Ana Sayfa » Haberler » HAK-İŞ’TEN SAĞLIK İŞÇİLERİ İÇİN MEKTUP

HAK-İŞ’TEN SAĞLIK İŞÇİLERİ İÇİN MEKTUP

HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a ülkemizi etkisi altına alan ve ölümlere sebep olan Koronavirüs’le mücadele kapsamında Sağlık Bakanımız tarafından açıklanan, sağlık çalışanlarına 3 ay boyunca yapılacak ek ödemenin bütün sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde gerçekleştirilmesini, işçi-memur ayrımı gözetmeden hastanede çalışan güvenlik personeli, tıbbi sekreterler, temizlik personeli, hastabakıcılar, klinik destek işçileri ve teknik personeller ile TİS kapsamındaki işçilere de ödeme yaklaşımının yansıtılması taleplerini içeren bir mektup gönderdi.

Arslan mektubunda şu ifadelere yer verdi:

“Sayın Bakanım,

Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs’ün ülkemiz üzerindeki etkisinin bertaraf edilmesi amacıyla vermekte olduğunuz büyük mücadeleyi takdirle karşılıyoruz.

Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Zat-ı Alinizin sosyal diyaloğa önem vererek, devletimiz nezdinde alınan erken tedbirler, salgınla mücadelede ülkemizi ve sağlık teşkilatımızı dünyada örnek bir noktaya taşımıştır.

Salgınının yayılmasını önlemek için yoğun bir gayret ve fedakarlıkla çalışan tüm sağlık emekçilerini şahsınızda tebrik ediyor, bu ulusal mücadeleyi kısa zamanda kazanacağımıza inanıyoruz.

Sağlık emekçilerinin (memur ve sözleşmeli personeller) bu zor süreçte aldıkları büyük risk ve insanüstü gayretlerinin, sağlık personellerinin ek ödemelerinin üç aylık zaman diliminde ve tavan üzerinden yapılarak ödüllendirilmesi büyük bir sevinçle karşılanmıştır.

Ancak, ödemenin sağlık teşkilatının tamamını kapsamayacak olması, sürekli işçi statüsünde ve asgari ücretle çalışan sağlık emekçilerini üzmüş ve üzmekle birlikte harekete geçirmiştir.

Sayın Bakanım,

Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde çalışan eski kadrolu işçilerin toplu iş sözleşmesi süreçleri henüz tamamlanamadığından;

31.12.2018 tarihindeki eski ücretleri üzerinden, Türkiye İş Kurumu aracılığıyla istihdam edilen kadrolu işçiler, yine toplu iş sözleşmesi sürecinin henüz tamamlanamamış olması nedeniyle, ilk işe giriş ücreti olan asgari ücret ile çalışmaya devam etmektedirler.

696 Sayılı KHK ile Sağlık Bakanlığı’nın sürekli işçi kadrolarına geçmiş olan emekçiler, yasal düzenleme gereğince toplu iş sözleşmesi sürecine 31 Ekim 2020 tarihinden sonra dahil olacaklardır. Bu nedenle, ücretlerini KHK hükümlerine göre asgari ücret üzerinden almaya devam etmektedirler.

Bir başka ifadeyle, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde sürekli işçi kadrolarında çalışan eski ve yeni kadrolu çalışanlar ile 696 Sayılı KHK’ya tabi kadrolu işçilerin ücretlerinde, son iki yıl içerisinde bir iyileştirme yapılamamıştır.

Arz etmiş olduğumuz nedenlerle, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde temizlik, büro ve güvenlik hizmetlerinde çalışan emekçiler başta olmak üzere, işçi kadrolarında fedakarca ve sorgusuzca mesai sarf eden bütün çalışanlarımızın ücretlerinde, Coronavirüsle mücadele süreci içerisinde iyileştirme yapılmasını veya üç ay süreyle ilave bir ödeme yapılmasını talep ediyoruz.

Asgari ücretle çalışmasına rağmen, aziz milletimizin bu zor günlerinde ülkemiz, devletimiz ve milletimizin sağlığı için gece-gündüz yoğun bir azim ve gayretle çalışan sağlık emekçilerinin ücretlerinde iyileştirme yapılması veya 3 ay süreyle ilave bir ödeme yapılması çalışanlarımıza destek olacak, ülkemizin Coronavirüs ile mücadelesini güçlendirecektir.

İşçiler adına bu taleplerimizi arz ve talep ediyoruz.

Saygılarımızla.”