Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 5 Mart 2019 tarihinde HAK-İŞ’e bağlı Öz İplik-İş Sendikası tarafından yürütülen “Eğitim ve Sosyal Diyalog Yoluyla Kadın İstihdamının Arttırılması Projesi” Kapanış Toplantısına katıldı.
Toplantıya Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın yanı sıra, Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, HAK-İŞ’e bağlı sendikaların başkan ve yöneticileri, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin ve çok sayıda davetli katıldı.
“Kadın Sendika Lideri Oluşturma İradesi Görüyorum”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Öz İplik Sendikası’nın yeni yönetimine başarılar dileyerek, “Genel kuruldan sonra her alanda olduğu gibi Öz İplik-İş Sendikamıza kadın konusunda, kadın emeği ve kadın sendika lideri oluşturma konusunda ciddi bir irade olduğunu görüyorum. Bunu samimiyetle ve içtenlikle istediklerini biliyorum” dedi.
Arslan, “Türk toplumunun kadınları ve erkekleri hem ülkesi, hem geleceği hem de helal kazanç için ciddi fedakarlıklar yapabilecek bir toplumun fertleridir. Çalışkanız ve çalışmaktan hiçbir zaman vazgeçmeyen bir milletin çocuklarıyız. Yaşadığımız bütün zorluklara rağmen bu ülkenin geleceğinden ve gücünden hiçbir zaman ümidimizi kesmedik” şeklinde konuştu.
“Kadın Erkek Dengesi Kurmaya Çalışıyoruz”
“Eğitim ve Sosyal Diyalog Yoluyla Kadın İstihdamının Arttırılması Projesi”nin sadece ismiyle bile HAK-İŞ’e önemli bir sorumluluk yüklediğini belirten Arslan, “HAK-İŞ olarak kadın strateji belgesini hazırlarken bütün ayrıntılarını tartıştığımız, konuştuğumuz konulardan bir tanesi eğer konfederasyonumuza bir ihtiyaç varsa çalışanları kadın-erkek dengesine göre istihdam etmemiz gerekiyor demiştik. Şu anda HAK-İŞ’te yüzde 30’ları geçmiş durumdayız. Bu önemli bir sayı ama yeterli değil. Hala belli alanlarda çalışanlar arasında kadın-erkek dengesini kurmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Tüzük Değişikliği Yaptık”
Sendikamızın 13. Olağan Genel Kurulunda ilke kararı ve tüzükte değişiklik yapma kararı aldıklarını belirten Arslan, “Tüzüğümüzde iki değişiklik yaparak, ilke kararı aldık. Kadın üyelerimizin sendikamızın tüm kademelerinde, kadın sayısı nispetinde temsil edilmesi kararını aldık. Üye sayımız ne olursa delege sayıları kadın üyelerimizle aynı oranda olacak şeklinde karar aldık. Tüzük değişikliğimiz diğer sendikalarımız için de önemli bir mesaj olmalı” diye konuştu.
“Projelere Katılan Kadınları Dinleyince Heyecanlandım”
Sendikacılık konusunda kadınlara büyük iş düştüğünü vurgulayan Arslan, “Öz İplik-İş Sendikamızın Bolu’da gerçekleştirilen “Sendikalarda İş ve Aile Yaşamının Uyumlaştırılması” Projesinin kapanış toplantısında projelere katılan kadınlarımızı dinleyince heyecanlandım. Kadın-erkek olarak projeye katılmışlar. İş hayatıyla aile hayatının uyumunu hedeflemişler. Bu projede çok güzel geri dönüşler vardı. Takdir edilecek bir projeydi. Sendikamızın bu tür projelerini ve çalışmalarını çok önemli buluyorum. Bunun mutlaka geri dönüşlerinin olacağını düşünüyorum” dedi.
“Destek Olmaya Hazırım”
Arslan, “Kadın komiteleri olarak kadınların çektiği sıkıntıları, sorunları bulup gerekirse bu konuda hükümete yön vereceğiz. Kadınların yaşadığı zorlukları bir bir tespit edip bunlarla mücadele edeceğiz. İşyerlerinde bu konuyu öne çıkaracağız. Bunları kadın sendikacıların eliyle yürütmeye çalışacağız. Bunun için de sendikalarımızın ve komitelerimizin daha çok inisiyatif alması gerekiyor. Siz sendikacılık konusunda bir adım atarsanız sendikamızın da size destek olmak için 5 adım atacağını düşünüyorum. Bu konuda ben de size destek olmaya hazırım” şeklinde konuştu.
“Projelerimiz Farkındalık Oluşturuyor”
Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, “Projemizin çalışma hayatında, sendikal camiada, sendikalaşmada, sendikalarda farkındalık oluşturduğuna inanıyoruz. Sendika olarak yürüttüğümüz projeler içerisinde 5 tanesi doğrudan kadın çalışanlara yönelikti. Son yıllarda kuşkusuz, ekonomik ve sosyal anlamda kadınlar için önemli adımlar atıldı. Kadınların iş gücüne katılımını artırmak için önemli teşvik ve düzenlemeler hayata geçirildi” dedi.
Kadınların çalışma hayatında yaşadığı sorunların farkında olduklarını ve bu sorunları ortadan kaldırmak için birtakım çalışmalar yaptıklarını belirten Ay, “Çalışma hayatındaki kadınlar ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Kadınlar hem çalışma hayatında hem de çalışma hayatına girerken ciddi engellerle karşılaşıyorlar. Bu engeller sendikalarda kadın örgütlenmesini önemli oranda etkiliyor” ifadelerini kullandı.
Proje Koordinatörü ve Öz İplik-İş Sendikası Kadın Komitesi Başkanı Pınar Özcan, bir yıl boyunca süren projenin sonuçlarını katılımcılarla paylaştı.