Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 5 Şubat 2020 tarihinde Sendikamız ile Mersin’e bağlı Akdeniz Belediyesi arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi imza törenine katıldı.
Toplu iş sözleşmesi imza törenine Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Muhammet Gültak, Genel Başkan Yardımcımız Halil Özdemir, Tarsus Şube Başkanımız Hüseyin Gün, işyeri sendika temsilcilerimiz, üyelemiz ve basın mensupları katıldı.
Akdeniz Belediyesi ile yapılan toplu iş sözleşmesinin önemli olduğunu belirten Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “HAK-İŞ olarak 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra, çok ciddi bir travma yaşadık. Binlerce arkadaşımız işten atıldı. 31 Aralık günü yılbaşı gecesini Silopi’de geçirdim. Silopi’de arkadaşlarımız 31 Marttan sonra HDPli belediye başkanının kandilden aldığı talimatla işlerinden edildi. Burada işlerinden edilen arkadaşlarımızın içinde Şehit ve Gazi yakınları var. Bunlar yıllarca o belediyeye hizmet etmiş arkadaşlarımız. Sadece bir mesajla işlerinden edilmeleri kabul edilemez. Silopi’de mahkemenin işe iade kararına rağmen ne yazık ki arkadaşlarımız işlerine geri dönemedi” dedi.
“Emekçilerin haksız ve hukuksuz şekilde işten çıkarılmaları kabul edilemez”
Silopi ve İstanbul’da işten çıkarılan emekçilerin eylemlerinin devam ettiğini belirten Arslan, “İstanbul’da da 1469 arkadaşımız bir SMS ile işlerinden edildi. Üyelerimiz sadece seçimlerden önce işe girdikleri gerekçesiyle ekmeklerinden edildi. İstanbul’da işlerinden edilen arkadaşlarımız işe girmeden önce yazılı ve sözlü mülakatlara tabii tutulmuş, geçirdikleri güvenlik soruşturmaları neticesinde işe girmiş arkadaşlarımızdır. Yani hakkıyla iş başı yapan arkadaşlarımız. Onların hiçbir sebep gösterilmeden işlerinden edilmeleri adalete uygun değildir. İstanbul’da kirasını, faturalarını ödeyemediği için evinden çıkmak zorunda olan arkadaşlarımızla beraberiz ve beraber olmaya devam edeceğiz” dedi.
31 Mart Yerel seçimlerinden sonra işten çıkarmaların Mersin ve Adana’da görüldüğünü söyleyen Arslan, “Bolu Belediyesi’nde işten çıkarılan arkadaşlarımız için Bolu’dan Ankara’ya iki yüz kilometre yürüdük. 127 gün sonra arkadaşlarımız işlerine döndüler. Ama üzülerek söylüyorum ne Mersin de ne de Adana’da işlerinden edilen emekçilere sahip çıkacak bir sendika yok. Burada var olan sendikalar seslerini çıkarmadılar. Burada işlerini kaybeden arkadaşlarımızın seslerini sadece televizyonlardan ve gazetelerden gördük. Biz siyasi tercihleri ve yaşam tarzı ne olursa olsun işlerinden edilen tüm emekçilerin yanında olan bir anlayıştayız. Biz HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ olarak burada mücadele veren emekçilerin üyemiz olsun ya da olmasın destekçisiyiz” şeklinde konuştu.
“Depremzedelerin yanındayız”
Geçtiğimiz günlerde Elazığ’da yaşanan depremle ilgili yardım kampanyaları düzenlediklerini belirten Arslan, şunları kaydetti: “Biz depremden sonra bölgedeydik. HAK-İŞ Konfederasyonumuza bağlı Sendikalarımıza üye 250 arkadaşımızın evleri ağır hasarlı. O insanların acılarını, yaşadıklarını dindirmek için mücadele ediyoruz. Geçen gün Ankara’dan bir tır insani yardım yolladık. Akdeniz Belediyesi’nde çalışan arkadaşlarımızın da Elazığ ve Malatya’nın yaralarını sarmak için hiçbir beklenti içinde olmaksızın bölgeye yardım götürmeye çalıştıklarını gördük. Bu bizim büyük bir aile olduğumuzu göstermektedir. Bu birlikteliği bu dayanışmayı inşa ettiği için Belediye Başkanımızı tebrik ve teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Toplu iş sözleşmesinin kriterleri
Toplu iş sözleşmeleri imzalanırken üç önemli kriter olduğunu belirten Genel Başkanımız Arslan, “Birincisi, imzaladığımız toplu iş sözleşmesinin hükümlerinin tamamının zamanında ve eksiksiz uygulanması. İkincisi, toplu iş sözleşmesinin imzalanmasıyla elde edeceğimiz ücretlerimizin zamanında ödenmesi. Üçüncüsü, belki en önemlisi iş yerinde iş barışının sağlanmasıdır. Bu üç kriter olmazsa ne kadar zam alırsanız hiçbir şey ifade etmez. %50 zam alıp bunu zamanında ödetemezseniz, %50 zam alıp iş yerinde çatışma yaratırsanız alınan yüksek zam hiçbir şey ifade etmez” dedi.
“12 milyon sendikasız arkadaşımızı sendikalı yapmak için mücadele veriyoruz”
Sendikacılığı bir ideolojik düşüncenin aracı yapmadıklarının altını çizen Arslan, “Sendikacılığı işçilerle işveren arasında bir çatışma alanı görmüyoruz. Masada kalmayı, müzakere etmeyi, sosyal diyaloğu temsil ediyoruz. Sadece slogan atanlar, sadece ideolojileri için orada olanlar kaybetti. İşyerinin şartlarını dikkate almasanız, sadece biz istiyoruz, biz bunu anlarız derseniz sendikacılık yapamazsınız. Onun için biz burada işçi-işveren ilişkisini bir sosyal ortaklık olarak görüyoruz. Biz bu anlayışımızla Türkiye’ye ve Dünya’ya örnek oluyoruz. Bu bizim ve ülkemiz için büyük bir gururdur. Onun için HAK-İŞ Türkiye’nin en etkin ve en büyük konfederasyonudur. Bundan sonra da HAK-İŞ bu anlayışla Türkiye’deki 12 milyon sendikasız arkadaşımızı sendikalı yapmak için mücadele verecektir. Yaptığımız toplu iş sözleşmesinin Akdeniz Belediyemiz, çalışanlarımız, şehrimiz ve ülkemiz için hayırlar getirmesini niyaz ediyorum” dedi.
Mustafa Muhammet Gültak: “Biz İşçinin Emeğinin Hakkını Vermek Zorundayız”
Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Muhammet Gültak da Akdeniz Belediyesi’nin Türkiye’de işçi çıkartmayan tek belediye olduğunu belirterek, “Belediye olarak amacımız Akdeniz’de oturan tüm vatandaşlara en iyi hizmeti verebilmektir.
Yaptığımız sözleşme enflasyonun biraz üzerinde, imkanlarımız arttıkça, sendika ile birlikte emekçilerimize daha fazla zamlar, sosyal haklar sağlayacağız. Biz işçinin emeğinin hakkını vermek zorundayız. Yoğun programına rağmen törenimize katılan Mahmut Arslan’a teşekkür ediyorum. İmzalanan toplu iş sözleşmesi belediyemiz ve ülkemiz için hayırlı olsun” diye konuştu.
Özdemir: “Çok Şükür Burada da Enflasyonun Üzerinde Zam Aldık”
Genel Başkan Yardımcımız Halil Özdemir ise Akdeniz Belediyesi’ndeki örgütlenme sürecini anlatarak şunları söyledi; “Biz HİZMET-İŞ Sendikası olarak örgütlü olduğumuz tüm belediyelerde, kurumlarda yaptığımız sözleşmelerle iş barışını, iş huzurunu sağlıyoruz. Tüm sözleşmelerde işçi arkadaşlarımızın ücretlerinin üzerine ilave almak için mücadele ediyoruz. Çok şükür burada da enflasyonun üzerinde zam aldık. Bunun baş mimarı da Akdeniz Belediye Başkanı M. Muhammet Gültak’dır. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Türkiye’ye farklı bir sendikal anlayış getiren, kavga etmeden işçi hakkı nasıl korunur anlayışını getiren Genel Başkanımız Mahmut Arslan’a sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum. Bu sözleşmede emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.