ARSLAN: PROJELERİN SÜREKLİLİĞİ BİZİM AÇIMIZDAN BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR
İş Yaşamında Stres Yönetimi ve Etkili İletişim Modelleri Geliştirilmesi Projesi’nin açılış toplantısı, 4 Mayıs 2024 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.
Sendikamız HİZMET-İŞ’in, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İşçi Ceza Paraları Birimi’nin katkılarıyla gerçekleştireceği proje kapsamında, 4 ilde 160 işçiye eğitim verilecek.
Açılış Toplantısına HAK-İŞ Konfederasyonu ve HİZMET-İŞ Sendikamız Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, Genel Başkan Vekilimiz Halil Özdemir, Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Keskin, Genel Sekreter Yardımcımız Av. Mehmet Yeşilyurt, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik, Eğitim ve Yayın Daire Başkanı Eyüp Beyhan, Proje Koordinatörü Gülce Özyurt, İletişim ve Davranış Bilimleri Uzmanı Umay Ceren Doğan, Proje Eğitmeni Besim Kavukçu, Komitelerimizin başkanları ve uzmanlarımız katıldı.
Toplantıya ayrıca, projenin uygulanacağı iller olan Kocaeli, Malatya, Denizli ve Konya şubelerimizin başkan ve yardımcıları da katıldı.
Proje açılışında konuşan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, İş Yaşamında Stres Yönetimi ve Etkili İletişim Modelleri Projesi’nin hayırlı olmasını diledi.
Arslan: “Projelerin sürekliliği bizim açımızdan büyük önem arz ediyor”
Arslan, “Bu proje aslında bize yabancı değil, biz uzun yıllardır sendikamızda, şube başkanlarımız, personellerimiz, komite başkanlarımız başta olmak üzere bu gibi eğitimler yaptık. Ne kadar faydalı olduğunu gördük. Bu projelerin sürekliliği bizim açımızdan büyük önem arz ediyor” dedi.
Sendikalı ve sendikasız işçilerden kesilen ceza paralarının projelerde kullanılması gerektiğini ısrarla gündemde tuttuklarını kaydeden Arslan, “HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ olarak bu tür projeleri destek olmadan yapamıyorduk. Bugün sendikalarımız bu aşamayı geçmiş durumdadır. Bakanlıklarla bu projeleri yapmak çok kıymetli. HAK-İŞ olarak düzenlediğimiz ‘Kısa Film Yarışması’ ve ‘Fotoğraf Yarışması’ var. Turizm ve Kültür Bakanlığı’yla birlikte proje yapmanın aynı zamanda kamu ile iş birliği yapmanın hem kamuyu bu konuda proje yapmak konusunda teşvik etmek hem de birlikte çalışmanın müthiş bir geri dönüş olduğunun farkındayız. O yüzden sendikalarımız adına bu çalışmaları çok kıymetli buluyoruz. İnşallah bundan sonra da benzer uygulamaları devam ettirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
“Avrupa Birliği ile de güzel projelere imza attık”
Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin bozulması ve pandeminin de işin içine girmesiyle Avrupa Birliği projelerinde ciddi bir azalma olduğunu ifade eden Arslan, “AB projeleri çok disiplinli projeler. Biz Avrupa Birliği ile projelere imza attık, en büyük projemiz, ‘Yeterlilik Odaklı Sendikalı Kadın Takım Kaptanları Yetiştirilmesi Projesi’ idi. Şu anda Japon işçi konfederasyonunun da olduğu, Japonya ile yürütülen bir projemiz var. Her yıl birkaç arkadaşımız orada eğitimler alıyorlar. HİZMET-İŞ olarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik yıllar önce. Kağıthane Belediyesi, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kağıthane İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile kapıcılara standart getiren ‘Konut Kapıcılığı Teknikeri’ projemizi başarılma tamamlamıştık” dedi.
4 ilde 160 işçiye eğitim verilecek
Proje kapsamında 4 ilde 160 işçiye verilecek ‘İş Yaşamında Stres Yönetimi ve Etkili İletişim Modelleri Eğitimi ile sınırlı kalmayacaklarını belirten Arslan, “Bunu yaygınlaştıracağız. Projeyi, burada eğitim alan arkadaşlarımızı ikinci aşamaya geçen uzman arkadaşlarımız ile beraber daha ileriye taşıyıp bütün illerde yaygınlaştırmamız gerekecek. Projeyi bütün illerdeki üyelerimize yönelik olarak gerçekleştirdiğimiz zaman anlamına uygun halde devam etmiş olacak” şeklinde konuştu.
“Psiko-sosyal Destek Birimimiz deprem bölgesinde hayırlı çalışmalar yaptı”
6 Şubat depremleri sonrası deprem bölgesinde bulunan üyelerimize yardım amaçlı olarak sendikamız bünyesinde oluşturulan Psiko-sosyal Destek Biriminin hayırlı işler yaptığını kaydeden Arslan, “Orada şunu gördük ki buna büyük bir ihtiyaç varmış. Bunu da Türkiye’de ilk olarak biz gerçekleştirdik. Bununla ne kadar gurur duysak azdır. İskenderun’da, Kahramanmaraş’ta, Adıyaman’da ve Malatya’da projemizin ikinci aşamalarını gerçekleştirdik. Deprem ve benzeri felaketlerde nasıl davranmamız gerektiğini, nasıl çalışma yapmamız gerektiğini, sivil topluma, sendikalara nasıl bir sorumluluk düştüğünü, bu insanlarla nasıl iletişim kurulacağını, onların sorunlarını nasıl çözeceğimizi, bunun için nasıl bir mekanizmaya ihtiyaç olduğunu görmüş olduk” diye konuştu.
Genel Başkan Vekilimiz Halil Özdemir, “Toplumun neresinde bir kanayan yara varsa oraya müdahale eden bir sivil toplum kuruluşuyuz. Biz sadece sendikacılık yapmıyoruz ve bunu her alanda gösteriyoruz. Sendika olarak biz insanlarla iletişim halindeyiz. Onun için mutlaka değişik alanlarda stresle karşılaşıyoruz ve onlarla da iletişimi doğru kurmamız gerekiyor” dedi.
Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Keskin, Türkiye’nin en büyük Sendikası olarak iyi ve büyük projelere imza attığımızı belirterek, “Toplumumuzun birçoğunun yaşadığı sorunlar stres ve iletişim eksikliğinden kaynaklanıyor. Onun için proje ekibimize bu konuyu seçtiğinden dolayı teşekkür ediyorum. Bunun gibi faydalı projelere her zaman destek vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.
HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ’in sürekli yeniliklerden ve bilgiden yana olduğunu ifade ederek, “Bu tür projeler bir eğitim atmosferi içerisinde gerçekleşiyor. Bu projeleri önemsemek gerekiyor. Çünkü bilgi sendikacılığını ön planda tutan ayakta kalacaktır. Bilgili gençlik, bilgili çalışan, bilgili işçi, sendikasına güç katacaktır” dedi.
Genel Sekreter Yardımcımız Av. Mehmet Yeşilyurt, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın vermiş olduğu destekle ‘İş Yaşamında Stres Yönetimi ve Etkili İletişim Modelleri Projesi’nin Denizli, Kocaeli, Konya ve Malatya’da gerçekleştirileceğini belirterek, “Verilecek eğitimlerle, üyelerimize destek sağlamış olacağız” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik, Eğitim ve Yayın Daire Başkanı Eyüp Beyhan, HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ’in ne yaparsa her zaman en iyisini yaptığını söyleyerek, “Bu projenin de özenle seçildiğini biliyorum. Çünkü insanın ve toplumun olduğu her yerde hem iletişim hem stresin var olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu konunun tespit edilmesi eminim ki yerindedir ve biz de bu konuyu önemsiyoruz” dedi.
İletişim ve Davranış Bilimleri Uzmanı Umay Ceren Doğan, “Yaşadığımız yüzyılda hayatımızda bizleri başarılı veya başarısız kılan en önemli araç iletişimdir. Sadece iletişim de yetmez, etkili iletişimdir. Çalışma hayatında başarılı bir iletişim dengeleri korurken yaptığımız işlerin de açıklığa kavuşmasında başarılarımızı karşı tarafa aktarmakta önemli bir rol oynar” dedi.
Proje Eğitmeni Besim Kavukçu, iletişimin doğru kurulması gerektiğini ifade ederek, “İletişimi doğru kurmazsak bir aile de kuramayız ya da kurduğumuz aile çöker. Bir iş bulamayız ya da iş hayatımızda gerekli verimi alamayız. İletişim bir güçtür, konuşmak bir güçtür” dedi.
Proje Koordinatörü Gülce Özyurt, program açılışında projenin detaylarına ilişkin sunum yaptı.