Konfederasyonumuz HAK-İŞ ve Sendikamız HİZMET-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, 3 Aralık 2018 tarihinde Danimarka’nın Başkenti Kopenhag’ta 4. ITUC (Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu) Kongresine katıldı.
Kongreye Genel Başkanımız Mahmut Arslan’a, HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, Dış İlişkiler Uzmanları Ahmet Halfaya, Merita Yıldız, Emine Aytekin, Pınar Özcan ve Burhan Yıldız eşlik etti.
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, ITUC 4. Dünya Kongresi’ne başarılar dileyerek, gerek kongre hazırlık süreci ve içeriğin hazırlanması, gerekse kararların zenginliği konusunda ITUC’un çok başarılı olduğunu belirtti.
ARSLAN, TAŞERON İSÇİLERİN KADROYA GEÇİRİLMESİ NEDENİYLE KONGREDE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR ETTİ
Türkiye’de sendikal hakların geliştiğini, sendikal hareketin güçlendiğini vurgulayan Arslan, “Sendikal hareket birtakım zorluklarla da karşılaşmaktadır. HAK-İŞ olarak, bu zorlukları aşabilmek için ciddi bir mücadele vermekteyiz. HAK-İŞ, kamuda çalışan 1 milyona yakın taşeron işçinin, kadro alması konusunda başarılı bir mücadele verdik. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetimiz, neoliberal dayatmalara karşı meydan okuyarak, taşeron sistemini sonlandırmış ve tarihi bir başarıya imza atmıştır. Çalışma hayatında böyle bir reforma imza attıkları için Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, bakanlarımıza ve hükümetimize çok teşekkür ediyoruz” açıklamasında bulundu.
“ITUC’UN FİLİSTİN YAKLAŞIMINI DEĞERLİ BULUYORUZ”
İşçilerin gücünün inşasında ITUC’un büyük bir katkısı ve desteği olduğunu vurgulayan Arslan, “ITUC, gerektiğinde kuralları bile değiştirecek bir güce sahiptir. Katar’daki kefalet sisteminin değiştirilmesini, kuralların değiştirilmesi olarak görüyor ve bunu önemsiyoruz. ITUC’un, bağımsız Filistin yaklaşımını, barış ve demokrasinin inşası olarak çok değerli buluyoruz” dedi.
Türkiye’nin 3 buçuk milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptığını hatırlatan Arslan, “ITUC hem bu süreci yakından izliyor, hem de Türkiye’ye desteğini samimi bir şekilde gösteriyor. Aynı şekilde, Rohingalı müslümanların yaşadığı drama karşı, ITUC’un sessiz kalmamasını ve bunu kararlarıyla desteklemesini son derece önemli buluyoruz. Myanmarlı sendikalarla işbirliği yaparak, sorunun çözümüne katkı sağlama konusundaki teşvik ve desteklerinden dolayı ITUC’a teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
Arslan, HAK-İŞ’in Fıtratta Farklılık, Haklarda Eşitlik anlayışından yola çıkarak, kadınların sendikal harekette daha fazla yer alması, kadın istihdamının arttırılması ve kadına yönelik her türlü şiddete karşı mücadelede başarıyla öncü bir rol oynadığını söyledi.
“ITUC’UN TÜRKİYE’YE YÖNELİK YAPICI YAKLAŞIMINI ÖNEMSİYORUZ”
“Ülkemizde, bölgemizde ve dünyada, isimleri ne olursa olsun, her türlü terör örgütlerine ve terörizme karşıyız. Dünyada barışın tesis edilmesi için, sendikalar olarak hep birlikte mücadele etmeliyiz” diyen Arslan, “ITUC, kongre kararlarında, hem teröre karşı, hem de Türkiye’ye yönelik yapıcı ve yol gösterici yaklaşımıyla, desteğini bize samimi bir şekilde göstermektedir. Bu desteği ve dayanışmayı son derece önemsiyoruz. Kuralları değiştirerek, işçilerin gücünün inşasını içeren bütün bu faaliyet, girişim ve çalışmalarda, başta ITUC Genel Sekreteri Sharron Barrow’un liderliği olmak üzere, ITUC Sekretaryasına teşekkür ediyoruz” dedi.