
HAK-İŞ Konfederasyonu ve HİZMET-İŞ Sendikası Genel Başkanımız Mahmut Arslan 16 Haziran 2023 tarihinde Sakarya’da HAK-İŞ işbirliğinde Türkiye Adalet Akademisi ve TİSK ev sahipliğinde, bu yıl ikincisi gerçekleştirilen İş Hukuku Değerlendirme Sempozyumuna katıldı.
Sempozyuma Gene Başkanımız Mahmut Arslan’ın yanı sıra, Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcıları Devlet Sert ve Mehmet Ali Kayabaşı, HAK-İŞ Denetleme ve Disiplin kurulu üyeleri, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, HAK-İŞ’e bağlı sendikaların yöneticileri ile hukuk müşavirleri katıldı.
“HAK-İŞ’in Türkiye İşçi Konfederasyonları İçinde Önemli Bir Yeri Var”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “Bizler işveren sendikalarının olduğu yerlerde ancak İşçi Sendikalarını var etme imkanını elde edebiliyoruz. Onun için TİSK’in büyümesi bizim aleyhimize bir durum değil tam tersi bizim de var olmamızı, daha da güçlenmemizi sağlayacaktır. Onun için TİSK’le iş birliği yapmak, TİSK’in daha da etkin hale gelmesi konusunda biz teşvik edici, yardımcı olacak bir noktadayız. HAK-İŞ olarak evet endüstriyel ilişkiler sistemimizin önemli bir ortağıyız. Yaklaşık 800 bin üyesi, 21 sendikası, 81 il başkanlığı, 300’e yakın şube başkanlığıyla Türkiye’nin özellikle işçi konfederasyonları içerisinde önemli bir yerimiz var” şeklinde konuştu.
Çalışma hayatına yönelik hukuksal birçok düzenlemenin hayata geçirildiğini, ancak bu alanlarda daha hızlı ve çözüme odaklı çalışmalar yapılması gerekliliğinin altını çizen Genel Başkanımız Arslan, “Özellikle iş kolu davalarında yaşadığımız en büyük sorun davaların çok uzamasıdır. Geciken adalet maalesef toplu sözleşme sistemimizi tıkıyor. İşçileri büyük bir mağduriyetle karşı karşıya bırakıyor. İstediğimiz noktaya gelmek uzun zamanlar geçiriyor. Yargı yükünün azaltılması konusunda yapılan çalışmalar önemli ancak özellikle yerel ve bölge idare mahkemeleri (BAM) alanında hala yargı yükü büyük bir sorun olarak duruyor. İşkolu yetki tespiti davaları ve buna benzer davalarda doğrudan yerel mahkemenin kararından sonra Yargıtay 9. Hukuka gönderilebilir mi? Süreçleri daha da kısaltmak için buna ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz” dedi.
İşçi, işveren ve hükümet olarak 2009 yılından bu yana Üçlü Danışma Kurulu toplantılarının gerçekleştirilemediğini vurgulayan Arslan, bu konuda sosyal tarafların bir araya gelerek toplantıları gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi.
Genel Başkanımız Arslan, 12 Mayıs tarihinde Genel İşler İşkoluna yönelik yayınlanan yönetmelik ile karşılaşılan sorunlar, arabulucu sistemi, Kamu Çerçeve Protokolü sözleşmesi, 6772 Sayılı Kanun gibi Türk çalışma hayatını yakından ilgilendiren konular hakkında ayrıntılı değerlendirmelerde bulundu.