HAK-İŞ Konfederasyonu ve HİZMET-İŞ Sendikası Genel Başkanımız Mahmut Arslan, uzun zamandır dile getirdikleri 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçilerin zorunlu emekli edilmesine ilişkin uygulamanın kaldırılmasıyla ilgili taleplerinin sonuç verdiğini belirterek; “Mücadelemiz sonuç verdi. Zorunlu emeklilik kaldırıldı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” dedi.
Genel Başkanımız Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile 30 Kasım 2022 tarihinde yaptığı görüşme sonrası, 696 sayılı KHK ile kadrolu işçi statüsünde çalışanları gelir kaybına uğratan zorunlu emeklilik uygulamasının kaldırılacağı müjdesini vermişti.
696 sayılı KHK ile çalışanları gelir kaybına uğratan zorunlu emeklilik sorunu, 3 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile çözüme kavuşturuldu.
696 KHK’da “Sürekli işçi kadrolarına geçirilenler, birinci fıkrada öngörülen şartları taşıdıkları sürece ve çalıştırıldıkları teşkilat ve birimde geçiş işlemi yapılmadan önceki ihale sözleşmesi kapsamındaki hizmetleri yürütmek üzere istihdam edilebilir. Bunların istihdam süreleri hiçbir şekilde sosyal güvenlik kurumlarından emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemez” şeklindeki madde yürürlükten kaldırıldı.
Arslan’dan Teşekkür
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 696 sayılı KHK ile kamu kurum ve kuruluşları ile belediye şirketlerinde sürekli işçi kadrolarında çalışan işçilere uygulanan zorunlu emeklilik uygulamasının kaldırılması nedeniyle, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Bakan Bilgin ile Kamu Çerçeve Protokolü’nde 696 sayılı KHK ile çalışanların sorunlarının çözülmesi konusunda vardıkları mutabakatı hatırlatan Arslan; “Zorunlu emekliliğin kaldırılması mutabakata vardığımız konulardan biriydi. Çalışanlar arasında adaletsizliğe sebep olan zorunlu emekliliğin kaldırılması hususunda HAK-İŞ olarak yıllardır büyük bir mücadele verildik. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Vedat Bilgin ile bir araya geldiğimiz her toplantıda bu adaletsiz uygulamanın kalkması yönündeki talebimizi yineledik. 696 sayılı KHK’nın getirdiği adaletsiz uygulamalardan biri olduğunu her platformda dile getirdiğimiz ‘Zorunlu Emeklilik’ uygulamasının kaldırılması sevindirici bir gelişme olmuştur. Mücadelemiz sonuç vermiş, zorunlu emeklilik kaldırılmıştır. Üyelerimize ve tüm çalışanlara hayırlı olsun” dedi.
Arslan, Diğer Taleplerimizi Hatırlattı
Ülkemizin ‘Asrın Felaketi’ depremler nedeniyle zor günlerden geçtiği bugünlerde emekçilere moral olacak bir düzenlemeye imza atıldığı için teşekkür eden Arslan, şunları kaydetti:
“Konfederasyonumuz HAK-İŞ, 1999 yılında emekliliğe hak ediş şartlarına ilişkin yapılan yasal düzenlemenin çalışanlar açısından yaratmış olduğu sorunları dile getirerek günümüze kadar çözüm arayışı içerisinde bulunmuştur. 696 Sayılı KHK ile taşerondan kadroya alınanlardan hemen emekli olmayı tercih etmeyecekler için ayrı bir düzenleme yapılarak, zorunlu emeklilik uygulamasından vazgeçilmesine ilişkin talebimizi de her platformda dile getirdik.
Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in baştan itibaren talep ettiği şekilde her iki konunun da çözüme kavuşacak olması ve mücadelemizin başarıya ulaşmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Söz konusu düzenlemelerin hayırlı olmasını diliyoruz. Emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyoruz.
696 sayılı KHK’nın bir diğer adaletsiz uygulaması olan, belediye şirketlerinde çalışan işçilere 52 günlük ilave tediyenin verilmemesi ile tayin ve becayiş sorununun da çözülerek, 696 sayılı KHK’nın hakkaniyete uygun hale getirilmesini bekliyoruz. HAK-İŞ olarak, kamu çerçeve protokolünde anlaşmaya varılan temel konuların hayata geçirilmesi konusunda mücadelemize devam ediyoruz. 696 sayılı KHK ile kadro alan işçilerin özlük haklarının iyileştirilmesi, geçici ve mevsimlik işçilerin kadro sorununun çözümü ve KİT’ler başta olmak üzere kamuda kadro alamayan işçilerin kadro almasına yönelik mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”