Konfederasyonumuz HAK-İŞ ve Sendikamız HİZMET-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Makine Kimya Endüstrisi’nin (MKE) Kapsül Fabrikası’nda çalışan ve 696 sayılı KHK ile taşeron emekçilerine verilen kadro düzenlemesinde kapsam dışı kalan üyelerimizle iftar programında bir araya geldi.
Arslan’a, taşeron emekçilerle iftarda buluşmasında Ankara 2 No’lu Şube Başkanımız Recep Dere ile işyeri sendika temsilcilerimiz de eşlik etti.
HAK-İŞ Genel Başkanı ve HİZMET-İŞ Sendikamız Genel Başkanı Mahmut Arslan’ı, işçiler heyecan ve sevinçle karşıladı.
ARSLAN’DAN “İNSANLIK” VURGUSU
İftar sonrası bir konuşma yapan Arslan, taşeron emekçilerin sendikalaşması süreci başlamadan önce, ağanın, gün doğumundan gün batımına kadar hiçbir kural tanımadan çalıştırdığı, hiçbir hakkı olmayan “marabalar” şeklinde nitelendirildiğine dikkat çekti.
Geçtiğimiz yıl, MKE Kapsül Fabrikası’nda memurlar ve kadrolu işçilere iftar verildiğini, ancak taşeron emekçilerin iftara davet edilmeyerek orada hizmet etmek için görevlendirildiğini ve bu üzücü olay üzerine, Kapsül Fabrikası’nda çalışan taşeron emekçilerle her yıl iftarda bir araya gelme kararı aldıklarını belirten Arslan, emekçiler arasında ayrım yapılmasını ‘utanç verici durum’ şeklinde değerlendirdi.
“BÜTÜN EMEKÇİLERİ BİR VE BERABER GÖRÜYORUZ”
MKE’de böyle bir ayrımcılığın yapıldığını duyunca çok üzüldüğünü ifade eden Arslan, “Biz memur-işçi; kadrolu-geçici-mevsimlik vb. ayrımları yapmıyoruz. Bütün emekçileri bir ve beraber görüyoruz” dedi.
“TAŞERON EMEKÇİLER İÇİN DEĞİŞİMİN STARTINI BİZ VERDİK”
İşverenin ‘yarın işe gelme’ dediğinde gelemeyen, hak talep edemeyen, derdini anlatmak için idarecilere bile başvuramayan on binlerce taşeron emekçinin sorununu çözmek için 10 yıl önce yola çıktıklarını kaydeden Arslan, “Taşeron emekçisi kardeşlerimizi sendikalı yapıp toplu sözleşmelerini çıkardığımız halde bunu uygulatamamıştık. Sendikalı olduğu için işten atılan kardeşlerimizi mahkeme kararlarıyla işe döndürmemize rağmen işe aldıramadık, fakat yılmadık; 2014 yılında 81 ilden 6 bine yakın taşeron arkadaşımızı Ankara’da toplayarak, ‘Sendika Seni Korur’, ‘Hakkın Bize Emanet’ sloganıyla büyük bir örgütlenme kampanyasının startını verdik” dedi.
Taşeron emekçiler için değişimin bu kampanya sonucunda gerçekleşmeye başladığını belirten Arslan, HİZMET-İŞ Sendikamızın öncülüğünde HAK-İŞ’e bağlı bütün sendikaların da katılmasıyla, kampanyanın altıncı ayında taşeron emekçilerin sendikalı olma ve toplu sözleşme hakkının elde edildiğini söyledi.
ARSLAN, 40 BİN EMEKÇİNİN KADRO TALEBİNİN SEÇİMDEN SONRA GÜNDEME ALINMASINI İSTEDİ
Yola çıktıklarında 1 milyona yakın taşeron emekçisinin hiçbir hakkının olmadığını, ama zamanla bütün hakların güvence altına alınmasıyla birlikte kadronun da verildiğini ifade eden Arslan, kapsam dışı kalan taşeron emekçilerinin de kadrolarını alabilmesi için yeni bir çalışma başlattıklarını söyledi.
Bütün taşeron emekçilerinin kadro alması için yola çıktıklarını, ancak bir kısım çevrelerin bunu engellediğini söyleyen Arslan, kapsam dışı kalan taşeron emekçilerin kadro talebinin 24 Haziran seçimlerinden sonra gündeme alınmasını istedi.
“MÜCADELEMİZİ İSTEDİĞİMİZİ ELDE EDENE KADAR SÜRDÜRECEĞİZ”
Kadro talebinin takipçisi olacaklarını belirten Arslan, “Mücadelemizi ısrarla sürdüreceğiz. Kapsam dışı kalan 40 bin arkadaşımız için yeni adımlar attırmaya çalışacağız. Umutsuz olmayın. Sendikanıza sahip çıkın, kendinize güvenin. Bu mücadeleyi, istediğimizi elde edene kadar sürdüreceğiz. İnanıyorum ki bu meseleyi de çözeceğiz” dedi.
Makine Kimya Endüstrisi’nin (MKE) Kapsül Fabrikası’nda çalışan işçi üyelerimiz, Genel Başkanımız Arslan’a, vakit ayırarak kendilerini onore ettiği için teşekkür ettiler.