HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Avrupa Birliği projesi bugün birçok açıdan eksik kalmaktadır. Dünyada barışı sağlamak amacıyla kurulan Avrupa Birliği, Kudüs’te yaşananlara sessiz kalmakta, her gün üzerlerine bombalar yağan Suriyeli halkın yaşadığı insanlık dramına, Arakan’da yaşananlara karşı sessizliğini sürdürmektedir. Dünyada barışın, huzurun ve istikrarın sağlanması, savaşların sona ermesiyle mümkün olacaktır” dedi.
HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, 9 Mayıs Avrupa Birliği günü nedeniyle yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Avrupa’da uzun yıllar süren savaşların ardından Avrupa’nın barışa, istikrara ve refaha kavuşması konusunda Avrupa Birliği’nin kurulmasının önemli ölçüde katkıları olmuştur. Ekonomik işbirliği amacıyla başlayan ve zaman içerisinde her alanda kapsamı genişleyen Avrupa Birliği projesi, Avrupa’da önemli bir model olarak ortaya çıkmıştır. Avrupa Birliği, günümüzde dünyada çok çeşitli alanlarda önemli işlere imza atan bir kuruluş haline gelmiştir.
Fransız Dışişleri Bakanı Robert Schuman tarafından, Avrupa’da barışçıl ilişkilerin kalıcı şekilde kurulması gerektiğini anlatan ‘Schuman Bildirisi’nin açıklanmasının üzerinden tam 70 yıl geçti. O tarihten günümüze kadar Avrupa Birliği önemli ölçüde yol kat etmiştir. Ancak Avrupa Birliği projesi bugün birçok açıdan eksik kalmaktadır. Daha iyi bir dünya için demokrasi, adalet, özgürlük, barış, çeşitlilik ve sürdürülebilir sosyal kalkınmayı hedefleyen Avrupa Birliği, Kudüs’te yaşananlara sessiz kalmakta, her gün üzerlerine bombalar yağan Suriyeli halkın yaşadığı insanlık dramına, Arakan’da yaşananlara karşı sessizliğini sürdürmektedir. Dünyada barışın, huzurun ve istikrarın sağlanması ancak savaşların sona ermesiyle mümkün olacaktır. Tüm dünya için barış ve adalet kavramlarını benimseyen Avrupa Birliği, her gün üzerlerine bomba ve kurşunlar yağan, haksız yere zindanlara atılan mazlum ve mağdurların da barıştan yana olduğunu unutmamalıdır.
Türkiye. Avrupa Birliği üyeliğine aday bir ülke olarak sınırlarında terör örgütlerine karşı sürdürdüğü zorlu mücadelede destek bulmamıştır. Aksine Avrupa Birliği’nin terör örgütlerine her türlü lojistik ve siyasi desteği sağlayan ve ortaklığa sığmayan davranışlarına şahit olmuştur. Avrupa Parlamentosu terör örgütleri için adeta bir platforma dönüştürülmüştür.
Türkiye, tüm dünya ile birlikte Avrupa’da da güvenliğin ve huzurun sağlanması, istikrar ve refah ortamının devamlılığı konusunda önemli ölçüde çaba göstermektedir. Ancak, Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci 1999 yılından beri devam etmektedir. Türkiye, AB’ye uyum süreci çerçevesinde üzerine düşenleri yerine getirmiş ve AB’ye tam üye olmak için gereken adımları atmıştır. Gücü, potansiyeli, jeopolitik konumu, genç ve dinamik nüfusu ile Avrupa’nın en önemli ülkelerinden biri olan Türkiye’nin, AB’ye katacağı değerlerin kapsamlı olarak ele almasını ve Türkiye’nin üyelik sürecinin hızlandırmasını bekliyoruz. Avrupa Birliğinin, Türkiye’nin tam üye olarak yer almasıyla daha bütüncül olacağına inanıyoruz.
Tüm dünyaya birlik, beraberlik, dayanışma ve barış getirmeyi amaçlayan Avrupa Birliği Günü’nü kutluyoruz.”