Ana Sayfa » Haberler » ARSLAN: ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONUNUN YAPISI DEĞİŞTİRİLMELİ

ARSLAN: ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONUNUN YAPISI DEĞİŞTİRİLMELİ

Konfederasyonumuz HAK-İŞ ve Sendikamız HİZMET-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, 27 Aralık 2018 tarihinde konfederasyonumuza bağlı Öz Sağlık-İş Sendikasının Başkanlar Kurulu toplantısına katıldı.

Emek Konukevi’nde gerçekleştirilen Öz Sağlık-İş Sendikası Başkanlar Kuruluna Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, Öz Sağlık-İş Sendikasının illerden gelen temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

2019 yılı için 2 Bin 20 TL olarak belirlenen asgari ücretin yetersiz olduğunu vurgulayan Arslan, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu asgari ücreti tanımlarken nasıl olması gerektiği konusunda asgari ücretin, bir işçinin gıda, konut, giyim, ulaşım, kültür ve sağlık giderlerini asgari düzeyde karşılayacak ücret olduğunu söylüyor. Ancak bunlar 2 bin 20 TL ile karşılanacak şeyler değil. Yaşam çok zor ve pahalı” sözlerini kullandı.

“ÇALIŞANLARI BEKLENTİYE SOKTULAR”

2019 yılı için belirlenen yeni asgari ücretin 2 bin 20 TL olarak açıklandığını anımsatan Arslan, “İşçi-işveren ve hükümet temsilcilerinin üzerinde uzlaşarak asgari ücreti tespit etmelerini, ülkemizin içinden geçtiği zor dönem açısından önemli buluyoruz. Ancak Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarına işçi adına katılanlar asgari ücreti yoksulluk seviyesi, açlık sınırı gibi bir kısım farklı değerlendirmelerle kıyaslayarak toplumu ve asgari ücretle çalışanları büyük bir beklentiye soktular. Yaptıkları araştırmalarla her ay yoksulluk, açlık ve aylık gıda harcamaları sınırları belirliyorlar. İşçilere umut dağıtıyor, beklentiyi yükseltiyor sonra da 2 bin 20 liraya, asgari ücretlilerin yüzde 70-80’inin memnun olduğunu söylüyorlar. Bu işçileri temsilen komisyona katılanların bu işi nasıl yanlış yönettiklerini, nasıl yanlış bir çizgide gittiklerini göstermektedir” dedi.

“ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONUNUN YAPISINA İTİRAZIMIZ VAR”

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısına itiraz ettiklerini belirten Arslan, “Asgari Ücret Tespit Komisyonunun işçi temsilcilerinin belirlenmesi usulüne itirazımız var. 1970’li yıllardan kalan Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısı değiştirilmeli, çoğulculuk ve katılımcı bir yaklaşımla yeniden yapılandırılmalıdır. Ülkemizin gerçekleri, çalışma hayatının içinde bulunduğu şartlar, işverenlerin ve işçilerin şartları dikkate alınarak asgari ücretin tespit edilmesi, asgari ücretin manasına ve anlamına uygun bir ücret belirleme konusunda daha makul bir noktada bulunulması işverenler açısından daha isabetli olacaktır” ifadelerini kullandı.

“İŞVERENLER ASGARİ ÜCRETİ BAHANE EDEREK İŞÇİ ÇIKARMAMALI”

Belirlenen yeni asgari ücretin rekabet gücünü koruma endişesiyle işçi çıkarmalarına sebep olmaması gerektiğine dikkati çeken Arslan şöyle devam etti: “İşverenlerimiz asgari ücretin yüksek çıkmasını bahane ederek, işçi çıkarmaya, istihdamı azaltmaya, yatırımlarını kısmaya ve benzeri bir kısım yollara başvurmaya asla yeltenmemelidirler. Devletimiz 16 yıldır Türk girişimcisini vermiş olduğu teşviklerle her alanda desteklemiştir. İstihdamı arttırmak, bölgesel dengesizlikleri gidermek, Türk sanayicisinin rekabet gücünü arttırmak için önemli hibeler verilmiştir. Devletimizin vermiş olduğu bu hibelerin çoğunluğu istihdamı korumak içindir. İşverenlerimizin de bu hassasiyetle hareket etmelerini istiyoruz. İşverenlerin, işten çıkarma, üretimi yavaşlatma, konkardota ilan ederek işçilerin haklarından kurtulma, hileli iflaslara başvurma gibi ahlaki olmayan, ülkemize yakışmayan çalışanları mağdur etmeye yönelik davranışta bulunmalarına karşı sendikaların daha uyanık ve dikkatli olması gerekiyor.”

“SAĞLIK BAKANLIĞI’NDA YETKİ TESPİTİ ALMAK TARİHİ BİR BAŞARIDIR”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Öz Sağlık-İş Sendikamızı Sağlık Bakanlığı’nda yetki tespitini almasında dolayı kutlayarak, “Öz Sağlık-İş Sendikamızı sağlık sektöründe kamudaki tek işyeri olan Sağlık Bakanlığı’nda yetki tespitini almış olmasından dolayı yürekten kutluyorum. Bu başarının Türkiye’deki değişimin sendikal alanda nasıl gerçekleştiğinin ve bunun nasıl bir demokratik devrim olduğunun, bizzat yaşayanları olarak farkındayız. Sağlık Bakanlığı’nda yetki tespiti alma başarısının büyük bir başarı olduğu, tarihte yeni bir nokta, yeni bir başlangıç olduğu zaman geçtikçe daha iyi anlaşılacaktır” şeklinde konuştu.

“SAĞLIK BAKANLIĞI’NDA HAK-İŞ’İN 120 BİN ÜYESİ VAR”

Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, 14 Aralık tarihi itibariyle Sağlık Bakanlığı ve bağlı işyerlerinde toplu iş sözleşmesi yetki belgesini aldıkları müjdesini vererek, “Şu anda Sağlık Bakanlığı’nda HAK-İŞ’in üye yaptığı 120 bin üyesi var. Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın önderliğinde sağlık çalışanlarını toplu iş sözleşme sürecine dahil ettik” dedi.

Yetki tespiti almak için uzun ve zorlu bir mücadele gerçekleştirdiklerini anlatan Sert, “Bu zorlu mücadele bizlerden desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Genel Başkanımız Mahmut Arslan’a çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.