Ana Sayfa » Haberler » GENEL BAŞKANIMIZ MAHMUT ARSLAN, AB KİK 37. İSTİŞARE TOPLANTISINA KATILDI

GENEL BAŞKANIMIZ MAHMUT ARSLAN, AB KİK 37. İSTİŞARE TOPLANTISINA KATILDI

Konfederasyonumuz HAK-İŞ ve Sendikamız HİZMET-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, 20 Şubat 2018 tarihinde Adana’da gerçekleştirilen 37. Türkiye AB Karma İstişare Komitesi toplantısına katıldı.

Toplantıya, Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik, TOBB Başkanı ve Türkiye – AB KİK Eş Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Serdengeçti, MEMUR-SEN Genel Başkanı Ali Yalçın, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, TİSK Genel Başkanı Kudret Önen, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türk-İş ve Kamu-Sen yönetim kurulu üyeleri ile işçi ve işveren temsilcileri, Avrupa Birliği temsilcileri katıldı.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik konuşmasında, “Biz DEAŞ’la mücadele ederken bizi destekleyen ve desteğini beyan eden bazı dostlarımız yine bir terör örgütü olan PKK’nın Suriye’deki şubesi PYD ve YPG ile mücadele ederken bu desteği göstermiyorlar. Terör örgütleri konusunda tutarlı olmak gerekir” dedi.

Çelik, “AB halklara doğru derinleşmedikçe, yayılmadıkça Avrupa halkları ve değerlerini tehdit eden aşırı sağın, göçmen düşmanlığı ve yabancı düşmanlığının yükselmesi gibi birtakım tehditlerle karşı karşıya kalmıştır” diye konuştu.

“TÜRKİYE-AB KİK TÜRKİYE KANADI OLARAK, BURAYA SON DERECE GÜÇLÜ BİR EKİPLE GELDİK”

TOBB Başkanı ve Türkiye – AB KİK Eş Başkanı Hisarcıklıoğlu ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bizden önceki nesil, ikinci dünya savaşını yaşadı. Ama bize, Avrupa Birliği gibi, dünyanın en önemli barış projesi başarısını bıraktı. Şimdi de bizim sorumluluğumuz, bizden sonraki nesillere, daha zengin, daha güvenli ve daha huzurlu bir ortam bırakmaktır. Biz, Türkiye-AB KİK Türkiye kanadı olarak, buraya son derece güçlü bir ekiple geldik. Dört sendika konfederasyonumuzun genel başkanı, esnaf odalarının genel başkanı, çiftçi örgütlerimizin genel başkanı, işverenlerimizin çatı örgütü, kadın örgütleri olarak buradayız. Türkiye-AB katılım sürecine ve Türkiye-AB ilişkilerinde işbirliği ve diyaloga verdiğimiz önemi göstermek için buradayız. İçinde bulunduğumuz süreçte, Türkiye-AB ilişkilerinin en öncelikli konusu, katılım müzakerelerinde ilerleme sağlanmasıdır. Katılım süreci esasen, Türkiye-AB ilişkilerinin temelidir. Yine, ekonomi, sosyal politika, enerji, terörle mücadele, Suriyeli mülteciler ve dış politika gibi yakın işbirliği ve diyalog içinde olmamız gereken alanlar var. Aynı şekilde gümrük birliği, vize serbestisi konuları da, yine birlikte çalışma alanlarımız arasında yer almalıdır. Çünkü iktisadi açıdan, Türkiye ve Avrupa birbirine eklemlenmiştir.”

Arslan, AB Sürecini Değerlendirdi

Toplantıda söz alan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, AB sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Arslan, özellikle 15 Temmuz’dan sonra Avrupa Birliği merkez ülkelerinde islamafobi, yabancı düşmanlığı ve sivil toplum örgütlerine yönelik çok ciddi baskılar ve hatta bir kısım ibadethanelerin kundaklanması, bazı ibadethanelerin yakma girişimlerinin yurt dışında yaşayan yaklaşık 5 milyona yakın yurttaşı ciddi şekilde tedirgin ve rahatsız ettiğini anımsatarak, bu sorunu yaşayan birçok vatandaşımızın yaşadığı ülkede ciddi baskıyla karşılaştığını ve bu yüzden ülkelerine geri dönmek zorunda bırakıldıklarını anlattı.

Arslan, AB üyelik sürecine ilişkin olarak da “AB üyeliğine ilişkin süreçte fasılların öncelikle açılışlarını gerçekleştirelim. Kapanış kriterleri olarak bizden istenenleri kapanışta konuşalım. Fasılların açılışı engellendiği için biz süreci yürütemiyor, istediğimiz istikamette gidemiyoruz” önerisinde bulundu.