Ana Sayfa » Haberler » HAK-İŞ 11. ULUSLARARASI KISA FİLM YARIŞMASI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

HAK-İŞ 11. ULUSLARARASI KISA FİLM YARIŞMASI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonlarından biri olan HAK-İŞ’in Kültür ve Turizm Bakanlığımızın da katkılarıyla uluslararası alanda gerçekleştirdiği, HAK-İŞ 11. Uluslararası Kısa Film Yarışması ödülleri sahiplerini buldu.

Ödül Törenine, HAK-İŞ Konfederasyonu ve HİZMET-İŞ Sendikası Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Başkan Vekilimiz Mehmet Keskin, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Yunus Değirmenci, Genel Sekreterimiz Av. Oğuz Aksoy, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Serdengeçti, Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Yavuzkanat, MEMUR-SEN Genel Başkan Yardımcısı Soner Can Tufanoğlu, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, ESDER Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Çelikus, Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı Başkanı Lokman Aylar, Ankara İl Kültür Müdürü Ali Ayvazoğlu, TYB Başkanı-Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Musa Kazım Arıcan, merhum Genel Başkanımız Necati Çelik’in eşi Şermin Çelik, HAK-İŞ’e bağlı sendikaların genel başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, akademisyenler, sendika genel merkez çalışanlarımız, üyelerimiz ve basın mensupları katıldı.

Ünlü Oyuncular Ödül Törenimize Renk Kattı

Ödül törenimize sinema ve televizyon dizilerinin başarılı oyuncuları Muhammet Emre Kaya, Hacı Ali Konuk, Umut Açabuğa, Sibel Aytan, Ahmet Oktay, Fatih Küçük, Derda Yasir Yenal, Ekrem Uzunok, Burak Haktanır, Yusuf Sezgin ve Ahmet Yenilmez konuk olarak katıldılar.

Ödül törenimizin açılışı aziz şehitlerimizin anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 2011 yılında başlayan Kısa Film Yarışması macerasının bugün gelinen noktada büyük başarılara imza attığını hatırlatarak; “2011 yılında büyük bir maceraya giriştiğimizi biliyorduk. Bu maceranın sonunun nasıl gelişeceği konusunda bazı  kuşkularımız vardı, aynı zamanda büyük umutlarımız vardı” diye konuştu.

“Aynı Heyecanla Yolumuza Devam Ediyoruz”

Arslan; “HAK-İŞ Konfederasyonu olarak ihmal edilmiş, unutulmuş, bazen de ötelenmiş bazı alanlarda da bir şeyler yapması gerektiğinin farkındaydık ve böyle yola çıktık. Bu yıl yarışmamızın on birincisini düzenliyoruz. Her yıl aynı heyecan, ağırbaşlılık ve aynı zamanda aynı kalite ile yolumuza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Arslan, sendikal harekette olduğu gibi sanat alanında da emekçileri buluşturmak için çıktıkları yolda, yaşadıkları sıkıntılara da değinerek; “Sendikal hareket, biraz asık surat, mücadeleci, eylemci, kavgacı yönü ile tanınır. Bizler sanat alanında yeni bir damar açmak istiyoruz. Sendikal mücadelemizi anlamlı hale getirecek ve sendikal mücadelemizi sanat ve kültürle buluşturarak, endüstri ilişkiler sistemimize katkı sağlayacağını düşünerek bu yolda devam ediyoruz” dedi.

Arslan: “Uzun Metrajlı Bir Film Hayalimiz Var”

Arslan, HAK-İŞ Konfederasyonu olarak büyük bir hayalleri olduklarından bahsederek; “İnşallah zamanımız ve imkânımız olursa bir hayalimiz var. Uzun metrajlı bir film çekmek istiyoruz. HAK-İŞ’in bunu başarabilecek kapasitesi ve imkânları olduğunu düşünüyorum. Bunu gerçekleştirmek için başka çalışmalara da ihtiyacımız var. Umarım önümüzdeki günlerde sinemacı dostlarımız ve yapımcılarımızla birlikte çalışarak bunu gerçekleştirme imkânımız olur” şeklinde konuştu.

“Her Film Büyük Bir Titizlikle İncelendi”

Arslan, yarışmaya katılan her filmin jüri tarafından tek tek izlenerek, değerlendirmelerin yapıldığını hatırlatarak; “Bizlerin bu çalışmaları yaparken, bir çizgimiz, duruşumuz ve istikametimiz var. Bu duruşumuzdan ve istikametinden azla vazgeçmeden, ilkelerimiz doğrultusunda gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Toplumumuzun hassasiyetlerini dikkate alarak, bunlara saygı göstererek, bu hassasiyetler üzerinde yürüyerek, toplumun değer yargıları ile sorunları olan alanlara girmek istemiyoruz. Bizim durduğumuz bir yer ve çizgimiz var. HAK-İŞ olarak belirlediğimiz filmler, jürimizin belirlediği filmler de bu hassasiyeti dikkate alıyoruz” açıklamasında bulundu.

Arslan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yürüttüğü sınır ötesi operasyonlara da değinerek; “Bu topraklarda bağımsız, özgür ve gerçekten güçlü ve etkin bir Türkiye olabilmek için evlatlarımız canlarını feda ediyorlar. Onların mücadelesine kimse onlara gölge düşürecek bir tavır içerisinde olmamalıdır. Bu sanat ve kültür adına da olsa, siyaset adına da olsa, hiçbir amaç ve hiçbir hedef milletimizin evlatlarından, bağımsızlığımızdan ve bütünlüğümüzden daha önemli olamaz” uyarısında bulundu.

“Genel Başkanımız Mahmut Arslan’a Teşekkür Ediyorum”

Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Yavuzkanat yaptığı konuşmada; “Emeğin kutsallığından hareketle düzenlenen, emeğin ve emekçinin yaşadığı sorunları sinema aracılığıyla yansıtmaya çalışan bu etkinlikte sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu güzel yarışma için Genel Başkanımız Mahmut Arslan’a teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Hem Ulusal Hem de Uluslararası Alanda Marka Olduk”

HAK-İŞ Kültür-Sanat Komitesi Başkanı Birsen Çiçek Odabaşı, 11 yıldır daha iyiye ve daha güzele ulaşmak için büyük bir azim ve kararlılıkla çalıştıklarını belirterek, hem ulusal hem de uluslararası alanda marka olmanın onurunu yaşadıklarını ifade etti. Odabaşı; “Bugüne kadar dünyanın dört bir yanından 30 bini aşkın film ve yüzbinlerce sinema emekçisiyle temas kurmanın, ülkemizin ve konfederasyonumuz HAK-İŞ’in adını sanat camiasına duyurmanın haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.

“Ne Kadar Doğru Bir Yolda Olduğumuzun Farkındayız”

Odabaşı, dünyanın dört bir yanından kısa film yapımcı ve yönetmenleri, “emeğe saygı” teması altında buluşturduklarını hatırlatarak; “HAK-İŞ Kültür Sanat Komitesi olarak, bin bir emekle yapılan filmleri izlerken ne kadar doğru bir yolda olduğumuzu bir kez daha gördük” diye konuştu.

Polonya,  Azerbaycan, Hollanda, Irak, Fas, Hindistan,  Brezilya, Bulgaristan, Belçika, Kırgızistan ve İngiltere ile Türkiye’nin dört bir yanından sinema dünyasına emek veren değerli yapımcı, yönetmen ve oyuncuları bir araya getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Odabaşı; “Kadrajını “emeğe” çeviren, sinemanın değerli emekçilerine, HAK-İŞ’in çağrısına kulak verip, amatör bir ruhla kamerayı sırtlanan teşkilat mensuplarımıza içtenlikle teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Ünlü Oyuncular ve Sanatçılar’a Plaket Takdim Edildi

Oyuncu Mevlana, Uyanış Büyük Selçuklu, Ya İstiklal Ya Ölüm, Ege’nin Hamsisi, Diriliş Ertuğrul Kurtlar Vadisi Pusu dizilerinde severek izlediğimiz Tiyatro Sanatçısı Muhammet Emre Kaya’ya, Yeşilçam’ın unutulmazlarından, 300 Filmde ve 47 dizide rol almış büyük sanatçı, Yusuf Sezgin’e, Çiçek Taksi’nin unutulmaz karakterlerinden, Seksenler dizisinin Bekçi Bekir’i, Tatlı Hayat, Çocuklar Duymasın, Merdiven Baba, Şeytan Bunun Neresinde, Aşk ve Devrim, Saç, Aslan Parçam filmlerinde rol almış ünlü oyuncu Hacı Ali Konuk’a, O Hayat Benim, Seksenler, Hayat Bilgisi, Baraj, Jet Sosyete, Mucize Doktor, Hekimoğlu ve Gönül Dağı’ndaki performansları ile adından çokça söz ettiren tiyatro ve sinema oyuncusu Umut Açabuğa’ya, oyunculuğa 13 yaşında başlayan ve bugüne kadar bir çok dizi sinema filmi ve tiyatro oyununda yer alan son olarak Mesut Uçakan’ın yönettiği Süveyda isimli sinema filminde başrol oynayan yapımcı, oyuncu ve yönetmen Fatih Küçük’e, Seni Kalbime Yazdım, Kuruluş Osman dizilerinden bildiğimiz 15 Temmuz Şafak Vakti ve Siccin 6 filmlerindeki başarılı performansları seyircinin kalbinde taht kuran başarılı oyuncu Sibel Aytan’a, birçok tiyatro ve dizide rol alan, Payitaht Abdülhamit’te serasker Rıza Paşa ve son olarak TRT dijital için çekilen Mehmet Akif dizisinde Vasıf Bey karakterini canlandırmış usta oyuncu Ekrem Uzunok’a, TGRT’nin ardından Fox TV de 20 yıl çalıştıktan sonra yönetmen olarak Ena film prodüksiyon da  kariyerine devam eden ve hala aktif olarak birçok farklı çalışmalarda adını sıkça doyduğumuz Ahmet Okyay’a, Deli Yürek, Ekmek Teknesi, Acı Hayat, Kurtlar Vadisi Pusu gibi dizilerde rol alan efsane tiyatro ve sinema sanatçısı Ahmet Yenilmez’e, yer aldığı pek çok yapımla gönüllerde taht kuran başarılı oyuncu, ülkesini ve milletini seven, yerli ve milli duruşunu her ortamda savunan kıymetli sanatçımız Burak Haktanır’a Genel Başkanımız Mahmut Arslan tarafından plaket takdim edildi.

Ulusal ve Uluslararası Alanda 11 Kategoride Ödüller Sahiplerini Buldu

Konuşmaların ardından ‘Emeğe Saygı’ temalı HAK-İŞ 11. Uluslararası Kısa Film Yarışmasında ödüle layık görülen eser sahipleri ödülleriyle buluştu. Bu yıl 128 farklı ülkeden 4 bin 34 filmin başvuru yaptığı yarışmada ulusal ve uluslararası alanda 11 kategoride ve ayrıca Sendikacı Gözünden kategorisinde ödüller sahiplerini buldu.

Ulusal kategoride Birinci En İyi Film Ödülü “Mermerin Sultanları” filmi ile Mehmet Buyruk’a ödülünü Genel Başkanımız Mahmut Arslan, En İyi İkinci Film Ödülü “Can Suyu” filmi ile Anıl Gök’e ödülünü Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve TYB Başkanı – Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Musa Kazım Arıcan, Üçüncü En İyi Film Ödülü “Son Görülme” filmi ile Meryem Sena Metin’e ödülünü Genel başkanımız ve Genel Başkan Yardımcımız Yunus Değirmenci, Dördüncü En İyi Film Ödülü “Aklın Bende Kalmasın” filmi ile Emre Can Korkmaz’a ödülünü Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, Beşinci En İyi Film Ödülü “Yuva” filmi ile Osman Durmuş ve Nida Mazlum’a ödüllerini Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve MEMUR-SEN Genel Başkan Yardımcısı Soner Can Tufanoğlu, Altıncı En İyi Film Ödülü “Sede” filmi ile Mehtap Şamiloğlu’na ödülünü Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve ESDER Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Çelikus, Yedinci En İyi Film Ödülü “Gülab Gül” filmi ile Semih Sayman adına A. Mücahid Aydoğan’a ödülünü Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı Başkanı Lokman Aylar, Sekizinci En İyi Film Ödülü “Terzi Ahmet” filmi ile Hilal Altıntaş’a Genel Başkanımız Mahmut Arslan tarafından, Dokuzuncu En İyi Film Ödülü “Arayış” filmi ile Ömer Güler’e ödülünü Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve Genel Başkan Vekilimiz Mehmet Keskin, Onuncu En İyi Film Ödülü “Gassal” filmi ile Züleyha Dinleyici’ye ödülünü Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve Öz Maden-İş Sendikası Genel Başkanımız Fahrettin Kütükçü, Necati Çelik Özel Ödülü ise “Ardıç Gölgesinde” filmi ile Onur Erçetin’e ödülünü Necati Çelik’in eşi Nermin Çelik ve Kültür Sanat Komite Başkanımız Birsen Çiçek Odabaşı, Sendikacı Gözünden Kategorisinde ise “Birgün” filmi ile Bilal Altunbaş’a ödülünü Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve Öz Büro-İş Sendikamız Genel Başkanı Abdülbaki Gülbaba ve Öz Toprak-iş Sendikası Genel Başkanımız Metin Özben, “Boyacı Sandığı” filmi ile Nihat Ayaz’a ödülünü Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve Öz İnşaat-İş Sendikası Genel Başkanımız Zekeriya Koca ve OLEYİS Sendikamız Genel Başkanı Vedat Böke takdim etti.

Uluslararası alanda Birinci En İyi Film “Beni Otomatikleştiremezsin” filmi ile Hollanda’dan Katarina Jazbec adına Brindusa Iona Nastasa’ya ödülünü Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Sinema Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Yavuzkanat verirken, İkinci En İyi Film “Gençken İstediğiniz Yere Yürürdünüz” filmi ile Polonya’dan Olga Bejm’e, Üçüncü En İyi Film “Tohum” filmi ile Irak’tan Oday Abdul Kahdum’a, Dördüncü En İyi Film “Mixi” filmi ile Hindistan’dan Jyotsna Puthran’a, Beşinci En İyi Film “Ziyad” filmi ile Fas’tan Yassıne Elmoujahıd’e, Altıncı En İyi Film “Geri Dönüşümler” filmi ile Brezilya’dan José Roberto de Oliveira’a, Yedinci En İyi Film “Balık Tutma Günleri” filmi ile Belçika’dan Benjamin Grinand ve Lucien Lepoutre’e, Sekizinci En İyi Film “Kırmızı Toprağın İkinci Hayatı” filmi ile Kırgızistan’dan Asel Umaralieva’a, Dokuzuncu En İyi Film “Buhara’nın Sırları” filmi ile Bulgaristan’dan Jivko Konstantinov’a, Onuncu En İyi Film “Ayakkabılarımla Yürümek” filmi ile Birleşik Krallık’tan Colin Macrae’a, Necati Çelik Özel Ödülü ise “Titreme” filmi ile Azerbaycan’dan Amil Mamibeyli’e verildi.

Bu Yılda Büyük Bir Başarıya İmza Atıldı

Bu yıl on birincisini gerçekleştirilen yarışmaya dünya genelinde yoğun bir ilgiyle karşılanmasının mutluluğu yaşanırken, ‘Emek’ konulu filmlerin sayısının artırılması ve bu alanda “emek veren” yapımcıların bir araya gelmesiyle birlikte bu yılda büyük bir başarıya imza atıldı.

Kısa film yarışmamıza bu yıl 128 farklı ülkeden 4 bin 34 film ile başvuruda bulundu. Türkiye’den 239 film ile başvuruda bulunulan yarışmamıza İran’dan 513, Hindistan’dan 345, Türkiye’den 239, İtalya’dan 155, Fransa’dan 128, ABD ve Rusya’dan 122 film ile başvuruda bulunurken, HAK-İŞ 11. Uluslararası Kısa Film yapılan başvurular 4 bin 34’e ulaştı.

2012 yılında başladığımız ve 2016 yılından bu yana uluslararası düzeyde gerçekleştirdiğimiz kısa film yarışmasında bugüne kadar dağıtılan ödül 500 bin liraya ulaştı. Geçtiğimiz 10 yılda yarışmaya 17 bini aşkın filmle başvuruda bulunuldu ve bu filmler aracılığıyla, yapımcısı, yönetmeni ve oyuncusu on binlerce sinema emekçisi bir araya geldi.

Yarışmalarda, Estonya, Gana, Bangladeş, Letonya, Filipinler, Hindistan, İran, İngiltere, Kırgızistan, Azerbaycan, Cezayir, Belçika, Malezya, Fransa, Bangladeş, İsveç, Rusya, ABD, Malezya, Kazakistan, Ürdün, Arnavutluk, Irak ve Kırgızistan’dan yapımcı, yönetmen ve oyuncuları yarışmamıza davet edilerek ödüllerini alırken, İspanya, Çin, Mısır, Bangladeş, Meksika, İngiltere, Almanya, Polonya, Arjantin, Kanada, Kore, Tunus, Portekiz, Endonezya, Özbekistan, Hollanda, Kolombiya, Belçika, İsveç, Lübnan, Pakistan, Sri Lanka, Kazakistan, Pakistan, Etiyopya, Küba, İzlanda, Togo, Bulgaristan, Moritanya gibi dünyanın dört bir yanından başvuruda bulunuldu.

Yarışma kapsamında bu yıl ulusal ve uluslararası alanda iki kategoride 11 dalda toplam 100 bin TL’ye yakın ödül verilirken, birinci olan filme 15.000 TL, ikinci olan film 7.500 TL, üçüncü olan film 4 bin TL, ayrıca Necati Çelik Özel Ödülü için 4 bin TL, Sendikacı gözünden ve diğer dallarda ise 2.000 TL ödül ve özel tasarlanan ‘Ödül Plaketi’ takdim edildi.

Program ödül töreninin ardından yönetmen, oyuncu ve yarışmaya katılan yarışmacılar ile toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.