Ana Sayfa » Haberler » ARSLAN’A, ‘ÇEVRE DUYARLILIĞI ÖZEL ÖDÜLÜ’

ARSLAN’A, ‘ÇEVRE DUYARLILIĞI ÖZEL ÖDÜLÜ’

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “Çevre Duyarlılığı Özel Ödülü”ne layık görüldü.

Su ve Teknoloji Derneği (SUTEK) tarafından düzenlenen 5. Su ve Çevre Konferansı ve Ödül Töreni, 4 Mart 2019 tarihinde İzmir Sabancı Kültür Sarayı’nda gerçekleştirildi.

Törene Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın yanı sıra, milletvekilleri, Kurucu ve Onursal Başkanımız Hüseyin Tanrıverdi,  Genel Başkan Yardımcımız Halil Özdemir, HAK-İŞ İzmir İl Başkanı ve HİZMET-İŞ Sendikamız İzmir İl Başkanı Burhanettin Barbak, Manisa Şube Başkanımız Turan Karafil, SUTEK Bilim Kurulu Üyesi ve Organizasyon Yetkilisi Siyaset Bilimci-Yazar Ozan Erdem, Su ve Teknoloji Derneği yöneticileri, belediye başkanları, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.

Törende Genel Başkanımız Mahmut Arslan’a, HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ’in  suyla ilgili çalışmalarından dolayı, “Çevre Duyarlılığı Özel Ödülü” verildi.

“Geleceğimiz Suyumuz Kadardır”

Arslan, ödül töreninde yaptığı konuşmada, ödüle layık görülmesinden dolayı SUTEK yönetim kuruluna teşekkür etti.

Dünyanın üçte ikisinin suyla kaplı olduğunu ve yüzde 97’sinin deniz suyu olduğunu belirten Arslan, “Kalan yüzde 2 buzullarda bulunmakta, insanlığın kullanımına ise yüzde 1’lik bölüm düşmektedir. Bu yüzde 1’lik bölümü çok dikkatli kullanmamız gerekiyor” dedi.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) Başkan Yardımcısı olarak gerekse HAK-İŞ ve Hizmet-İş Sendikası olarak dünyadaki su uygulamalarını yakından takip ettiklerini kaydeden Arslan, “Gelişmekte olan ülkelerin pek çoğunuzda içme suları özel sektöre devredilmiş durumdadır. Pek çok şehirde su pahalı ve sanitasyon çalışmaları yapılamıyor. Türkiye’de ise içme suyunun kamunun elinde bulunması gurur duyduğumuz bir durumdur. Belediyelerimizin su müdürlükleri başarılı çalışmalar yapıyor. Başarılı belediyelerimizi kutluyorum” dedi.

Türkiye’de yakın geçmişte şehir suyunun özelleştirilmesi için harekete geçildiğini ve Antalya, Kocaeli ve Bursa’da özelleştirmeye yönelik çalışmalar yürütüldüğünü hatırlatan Arslan, bu konuda halkımızın büyük bir duyarlılık gösterdiğini söyledi.

Şehir sularının kamunun elinde olmasına karşın, kaynak sularımızın özel sektörün eline geçmek üzere olduğuna dikkat çeken Arslan, “Kaynak sularımızın ticarileştirilmesi bizi korkutuyor, endişe ediyoruz. Bununla ilgili bir kısım düzenlemelere ihtiyaç var. Suya sahip çıkacağız. Çünkü geleceğimiz suyumuz kadardır” dedi.

5. Su ve Çevre Konferansı’nda Kurucu ve Onursal Başkanımız Hüseyin Tanrıverdi de ödüle layık görüldü.

Su ve Çevre Konferansı’nın ipek kozası gibi yaygınlaşarak devam edeceğini ifade eden Tanrıverdi, “Su hayattır. Bugüne kadar petrol için savaşlar söz konusuydu,  bundan sonra su savaşları olacaktır. Artık su daha büyük bir önem arzediyor. Suyu israf etmeden, kıymetini bilerek tüketmeliyiz” dedi.

SUTEK Bilim Kurulu adına konuşan Organizasyon Yetkilisi Siyaset Bilimci-Yazar Ozan Erdem ise Su ve Çevre Konferansı/Ödüllerinin amacının su ve çevrenin verimli kullanılmasını teşvik etmek, su ve çevre konusunda farkındalık kazandırmak ve bu konularda yapılan çalışmaların geliştirilmesine, uygulanmasına ve sürdürülmesine destek olmak olduğunu belirterek, “Türkiye’nin en saygın ödüllerinden biri olan Su ve Çevre Ödülleri, çalışmalara farkındalık kazandıracak önemli iletişim araçlarından birisidir” dedi.