Ana Sayfa » Haberler » GENİŞLETİLMİŞ BAŞKANLAR KURULUMUZ ANKARA’DA TOPLANDI

GENİŞLETİLMİŞ BAŞKANLAR KURULUMUZ ANKARA’DA TOPLANDI

Genişletilmiş Başkanlar Kurulumuz 18 Ağustos 2020 tarihinde Genel Başkanımız Mahmut Arslan başkanlığında, Ankara’da toplandı.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan başkanlığında toplanan Başkanlar Kurulumuza, Genel Başkan Vekilimiz ve HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Av. Hüseyin Öz, Genel Başkan Yardımcılarımız Halil Özdemir, Celal Yıldız ile Mehmet Keskin, Kurucu ve Onursal Genel Başkanımız Hüseyin Tanrıverdi, Genel Sekreterimiz Remzi Karataş, Genel Merkez Denetim ve Disiplin Kurulu üyeleri, Şube ve İl Başkanları ve Yönetim Kurulu, Bölge Başkanları ve Genel Merkez uzmanları katıldı.

Toplantıda, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Başkan Vekilimiz ve HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Av. Hüseyin Öz, Genel Başkan Yardımcılarımız Halil Özdemir, Celal Yıldız ve Mehmet Keskin, çalışma hayatına ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TAŞERONLA İŞÇİLİĞİYLE MÜCADELE HAK-İŞ VE HİZMET-İŞ’İN İNİSİYATİFİNDE BAŞLADI

Başkanlar Kurulu’nda konuşan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, taşeron işçiliğiyle mücadelenin HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ’in inisiyatifinde gelişen bir mücadele olduğunu kaydetti.

HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ’in taşeron işçiliğiyle mücadeleyi başlattığı 2000’lerin başlarının, taşeronlaşmanın meydana getirdiği sonuçlar ve taşeron işçilerinin yaşadığı sorunlarla kimsenin uğraşmak istemediği yıllar olduğunu kaydeden Arslan, “18 yıl önce 2003 yılında taşeron mücadelesini başlattığımızda hiçbir kanun ve düzenleme yoktu. Taşeron şirketlerde örgütlenmeyi bize kimse önermedi, bize sahip çıkın, diyen olmadı, çünkü taşeron sorununun çözüleceğine dair hiç kimsenin umudu ve bir çalışması yoktu” dedi.

SENDİKAYA ÜYE OLAN EMEKÇİLERİN İŞTEN ATILMAMASI İÇİN MÜCADELE YÜRÜTTÜK

Taşeron emekçilerinin modern köle olarak devam etmemesi için çabaladıklarını belirten Arslan, “Emekçilere gittik, anlattık; ‘yaşadığınız modern köleliktir, gelin sendikamıza üye olun, mücadeleyi birlikte yürütelim’ dedik. İşçiler, işten atılma korkusuyla cesaret gösteremediler, endişe içindeydiler. İşçilerin sendikamıza üyeliğinden dolayı işten atılmaması için ilgili bakanlarla görüşmeler gerçekleştirdik. Bütün baskıları, engelleri kaldırarak sendikamıza üye olmalarının önünü açtık” şeklinde konuştu.

HAKKINI ARAMAKTAN ÇEKİNEN TAŞERON EMEKÇİLERİ MÜCADELEYE KATTIK

25 Ocak 2014 yılında Hizmet-İş Sendikamız tarafından Ankara’da 7 bin taşeron emekçisiyle gerçekleştirilen ve taşeron işçilerine kadro yolunu açan büyük örgütlenme kampanyasına katılan emekçilerin pek çoğunun henüz bir sendika üyesi olmadığını, herhangi bir sendikaya üye olmaktan da çekinen emekçiler olduğunu belirten Arslan, “İşyerlerindeki yöneticilerin tavrından dolayı hakkını aramaktan çekinen binlerce emekçiyi, Türkiye’nin dört bir yanından bir araya getirerek, sendikamıza üye olmaları, onlar adına başlattığımız mücadeleye destek olmaları için çalıştık” dedi.

TAŞERON MÜCADELESİNİ HİÇBİR HESAP YAPMADAN ÜSTLENDİK

Hiçbir hesap yapmadan, insanların mağduriyetini ortadan kaldırmak için yola çıkıldığını aktaran Arslan, “2007 yılında Aydın’da örgütlediğimiz arkadaşlarımızdan hiçbir talebimiz olmadı. Hiçbir menfaat gözetmedik. Bu insanların mağduriyetini ve onlara yapılan adaletsizlikleri ortadan kaldırmak için yola çıktık ve başardık” dedi.

Özel Sözleşmeli Personel (ÖSP) düzenlemesinin rafa kaldırılmasında HAK-İŞ’in etkili olduğunu belirten Arslan, “ÖSP sürecini biz engelledik. Bugün taşeron emekçilerini kandırabilmek için hem onlara hem de bize karşı algı operasyonu yürütenler, ÖSP’ye karşı dilekçe imzalamasını istediğimizde imzalamadılar. Bize karşı algı operasyonu düzenleyenlere karşı mücadelemize aynı istikamette aynı kararlılıkla devam ediyoruz. Bu mücadelenin içerisinde emeğinden, alın terinden başka bir sermeyesi olmayan binlerce emekçi var ve biz bu mücadeleyi onlar adına yürütüyoruz” dedi.

696 SAYILI KHK ÇIKTIĞI GÜNDEN İTİBAREN 7. MADDE VE 3. FIKRASINA KARŞI ÇIKTIK

696 sayılı kararname ile 6356 sayılı kanuna son dakika düzenlemesiyle 7. madde ve buna 3. fıkranın eklendiğini ve bunun kendileriyle paylaşılmadığını hatırlatan Arslan, şunları söyledi:

“İşkollarında değişiklik yapılarak, emekçileri istemedikleri sendikalara kanun zoruyla üye olmaya iten bu son dakika düzenlemesinin haksızlık olduğunu ve bunu kabul etmeyeceğimizi ilk andan itibaren ifade ettik. Cumhurbaşkanımıza, bakanlara, grup başkanvekillerine, siyasi partilerin bütün muhataplarına bu kararnamenin haksız, adaletsiz ve hukuksuz olduğunu anlattık. Raporlar hazırladık, bu düzenlemeden vazgeçilmesi gerektiğini belirttik. Bir taraftan, taşeron emekçilere kadro verdiği için Cumhurbaşkanımıza ve Hükümet üyelerimize teşekkür ederken, diğer taraftan da eksiklerin olduğunu dile getirdik.”

TAŞERONLA İLGİLİ BASIN TOPLANTISI

Emekçilerin, taşeronla mücadeleyi omuz omuza yürüttükleri sendikalarından kanun zoruyla koparılmasına razı olmayacaklarını ve bunu en son bir basın toplantısıyla yinelediklerini belirten Arslan, “İşçiler kanun zoruyla başka bir sendikanın üyesi yapılmamalı. Bu itirazımızı en son bir basın toplantısıyla yineledik. Konu teknik olduğu için ve kamuoyunun doğru anlaşılması amacıyla bir metin hazırladık, bunu basınla paylaştık. Üyelerimizin kanun zoruyla başka bir sendikaya gitmesine karşı çıkmamızın neresinde yanlış var? Biz 17 yıldır bu işçileri örgütlemiş bir sendikayız. Bu süreç HAK-İŞ’in baştan sona adım adım gerçekleştirdiği bir mücadele sürecidir. 17 yıllık mücadelemizi 900 bin taşeron emekçisine kadro verilmesiyle sonuçlandırdık. Bu mücadeleyi bu noktaya biz getirdik, çünkü bu mücadelenin tam merkezinde biz vardık” ifadelerini kullandı.

Arslan, “Herkes taşeronda örgütlendiği sendika ile devam etsin, dedik. Burada yanlış nerede, soruyorum, yanlış nerede? Biz örgütlediğimiz kişilere sahip çıkmayacak mıyız?  Bizimle birlikte etten kemikten olmuş insanların bizden koparılmasına razı değiliz” diye konuştu.

KARARLILIK VURGUSU

Emekçilerin kanun zoruyla başka sendikalara üye olmak zorunda bırakılmasının kabul edilemez bir durum olduğunu ifade eden Arslan, “6356 sayılı kanuna eklenen 7. madde ve bunun 3. fıkrasıyla getirilen düzenleme, yasalara, uluslararası sözleşmelere aykırıdır ve bunun değişmesi hususundaki kararlılığımızı sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

ÖZ: BELEDİYE ŞİRKET ÇALIŞANLARININ ÜCRET VE SOSYAL HAKLARINDA DÜZENLEME YAPILMASINI İSTİYORUZ

Genel Başkan Vekilimiz Av. Hüseyin Öz, 2017 yılında 696 sayılı KHK ile belediye şirketlerinin sürekli işçi kadrolarına atanan emekçilerin, getirilen 2,5 yıllık geçiş sürecinden dolayı toplu iş sözleşmeleri imzalanamadığı için hak kaybına uğradığını söyledi.

Sürekli işçi kadrosuna geçiş işlemlerinin 2 Nisan 2018 tarihinde tamamlandığını kaydeden Öz, ücret ve sosyal haklar bakımından getirilen 2,5 yıllık geçiş sürecinin ise 30 Haziran 2020 tarihinde sona erdiğini hatırlattı.

Geçiş döneminde işçilerin, ücretlerini ve sosyal haklarını Yüksek Hakem Kurulu tarafından belirlenen sözleşmeye göre aldıklarından dolayı mağduriyet yaşadıklarını ifade eden Genel Başkan Vekilimiz Öz, “Çalışanların ücretlerine geçiş dönemi olan 2 Nisan 2018 ile 30 Haziran 2020 tarihleri arasında yıllık 4+4 oranında ücret artışı yapıldı. Ancak ücret artışları, 2018-2019 ve 2020 yılları içerisinde gerçekleşen enflasyon oranlarının altında kaldı. Ayrıca bu dönemde, çalışanların sosyal haklarında ve ikramiyelerinde herhangi bir artış yapılmadı. Dolayısıyla satın alma güçlerinde önemli oranda kayıplar meydana geldi. Ücret ve sosyal haklar yönünden sıkıntı içinde çalıştılar, sabrettiler” diye konuştu.

TAŞERONDAN GEÇEN BELEDİYE ŞİRKET ÇALIŞANLARININ HAK KAYIPLARI TELAFİ EDİLMELİ

KHK ile geçişi yapılan belediye şirket işçilerinin 2,5 yıllık hak kayıplarının giderilmesi gerektiğini belirten Öz, şunları kaydetti: “Şimdi bu hak kayıplarını telafi etme zamanıdır. İşçi arkadaşlarımız toplu sözleşme süreçlerinde, ücret ve sosyal haklarında düzenlemeler istiyorlar. Yüksek Hakem Kurulu tarafından belirlenen sözleşme, hiçbir emekçi arkadaşımızı tatmin etmeyecektir. Şirket çalışanlarının haklı olarak yemek parası, yol parası, yakacak parası, çocuk parası, eğitim yardımı, ikramiye ve ilave tediye gibi birçok konuda beklentileri var. Yevmiyelerinin düzeltilmesi ile ilgili çok büyük beklentileri var. Belediye Şirket Çalışanları, aldıkları ücretlerde geçmiş yıllardan gelen kayıpların telafi edilerek iyileştirme yapılmasını, ücret artışlarının ve iyileştirmenin, gerçekleşen enflasyon oranının üzerinde olmasını, gelecek yıllara ait ücret artışlarının enflasyonun üzerinde belirlenmesini, sosyal haklarının güncellenmesini ve ikramiyelerinin, ilave tediye alamamaları nedeniyle yıllık en az 60 gün ve üzerinde olmasını talep etmektedir. Şirket çalışanlarına yılda 60 günlük ikramiye verilmesi, iş barışının korunmasına olumlu yönden katkı sağlayacaktır. Bu taleplerin karşılanması gerekiyor. Şimdi bu beklenti ve taleplerin karşılama ve hak kayıplarını telafi etme zamanıdır. İmzalayacağımız toplu iş sözleşmeleriyle bunu çözmez bizim görevimizdir. 2,5 yıldır özveriyle, sabırla, umutla çalışan emekçi kardeşlerimizi hak ettikleri ücret ve sosyal haklara kavuşturmak için mücadelemizi sürdüreceğiz.”

İLAVE TEDİYE HAKKINDAN BELEDİYE ŞİRKET İŞÇİLERİ DE YARARLANDIRILMALI

Öz, 6772 sayılı Kanun gereği, belediye şirketlerinde çalışan işçilere ilave tediye ödenmediğine dikkat çekti. Öz, “Çalışanlar arasında ayrım oluşturan bu durum, çalışma ve iş barışını olumsuz yönden etkilemektedir. Belediye şirketlerinde çalışan işçiler, ilgili kanunun değiştirilmesini ve ilave tediye hakkından yararlanmayı talep etmektedirler. İlave tediye şirket çalışanlarının hakkıdır, diğer işçilere tanınan bu haktan belediye işçileri de yararlandırılmalıdır” dedi.

TOPLANTININ İKİNCİ BÖLÜMÜNDE GENEL BAŞKAN YARDIMCILARIMIZ BİLGİLENDİRMELERDE BULUNDU

Teşkilatlanmadan sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Halil Özdemir, teşkilatımız ve teşkilatlanma çalışmalarımız, örgütlenme oranları, yeni örgütlenme alanları, teşkilatlanma yetki süreci ve yetki belgesi konuları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Mali işlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Celal Yıldız, Sendikamızın mali işleri ve aidat takibi gibi konular hakkında bilgi verdi.

Eğitim ve Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Keskin, Eğitim ve Sosyal İşler Genel Başkanlığımızın önümüzdeki dönemde sendikal eğitim seminerleri ve faaliyetleri hakkında bilgilendirmede bulundu.