Ana Sayfa » Haberler » ARSLAN, ITUC KONGRESİNDE KUDÜS’TE YAŞANAN DRAMI ANLATTI

ARSLAN, ITUC KONGRESİNDE KUDÜS’TE YAŞANAN DRAMI ANLATTI

Konfederasyonumuz HAK-İŞ ve Sendikamız HİZMET-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, 4 Aralık 2018 tarihinde Danimarka’nın Başkenti Kopenhag’ta 4. ITUC Kongresi kapsamında gerçekleştirilen “Filistin: Sendikal Dayanışma ve Uluslararası Hukuk” konulu panelde konuştu.

Panele Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın yanı sıra HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Şahin ve Mustafa Toruntay ile dış ilişkiler uzmanları katıldı.

HAK-İŞ Genel Başkanlığı’nın yanı sıra Uluslararası Kudüs ve Filistin’e Destek Sendikalar Birliği’nin de başkanı olduğunu anlatan Arslan, birliğin yaklaşık 50 ülkeden 250’ye yakın sivil toplum örgütü ve sendika tarafından oluşturulduğunu, birlik merkezinin İstanbul olduğunu söyledi.

Arslan, birliğin yanı sıra HAK-İŞ Konfederasyonu bünyesinde de Kudüs Komitesi kurdukları bilgisini verdi.

Filistin konusunda HAK-İŞ’in ulusal ve uluslararası alanda gerçekleştirdiği faaliyetleri anlatan Arslan, “Bu yıl Cenevre’de Birleşmiş Milletler Merkezi önünde ABD’nin Tel Aviv’deki Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşımasını protesto etmek ve İsrail’in baskılarını protesto etmek için uluslararası bir eylem gerçekleştirdik. 30’a yakın ülke eylemimize katkı ve destek verdi” dedi.

İsrail Histadrut Konfederasyonu ile PGFTU Filistin Konfederasyonu arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini önemli bulduklarını söyleyen Arslan, “İki ülke ve konfederasyon arasındaki bu diyaloğun geliştirilmesini ve barışın hakim olmasını önemli buluyoruz” diye konuştu.

1948 yılındaki Filistin haritasının hatırlanmasını gerektiğini vurgulayan Arslan, “1948 yılındaki Filistin haritasına baktığınız zaman görüyorsunuz, ortada bir işgal var. Toprakları işgal edilmiş, vatanlarından uzaklaştırılmış, ülkelerinden uzaklaştırılmış insanlardan bahsediyoruz. Devleti elinden alınmış, toprakları işgal edilmiş bir halktan bahsediyoruz” ifadelerini kullandı.

2010 yılında Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırı konusuna değinen Arslan, “Gazze ambargosunu kırmak için girişimde bulunan sivil inisiyatif kapsamında Mavi Marmara gemisinde bulunan insanların elinde silah yoktu. Ama o insanlara İsrail tarafından saldırıldı ve 9 vatandaşımızı kaybettik. Kaybettiğimiz vatandaşlarımızdan 1 tanesi de sendikamızın üyesi Fahri Yıldız’dı. Buradan onu bir kez daha rahmetle anıyoruz. Gemide bulunan insanların amacı ambargonun haksız ve adaletsiz olduğunu göstererek, Gazze’yi modern bir cezaevine dönüştüren anlayışa karşı sivil bir itirazdı. Ama buna bile tahammül edemeyen bir yaklaşım sergilendi” dedi.

“HERKESİ KUDÜS’E VE FİLİSTİN’E DAVET EDİYORUZ”

Filistin konusunda dünya sendikal hareketinin daha fazla sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Arslan, “Filistin konusunda elimizden gelenin daha fazlasını yapmalıyız. Bir taraftan Trump, bir taraftan Netenyahu oldubittilerle önümüze kabul edemeyeceğimiz şeyler koyuyorlar ve bunu kimse değiştiremiyor. Onun için İslam İşbirliği Teşkilatı’nın aldığı kararlara ve başka kararlara baktığımız zaman ABD’nin vetosuyla karşılaşıyoruz. Bu yüzden dünya işçi hareketinin bu konuda daha fazla inisiyatif almasını istiyoruz. Herkesi Kudüs’e ve Filistin’e davet ediyoruz. Herkesin oraya gitmesi, orda yaşananları görmesi ve onlarla dayanışma içerisinde olması gerekiyor. Bu yüzden İsrail Histadrut Konfederasyonu ile PGFTU Filistin Konfederasyonu arasındaki sivil inisiyatifi ve buradaki çalışmalarını destekliyoruz. Biz de bu konuda katkı vermeye çalışıyoruz ama bunu yaparken Filistin topraklarının işgal edildiğini lütfen unutmayalım” dedi.