HAK-İŞ Yönetim Kurulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a 2023-2024 Dönemi Kamu Çerçeve Protokolünde belirlenen ikinci yıl birinci altı ay zam oranına refah payı eklenmesi ve taban ücretlerde iyileştirme talebine ilişkin bir yazı yazılmasını kararlaştırdı.
HAK-İŞ Konfederasyonu ve HİZMET-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan imzası ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a gönderilen yazıda Kamu Çerçeve Protokolüne ilişkin şu taleplere yer verildi.
“Bilindiği üzere, 9 Mayıs 2023 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın destekleri ile 2023 yılı Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü imzalanmıştır.
İmzalanan protokol kamu kesiminde çalışan üyelerimiz açısından memnuniyetle karşılanmış olup, elde edilen kazanımlar nedeniyle başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Zat-ı Alinize teşekkürlerimizi arz ediyoruz.
Sayın Cumhurbaşkanımızın 2023 yılı Kamu Çerçeve protokolüne ilişkin basın açıklamasında üzerinde durduğu “Milletimiz şundan emin olsun. Kimseyi enflasyona ezdirmeyeceğiz.” ifadesini son derece kıymetli bulmaktayız. Ancak, artan enflasyon nedeniyle kamu işçilerimizin Mayıs 2023 tarihinde almış oldukları ücretler sembolik hale gelmiştir. İçinden geçtiğimiz bu zor dönemde tüm kamu çalışanlarının (yerel yönetimler, il özel idareleri bağlı kuruluşlar ve şirketler dahil) beklentilerini karşılayacak, insana yakışır bir yaşam düzeyini sağlayacak ücrete ulaşabilmeleri büyük önem arz etmektedir.
HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, 2023-2024 Dönemi Kamu Çerçeve Protokolünde belirlenen ikinci yıl birinci altı ay zam oranına refah payı eklenmesini ve taban ücretlerde iyileştirme yapılmasını talep etmekteyiz.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunun Ek Madde 2’de;
- b) Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları (iştirakler hariç), birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin %50’sinden fazlası kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan her türlü işletme ve şirketler,
24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun çerçevesinde özelleştirme kapsamında veya programında bulunanlardan sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait kuruluşlarda,
- c) İl özel idareleri, belediyeler ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birlikleri, belediyelerin bağlı kuruluşları, müessese ve işletmeleri ile bunların birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin %50’sinden fazlasına sahip oldukları şirketlerde,
çalıştırılan işçilerin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve anlaşma protokolü imzalanabilir. Bu protokol hükümleri geçerlilik süresi içinde bu madde kapsamındaki idareler ile taraf konfederasyona üye olan sendikalar için bağlayıcıdır.” şeklinde düzenleme yer almaktadır.
Bu çerçevede, Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolünün 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunun Ek Madde 2’de belirtilen tüm kamu çalışanlarını (yerel yönetimler, il özel idareleri bağlı kuruluşlar ve şirketler dahil) kapsayacak şekilde gözden geçirilmesi ve ek protokol ile ücretlerde enflasyon farkının üzerinde bir iyileştirme yapılması hususunda desteklerinizi arz ederiz.”