Ana Sayfa » Haberler » ARSLAN: İŞ KAZALARININ YÜZDE 95’İ ÖNLENEBİLİR

ARSLAN: İŞ KAZALARININ YÜZDE 95’İ ÖNLENEBİLİR

Genel Başkanımız Arslan, Öz İplik-İş tarafından yürütülen 12 ay süreli İş Kazası Kader Değildir Projesi tanıtım toplantısına katıldı.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, iş kazalarının yüzde 95’inin önlenebilir nitelikte olduğuna, 100 ölümlü iş kazasında 95 kişinin hayatının kurtarılabileceğine dikkat çekti. Arslan, iş sağlığı ve güvenliği alanında önemli yasal düzenlemeler yapıldığı, ancak bunların yeterli olmadığını belirterek, zihniyet değişiminin önemine vurgu yaptı.

Sendikamız HİZMET-İŞ ve Konfederasyonumuz HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, 27 Mart 2015 tarihinde Ankara Hilton Otel’de Öz İplik-İş Sendikası tarafından gerçekleştirilen ve 12 ay süresince yürütülecek olan “İş Kazası Kader Değildir” projesi tanıtım toplantısına katıldı.

Toplantıya, Genel Başkanımız Arslan’ın yanı sıra, Çalışma ve Sosyal Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Sayın, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcıları Settar Aslan, Cengiz Gül, Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız, Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, Öz Ağaç-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Karadereli ve Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Memduh Boydak ile çok sayıda yönetici ve basın mensubu katıldı.

Genel Başkanımız Arslan, ‘İş Kazası Kader Değildir’ projesinin özgün bir proje olduğunu belirterek, “Çalışma hayatında farkındalık oluşturabilecek bir çalışma, iş kazalarında can yakıcı bir soruna farklı bir perspektifte bakabilme cesareti ve birikimi oluşturuluyor. Bütün bunları yan yana koyduğumuz zaman Öz İplik-İş sendikamızın ehemmiyetli, önemli ve anlamlı olan bu projesi için emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Güvenlik meselesinin sadece terörizme, bombalara karşı güvenlik olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Arslan, “Aslında iş sağlığı ve iş güvenliği de devletin toplumuna, vatandaşına karşı temel sorumluluklarından bir tanesidir. Demek ki devlet aynı zamanda bizim iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda güvenliğimizi de sağlamak ve gereken tedbirleri almak zorunda” dedi.

İşverenlerin, işçilerin ve sendikaların da bu konuda sorumlulukları olduğuna, ancak iş sağlığı ve güvenliği açısından topyekûn bir bilinç oluşturulması gerektiğine değinen Arslan, “Tabi ki işverenlerin, işçilerin, sendikaların bu konuda sorumlulukları var. Bu sorumluluklarını yok saymak için söylemiyorum ama bütün bu olup bitenler, iş kazalarında kaybettiklerimiz, hem Batı’da hem de dünyada iş sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini alamadığımız, yeterince duyarlılık oluşturamadığımızdan dolayı oluyor. Herkesin bu konuda tedbir alması gereklidir” dedi.

Arslan, “Sorumlulukları bir başkasının üzerine atarak, bir başkasına yükleyerek keşke bu meseleyi çözebilsek ama maalesef bizim iş kazalarında kaybettiğimiz yüz kardeşimizin 95 tanesini önlenebilir iş kazalarından kaybediyoruz. Bunları ölümden kurtarmak mümkün” dedi.

“Sendikalaşma ve Örgütlenme Önemli Bir Tedbir”
Arslan, iş sağlığı ve güvenliği alanında mevzuat sorununun büyük ölçüde çözüldüğünü, atılan adımları önemsediğini belirtirken, “Ancak üzülerek belirtmek istiyorum ki bazı işverenlerimizde bu zihniyet değişimini hala göremiyoruz. Kömürü, kule ve rezidansları insan sağlığının önüne koyan bir anlayış var” dedi.

Sendikalaşmanın ve örgütlenmenin iş kazalarının önlenmesi konusunda önemli bir tedbir olduğunu ifade eden Arslan, “Sendikalaşma oranının ne kadar yükseltirsek, iş kazalarıyla ilgili yapıyı o kadar değiştirmiş olacağız” dedi.

Yeni yasanın işverenlerin yanı sıra işçilere de yeni yükümlülükler getirdiğine işaret eden Arslan, işçilerin de bu yeni döneme uyum sağlaması gerektiğini söyledi. Bu konuda sendikalara büyük görev düştüğünü ifade eden Arslan, “Sendikalar olarak bütün işçilerin, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilinçlendirilmesi için adım atmamız gerekiyor. İşçi-işveren ve devlet birlikte çalışmamız gerekiyor. Hep birlikte çalışacağız. Ölüm ve kazaların olmadığı bir çalışma hayatını birlikte inşa edeceğiz” dedi.

İnanç: “İşitme Engellilere İş Sağlığı Güvenliği Eğitimi Vereceğiz”
Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, 2014 yılında Soma’da, Ermenek’te maden faciası, asansör kazası, işçileri taşıyan otobüsün yaptığı kazalar sebebiyle acı dolu bir yıl geçirildiğini vurgulayarak, “2014 yılında iş kazaları sonucunda 1.800’den fazla işçi hayatını kaybetti. 2014 yılının Ocak ayında 101 işçi iş kazasında hayatını kaybederken, 2015 yılının ilk ayında bu rakam daha artarak 125’e çıktı. Soma faciasından sonra iş kazalarına karşı duyarlılık oluşmasına rağmen, ölümler hala devam ediyor. ÇSGB verilerine göre her gün 4 işçi, iş kazaları sonucunda hayatını kaybediyor. Biz ekmek mücadelesi verirken ve alın teriyle çalışırken, üretirken ölmek istemiyoruz. İş Sağlığı ve Güvenliği önlemlerinin alınmadığı iş yerlerinde meslek hastalıklarına yakalanmak istemiyoruz” dedi.

Öz İplik-İş Sendikası olarak projelerle anılan bir sendika olmak istediklerini ifade eden İnanç, proje hakkında açıklamalarda bulunarak, “Proje kapsamında 12 ay süre ile Çorlu, Adana, Malatya ve Gaziantep’te 24 kişilik guruplar halinde toplam 96 tekstil işçisine 2’şer gün, toplamda 8 saat sürecek iş sağlığı ve güvenliği ile ilkyardım eğitimleri vereceğiz. Bununla da yetinmeyerek, projeyle 3 milyon işitme engellinin yaşadığı ülkemizde, işitme engelli çalışanlar için çalışma hayatında örnek bir uygulama olan işaret diliyle İş sağlığı ve güvenliği eğitimi de vereceğiz” dedi.

Sayın: “Bize Bir Şey Olur Diye Düşünerek Bu Alanda Bir Bilinç Başlatılabilir” Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Sayın, engellilere yönelik özel düzenlemeye ihtiyaç görülmesi halinde, yasal düzenlemeyi beklemeden ikincil mevzuatta da düzenleme yapılabileceğini belirtti.

Sayın, işçi, işveren ve devletin iş sağlığı ve güvenliği alanında sorumluluk üstlenen üç kesim olduğunu belirterek, “Bize bir şey olmaz değil, bize bir şey olur diye düşünerek bu alandaki bilinç başlatılabilir” dedi.

Boydak: “Grup Düzeyinde En Fazla İşitme Engelli İstihdamını Biz Sağlıyoruz”
Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Memduh Boydak konuşmasında grup bünyesinde 200 civarında işitme engelli çalıştırdıklarını ifade ederek, grup düzeyinde en fazla işitme engelli istihdamı yapan holding olduklarını belirtti.

Çalışmaya destek vermek konusunda istekli olduklarını belirten Boydak, “TÜSİAD sosyal işler komisyonu üyesi olarak da konuyla ilgileniyoruz. Geldiğimiz duruma bakarak iş sağlığı ve güvenliği konusunda Türkiye olarak iyi bir noktada olduğumuzu söyleyemeyiz” dedi.