Ana Sayfa » Haberler » GENİŞLETİLMİŞ BAŞKANLAR KURULUMUZ ARSLAN BAŞKANLIĞINDA TOPLANDI

GENİŞLETİLMİŞ BAŞKANLAR KURULUMUZ ARSLAN BAŞKANLIĞINDA TOPLANDI

Genişletilmiş Başkanlar Kurulumuz 21 Ekim 2019 tarihinde Genel Başkanımız Mahmut Arslan başkanlığında, Ankara’da toplandı.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan başkanlığında toplanan Başkanlar Kurulumuza, Kurucu ve Onursal Genel Başkanımız Hüseyin Tanrıverdi,  Genel Başkan Vekilimiz ve HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Av. Hüseyin Öz, Genel Başkan Yardımcılarımız Halil Özdemir, Celal Yıldız, Mehmet Keskin ve Genel Sekreterimiz Ali Rıza Yılmaz,  Genel Merkez Denetim ve Disiplin Kurulu üyeleri, Şube, İl ve Bölge Başkanlarımız, profesyonel şube yöneticilerimiz ve Genel Merkez uzmanlarımız ile basın mensupları katıldı. Başkanlar Kuruluna ayrıca Öz Güven-Sen Genel Başkanı Ömer Yılmaz, Öz Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Fahrettin Kütükçü, Öz İnşaat-İş Genel Başkanı Zekeriya Koca katıldı.

“5 BİNDEN FAZLA İŞÇİ İŞTEN ATILDI”

Başkanlar Kurulu’nda konuşan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası bazı belediyelerde HAK-İŞ‘e bağlı sendikalardan 5 binden fazla işçi işten atıldı. Yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi sonrası sadece İstanbul Büyükşehir’de bin 300’den fazla emekçinin işine son verildi” dedi.

İşten çıkarmalara karşı mücadelemizin devam ettiğini belirten Arslan, haksız ve hukuksuz işten çıkarmalar ve sendikal baskılardan en büyük zararı HİZMET-İŞ Sendikamız ve HAK-İŞ gördü. İşten atılan arkadaşlarımızın işe iadeleri için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” diye konuştu.

“BASKILARA BOYUN EĞMEYECEĞİZ”

“31 Mart seçimlerini ağıt yakacağımız, ağlayıp sızlayacağımız bir kısım şikâyetten öte görerek bize kattıklarını dikkate alıp yolumuza devam etmemiz gerekiyor” diyen Arslan, “HAK-İŞ’e yönelik operasyonların yürütüldüğü kriz dönemlerinde HAK-İŞ krizleri aşarak daha güçlenmiştir. 12 Eylül bizim için yıkımdır, ama sendikamız bu sıkıntıdan küllerinden yeniden doğmuştur. 28 Şubat bizim için büyük sıkıntıdır, ancak HAK-İŞ bu dönemde de güçlenerek çıkmıştır. 1989 yerel seçimlerinde büyük sıkıntı çektik, ama 94 yerel seçimlerinde yeniden ayağa kalktık. Asla teslim olmayacağız, baskılara boyun eğmeyeceğiz. Bütün bu olup bitenler sendikal mücadelemizin ne kadar önemli olduğunu bize göstermiştir. Bizi hedef alanlar, kendi belediyesinde çalıştırmak istemeyenler biz yaşasın istiyoruz. Biz onlarla bir siyasi mücadele yapmıyoruz. Biz hiç kimse ile hatta bizi hedef alanlarla bile çatışmak istemiyoruz. Biz diyoruz ki ‘gelin birlikte çalışalım.’ Muhalefetin kazandığı bütün belediyelere de bunları söyledik. Biz sendikacıyız, siyasi parti değiliz. Bizim amacımız üyelerimizin hak ve hukukunu savunmak, sendikalarımıza ve üyelerimize yönelik baskıya karşı durmaktır” dedi.

“YÜRÜYÜŞÜMÜZ TÜRKİYE SENDİKAL HAREKETİ İÇİN TARİHE MAL OLMUŞ MÜCADELEDİR”

Sendikamız tarafından Bolu’dan Ankara’ya gerçekleştirilen Emek ve Adalet Yürüyüşü’müzün Türk sendikal hareketi içinde tarihe mal olmuş en önemli mücadele olduğunu belirten Arslan, “31 Mart Yerel Seçimleriyle birlikte operasyona maruz kaldık. Operasyonlara karşı HAK-İŞ’e yakışan üslupta ve HAK-İŞ’e yakışan şekilde cevap verdik, bu mücadelemizde 12 günlük yürüyüşümüzde hiçbir yere zarar vermedik, hiç kimseyi incitmedik, kamu malına zarar vermedik, yürüyüşümüzde bizi işten atanlara bile hakaret etmedik, üyelerimizin işe dönmeleri gerektiğini ve seçim öncesi verdikleri sözleri tutmalarını isteyerek yürüdük. Şehirlerden geçerken halkın desteğini aldık. Şoförlerin klakson çalarak bize desteklerini gösterdikleri bir yürüyüş gerçekleştirdik. Bu yürüyüş ile mücadelenin nasıl yapılacağını Türkiye sendikal hareketine ve dünyaya gösterdik” diye konuştu.

“İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BİZİM İÇİN BİR LABORATUVAR OLMUŞTUR”

HAK-İŞ’in bağımsız ve özgür bir konfederasyon olduğunu belirten Arslan, “Bu bağımsızlık kolay iş değildir. Bütün İstanbul’daki şer odakları sendikamıza yapılan saldırılara rağmen burada tarihi bir destan yazdık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bizim için bir laboratuvar olmuştur. İşçilerle birlikte olursanız, yanında olursanız, işçinin zor gününde, iyi gününde bağlarınızı koparmamışsanız işçiler, şartlar ne olursa olsun sizinledir. İşçilerle bağınızı koparmayın. İstanbul’da dört aydır büyük bir mücadele veriyoruz. Bu mücadelenin merkezinde birlikte olduğumuz arkadaşlarımız var. Arkadaşlarımız 4 aydır İstanbul’da mücadele veriyor. Ankara’dan şube başkanlarımız, diğer illerden şube başkanlarımız oradalar. Sokak sokak İstanbul’u gezdiler. İşçilerle yüz yüze, el ele bu mücadelenin nasıl yapıldığını gösterdiler. Bunu büyük ölçüde başardığımızı buradan ifade etmek istiyorum. 31 Mart seçimleri bize bunları öğretti. Bizim her türlü tehdide karşı bir tek dayanağımız var; işçiler” diye konuştu.

“MÜCADELEMİZİ EKMEK VE EMEK MÜCADELESİ DIŞINA ÇIKARMADIK”

Yapılan eylemlerle ilgili hiçbir şikayet almadıklarını ifade eden Arslan, “Biz mücadelemizi ekmek, emek mücadelesi dışına çıkarmadık, siyasi mücadeleye taşımadık. Biz CHP’yi, bir başkasını kurumsal olarak hedef alamayız. Biz CHP içinde yanlış yapanlara karşı mücadele ettik. Endişeler için hep şunu söyledim: Biz doğru olanı yaptık. Bedeli ne olursa olsun ödeyeceğiz. Bu bedelleri ödemek için yola çıktık. Bolu mücadelemiz bir doktora tezidir. İstanbul mücadelemiz bir doktora tezidir. Bunlar Her gün yeni bir propagandaya karşı neleri gerçekleştirdiğimizi gördüğümüz bir laboratuvar olmuştur. Bütün olup bitenler bizim için tarihi bir derstir” dedi.

“HER ALANDA ÖRGÜTLENME ÇALIŞMAMIZA HIZ VERMEMİZ LAZIM”

Sendikamızın bundan sonraki süreçte sadece belediyelerde değil her alanda örgütlenme çalışması yapacağını ifade eden Arslan, “Kapıcılar, temizlik şirketleri, ev temizlikçileri ve İş-Kur vasıtasıyla Toplum Yararına Proje (TYP) kapsamında çalışanların da örgütlenmesine hız vermeliyiz. Biz farklı kesimlerle örgütlenirsek geleceğimizi güvence altına alırız. 80 bin üyeden aidat alıp, 300 bin kişiye hizmet veriyoruz, sahada olacağız, 14 milyon işçinin HAK-İŞ’ten beklentisi var. Pek çok iş kolunda bizden beklenti var, yılmadan usanmadan mücadele edeceğiz. Biz bunların sesine kulak vereceğiz” dedi.

“DİYARBAKIR’DA NÖBET TUTAN ANNELERE TAM DESTEK VERİYORUZ”

Diyarbakır’da HDP önünde eylem yapan annelerin eylemine destek verdiklerini sözlerine ekleyen Arslan, “Biz bu desteği sürdüreceğiz. Önümüzdeki günlerde her il başkanlığımız, sadece kadın üyelerimizden oluşan ekipler bu annelerin yanında yer aldığımızı bizzat yaşayarak göstermemiz gerekiyor. Diyarbakır annelerinin çocuklarına kavuşması noktasında hem kamuoyu oluşturmak hem seslerini duyurmak için HAK-İŞ görev üstlenmiştir. Bu anneleri yalnız bırakmayalım. O annelerin manevi desteğe ihtiyacı var. Bu eylemleri görmezden gelip kapatmak istiyorlar” dedi.

BARIŞ PINARI HAREKATI’NA KARŞI KARA PROPAGANDA YÜRÜTÜLÜYOR

Türkiye’nin kendi güvenliğini korumak adına uluslararası hukuktan doğan hakkını kullanarak başlattığı Barış Pınarı Harekatı’na karşı batı medyasında karalama kampanyaları başlatıldığını belirten Arslan, “Bu kara propaganda ile harekatı gölgelemeye çalışıyorlar. Hiçbir devlet kendi güvenliğini bir başkasının eline bırakamaz, eline silah alan teröristlere karşı cevapsız kalamaz. Batı medyasında yer alan kara propagandaya dikkat edilmesi gereklidir. Bütün bunlara rağmen ülkemiz 9 gün gibi kısa bir süre içinde hedeflerini gerçekleştirmiştir. Bu bir savaş değil, bir işgal değil, terör operasyonudur ve bu yapılan operasyon diğer yapılan operasyonlar gibi ülkemizin geleceği, Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumak için yapılmıştır. Biz bu harekata tam anlamı ile destek veriyoruz” dedi. Umarız ki Soçi’de gerçekleşecek olan zirvede bölgedeki sorunun tamamen çözüleceği bir anlaşmayı gerçekleştirmiş oluruz” diye konuştu.

III. Uluslararası Kudüs Konferansı’nın ‘’Kudüs İçin Hep Birlikte’’ sloganıyla 22 Ekim’de gerçekleştirileceğini hatırlatan Arslan, “Kudüs’ü Ankara’dan, İstanbul’dan, Mekke’den, Medine’de, Şam’dan, Halep’ten ayırmamız mümkün değil. Kudüs bizim için birkaç yönüyle çok anlamlı, Mescid-i Aksa’nın bulunduğu yerdir, Kuran-ı Kerim’de etrafı mübarek kılınan yerdir Kudüs, Hz. Peygamberin Mirac’a yükseldiği yerdir Kudüs. 400 yıl Osmanlı himayesinde barış kenti olan bir şehirdir. Bu sebeplerle bizim için ayrı bir öneme sahiptir. Bir insan olarak Kudüs’e yönelik sorumluluklarımız var. 2016 yılında oluşturulan Uluslararası Filistin ve Kudüs’e Destek Sendikalar Birliği’nin Başkanlığı da HAK-İŞ’tedir, böyle bir sorumluluğumuz da var. Biz Kudüs’lü olmaya devam edeceğiz, biz Kudüs’ten kopamayız” diye konuştu.

GENEL BAŞKAN YARDIMCILARIMIZ BİLGİLENDİRMELERDE BULUNDU

Genel Başkan Vekilimiz Av. Hüseyin Öz, yetki, toplu iş sözleşmesi, 696 Sayılı Kararnamenin uygulanması konusu, Yüksek Hakem kurulunun kararları, KYK uygulamaları, KHK ile kurulan şirketlerin yetki süreçleri, ilave tediye ve hukuki konularda bilgi verdi.

Teşkilatlanmadan sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Halil Özdemir, teşkilatımız ve teşkilatlanma çalışmalarımız, örgütlenme oranları, yeni örgütlenme alanları, teşkilatlanma yetki süreci ve yetki belgesi konuları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Mali işlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Celal Yıldız, Sendikamızın mali işleri ve aidat takibi gibi konular hakkında bilgi verdi.

Eğitim ve Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Keskin, Eğitim ve Sosyal İşler Genel Başkanlığımızın önümüzdeki dönemde sendikal eğitim seminerleri ve faaliyetleri hakkında bilgilendirmede bulundu.