu. Konfederasyon olarak böyle bir sistemi kabul etmeyeceğimizi sendika olarak düzenlediğimiz bütün etkinliklerde her platformda dile getirdik ve düzenlemenin çıkmasını engelledik. 2016 yılı ocak ayına gelindiğinde seçimin ve örgütlenmenin etkisiyle çalışanlar ilk ciddi artışlarını asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk artışla elde ettiler” dedi.

2016 yılı içerisinde yetki süreçlerini tamamlayan işyerlerinde çalışanlar için sözleşmelerin yapıldığını ifade eden Öz,  “Bu yıl içerisinde toplu iş sözleşmelerini büyük bir oranda tamamladık. 2017 yılında ciddi manada toplu iş sözleşmeleri imzalandık ve 2017 yılı içerisinde kadro düzenlemesi ile ilgili ilk olgun adım atıldı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla taşeron meselesinin kökten çözümü için çalışmalar başladı. 4 Aralık 2017 tarihinde müjdeli haber geldi. 696 sayılı KHK ile yapılan düzenleme gerçekten bir milattır. Bu ülkemiz ve çalışma hayatı açısından büyük bir reform oldu. Taşeron sisteminin çözülmesiyle 850 bin çalışan kadroya geçmiş oldu. Bu düzenlemenin gerçekleşmesinde başta Genel Başkanımız olmak üzere, Cumhurbaşkanımıza, Çalışma Bakanımıza ve bu düzenlemeye destek veren bütün siyasetçilere teşekkür etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

“HEDEFLERİMİZ VAR”

“Bugün hala önümüzde gerçekleştirmemiz gereken hedeflerimiz var” diyen Öz, “Özellikle kadro düzenlemesi ile beraber öngörülen iki yıllık geçiş süreci var. Arzu ettiğimiz haklarımızın iyileştirilmesi noktasında henüz istediğimiz yerde değiliz. Kadro mücadelemiz henüz tamamlanmış değil. Özellikle KİT’lerde çalışanlar, Hastane Bilgi Yönetim sistemlerinde çalışanlar, yemekhane hizmetlerinde çalışanlar, kamu kurumlarında kiralık araç şoförlüğü yapanlar, personel teminine dayalı ihaleler kapsamında çalıştırılmayanlar ve emekliliği gelenler kadro düzenlemesinden istifade edemediler. HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ Sendikası olarak, kapsam dışı kalanlarında kadro alabilmesi için mücadelemizi ve çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Öte yandan kamu kurumlarında ve belediyelerde kadrolu olarak çalışanlar ilave tediye alırken, yerel yönetimlerin şirketlerinde kadrolu olarak çalışanlar alamıyor. Bunun da çözümü noktasından çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

“GEÇİŞ SÜRECİ KALDIRILMALI VE ÜCRET ARTIŞLARI REVİZE EDİLMELİ”

Genel Başkan Vekilimiz Av. Hüseyin Öz, Konfederasyonumuz HAK-İŞ adına Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlığı tarafından düzenlenen Üçlü Danışma Toplantısı’na katıldığını belirterek, “Geçiş süreci olarak öngörülen bir tarih var. Bu süreç içerisinde KHK hükümleri gereği kamuda ve yerel yönetimlerde toplu iş sözleşmesi imzalamıyor. Dolayısıyla bu geçiş sürecinin ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz. Toplu iş sözleşme sürecinin başlamasını istiyoruz. Ülkemiz ciddi bir ekonomik kriz ile karşı karşıya. Yaşanan bu kriz ekonomik sorunları özelliklede enflasyonu tetikledi. Faizlerin ve dövizin yükselmesi çalışanların satın alma gücünü zayıflattı. Yaşanan krizin faturası asla çalışanlara kesilmemeli. O nedenle biz Yüksek Hakem Kurulu sözleşmelerinin revize edilmesini ve bugünün koşullarına uygun hale getirilmesini istiyoruz. 2015 yılında belirlenen sosyal yardımların yenilenmeye ihtiyacı var. 2019 yılında imzalanacak kamu çerçeve sözleşmesinin enflasyon altına kalmayacak şekilde yeniden belirlemesini istiyoruz. Öte yandan Asgari ücretin de günün koşullarına uygun hale getirilmesi gerektiğini ifade ediyoruz.” dedi.

UZMANLARIMIZ SUNUM YAPTI

Bölgesel Eğitim Seminerimizde Genel Başkan Danışmanımız Yahya Düzenli ile Hukuk Müşavirimiz Av. Kürşat Kaya birer sunum yaptılar.

Seminerde Amasya Şube Başkanımız İsmail Pazar ve Ordu Şube Başkanımız Nevzat Acu da birer konuşma yaptılar.

Eğitim sonunda katılımcılara Katılım Belgesi verilirken yapılan sınav sonucunda da kazananları ödülleri takdim edildi.