Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 11-13 Ekim 2019 tarihlerinde Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile TİSK Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı tarafından “Birlikte Mümkün Türkiye” sloganıyla Antalya Belek’te düzenlenen “Ortak Paylaşım Forumu” toplantısına katılarak burada bir konuşma yaptı.
Toplantıya, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, IOE Genel Başkanı Erol Kiresepi, ITUC Genel Sekreter Yardımcısı Owen Tudor, ILO Bölge Direktörü Heinz Koller, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Şahin, Yunus Değirmenci, ile HAK-İŞ konfederasyonumuza bağlı sendikaların başkan ve yöneticileri katıldı.
Didem Arslan’ın moderatörlüğünü yaptığı “Ortak Paylaşım Forumu”nda konuşan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Türkiye’nin 9 Ekim’den bu yana Suriye sınırında Barış Pınarı Harekatı’nı gerçekleştirdiğini belirterek, “Operasyona katılan Mehmetçiklerimize başarılar diliyoruz. Sivil ve asker şehitlerimiz var. Şehitlerimize yüce Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz” dedi.
“Bu Bir Savaş Değildir”
Türkiye’nin BM ve uluslararası bir kısım sözleşmelerden doğan haklarını kullanarak sınır ötesi operasyonunu yaptığını anlatan Arslan, “Bu bir işgal değildir, savaş da değildir. Türkiye’nin sınırındaki terör organizasyonlarını ortadan kaldırmak ve Türkiye’ye yönelik terör saldırılarını önlemek, özellikle ülkemizde misafir ettiğimiz göçmenlerin kendi topraklarına gitmelerini sağlamak için yapmış olduğu bir harekattır. Bunu böyle görmek gerekiyor. Harekatın yakın zamanda başarıyla sonuçlanmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.
Ortak Paylaşım Forumunun başarılı geçmesi dileğinde bulunan Arslan, organizasyon için ciddi bir çalışma yapıldığını belirterek, “Böyle bir program düzenlemek cesaret işidir. Forum için seçilen ‘Yaşlı, çocuk, kadın, engelli, çevre’ konuları özenle ve dikkatle seçilen çok önemli konulardır” dedi.
“Masada Olmak Gerektiğine İnanıyoruz”
Tarafların daha çok bir araya gelmesi gerektiğini bildiren Arslan, “Bunu devam ettirmemiz gerekiyor. Sadece işveren konfederasyonumuz değil, diğer konfederasyonlarımız da böyle programlar organize edebilir. HAK-İŞ olarak masada olmak gerektiğine inanıyoruz. Sosyal diyalog meselelerini masada oluşturabiliriz, masada konuşup müzakere edebiliriz. Konuştuğumuz her konuda uzlaşmak zorunda değiliz. Her konuda anlaşamayabiliriz, farklılıklarımız var ama her konuyu mutlaka masada konuşmalıyız” şeklinde konuştu.
“Türkiye’deki Bütün İşçileri Sendikalı Yapmak İçin Mücadele Ediyoruz”
HAK-İŞ’in 22 Ekim’de 44 yaşına girdiğini söyleyen Arslan, “Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in her iş kolunda 21 sendikası ve 700 bin üyemiz var. 81 ilde İl Başkanlıklarımız bulunuyor. Özel sektörde ağırlıklı bir sendikal yapımız var. Özellikle gıda, metal, tekstil, ağaç sektöründe ve kamuda yerel yönetimler başta olmak üzere Türkiye’nin her köşesinde HAK-İŞ üyeleri bulunmaktadır. HAK-İŞ olarak daha fazla işçiyi üye yapmak için Türkiye’deki bütün sendikasız işçileri sendikalı yapmak için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
Sadece Türkiye’de değil, bütün dünyada kadın olmanın, çalışma hayatında kadın, anne, eş, çocuk sahibi olmanın bütün bunların içinde sendikacı kadın olabilmek için engelleri aşarak elde edilebildiğini dile getiren Arslan, kadınların istihdamda yer almasının önemini vurguladı.
HAK-İŞ’ üyesinin yüzde 25’inin kadın olduğunu belirten Arslan, “HAK-İŞ olarak bütün sendikalarımızda kadın komitelerimizi kurduk. Bir işyerinde kadın sayımız ne kadar az olursa olsun şubelerimizde mutlaka orada bir kadın komitesi oluşturuyoruz” dedi.
Geçtiğimiz yıl 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde farklı bir şey denediklerini dile getiren Arslan, “Bugünde erkekleri konuşturduk. Kadına şiddeti erkekler tarafından dile getirerek bu konuda bir farkındalık oluşturmaya çalıştık” ifadelerini kullandı.
Arslan, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için kadına yönelik şiddet konusunda erkeklerin eğitilmesi gerektiğini söyledi.
HAK-İŞ’in çocuk işçiliğiyle mücadele etmek için yaptığı çalışmalara değinen Arslan, “2017 yılında Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile birlikte çocuk işçiliğine karşı bir deklarasyon yayınladık. Yine bu konuda ILO ile birlikte 2000’li yılların ortalarında ortak bir çocuk işçiliğiyle mücadele projesi gerçekleştirdik. Bu proje hem Türkiye’de hem de dünyada ciddi şekilde ses getirdi. Bunu yeniden başlatmamız gerekiyor” dedi.
HAK-İŞ olarak Türkiye Sakatlar Konfederasyonlarıyla birlikte çalıştıklarını dile getiren Arslan, “Engellilerimizin, kendilerini engelli hissetmediği bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Engelliler kamuda çalışmak istiyorlar ama özel sektörde de çalışabilirler. Hayatın her alanında engellilerin daha etkin olabilecekleri bir modeli yaygınlaştırmamız gerekiyor” diye konuştu.
Konuşmasında yaşlılar konusuna da değinen Arslan, “Geçtiğimiz hafta Japonya’da bir kongreye katıldık. Gelişmiş ülkeler bu konuda ciddi bir sorunla karşı karşıyalar. Biz 2020, 2030, 2040’larda yaşlanacağız. Ciddi bir yaşlı nüfus var, bunlarla ilgili sorunlar var. Hatta yaşlı nüfusun bakımıyla ilgili sorunlar var. Türkiye’de de nüfusumuzun yüzde 20’si yaşlılardan oluşacak. Bunun için çalışmalar yapılması gerekiyor” dedi.
HAK-İŞ’in orman sektöründe de örgütlü bir sendikasının bulunduğunu dile getiren Arslan, “11 Kasım’da saat 11.11’de 81 ilde üyelerimiz Orman Bakanlığıyla birlikte HAK-İŞ mensupları fidan dikme günü olarak ilan ettik ve o gün fidan dikeceğiz” dedi.
Arslan, HAK-İŞ’in çölleşmeye yönelik çalışmalarını anlatarak, HAK-İŞ’in Dünya Su Forumu’na katılan tek işçi örgütü olduğunu anlattı.
TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol’un açılış konuşmasıyla başlayan “Ortak Paylaşım Forumu”nda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, IOE Genel Başkanı Erol Kiresepi, ITUC Genel Sekreter Yardımcısı Owen Tudor, ILO Bölge Direktörü Heinz Koller birer konuşma yaptılar.