Ana Sayfa » Haberler » EPSU GAZETECİLER AĞI TOPLANTISI’NA KATILDIK

EPSU GAZETECİLER AĞI TOPLANTISI’NA KATILDIK

Avrupa Kamu Hizmetleri Sendikaları Federasyonu (EPSU) Gazeteciler Ağı Toplantısı, 24-25 Ocak 2019 tarihlerinde İngiltere’nin başkenti Londra’da gerçekleştirildi.

Toplantıyı HİZMET-İŞ sendikamızı temsilen Basın Müşavirimiz Sami Sandal ile Uluslararası İlişkiler Uzman Yardımcımız Burhan Yıldız takip etti.

EPSU İletişim, Kampanyalar ve Gençlik sorumlusu Pablo Sanchez’in koordinesinde gerçekleştirilen toplantıda, Brexit ve emeğin durumu tartışıldı.

Toplantıda, İşçi Partisi Milletvekili Tony Lloyd, Kamu Hizmetleri Sendikası (UNİSON) Uzmanı Alisson Roche ve İngiltere İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TUC)’tan uzmanlar sunum yaptılar. İngiltere’nin AB ile iyi bir anlaşma yapmadan ayrılmasının olumsuz sonuçlarına dikkat çekilen sunumlarda, Brexit kararının emekçi kesimi olumsuz etkileyeceği ifade edildi.

İngiltere ile AB arasında imzalanan Brexit anlaşmasında emekçilerin haklarının garantiye alınmadığına, özellikle Kuzey İrlanda, İskoçya ve Galler’de çalışan emekçilerin hangi anlaşmalarla korunacağının belirsizliğine vurgu yapılan toplantıda, AB ile yeni bir anlaşma yapılarak, AB standartlarının ve kazanılmış hakların garanti altına alınması talep edildi.

Toplantıda, “Avrupa ile bütünlük işçi haklarının korunması ve gelişmesi açısından çok önemli bir elementtir. Avrupa standartları ve enstitüleri, kötü çalışma biçimlerine karşı mücadelede emek örgütlerine güç veren kurumlardır. Avrupa entegrasyonu ekonomik olarak yarar sağlamakta, yaşam kalitesini artırmakta ve çalışan kesime katkı sağlamaktadır” denildi.

İngiltere ile AB arasında serbest ticaret anlaşması şeklinde bir anlaşmaya varılması durumunda özelleştirmelerin artacağına, kamu hizmetlerinde kalitenin düşeceğine, İngiltere’deki AB vatandaşları ve göçmenlerin işlerini kaybedeceğine işaret edilen toplantıda, şunlar kaydedildi: “Serbest ticaret anlaşmalarında bağlayıcı elementler bulunmuyor. Her türlü kamu hizmeti özel sektöre açılıyor. Yatırımcı mahkemeleri kurularak devletin özel şirketler karşısındaki gücü kırılıyor. Çalışanlar, işverenler karşısında dezavantajlı duruma düşürülüyor.”

Toplantıda, EPSU’nun önceliklerinin yansıtılacağı haberler paylaşılması ve emekçiler için iyi içerikler üretilmesi için sosyal medya temelli bir iletişimin aktif hale getirilmesi kararına varıldı.