Ana Sayfa » Haberler » ARSLAN, “ÇALIŞMA HAYATINDA VE SENDİKAL HAYATTA KADIN” EĞİTİM PROGRAMINA KATILDI

ARSLAN, “ÇALIŞMA HAYATINDA VE SENDİKAL HAYATTA KADIN” EĞİTİM PROGRAMINA KATILDI

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 17 Ağustos 2022 tarihinde HAK-İŞ Kadın Komitemiz tarafından Sendikamızın ev sahiğliğinde Ankara’da düzenlenen “Çalışma Hayatında ve Sendikal Hayatta Kadın” konulu eğitim programına katıldı.

HİZMET-İŞ Sendikamızın Emek Konukevi’nde düzenlenen programa; Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ Ankara İl Başkanı Duran Çiçek, HAK-İŞ Kadın Komite Başkanı Fatma Zengin, HİZMET-İŞ Kadın Komite Başkanı Hatice Ayhan, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanı Ayten Aydın, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Sosyal Politikalar Başkanı Pınar Doğan Aksoy, konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın şube başkan ve başkan yardımcıları, kadın komitesi başkan ve yardımcıları, üyelerimiz ve basın mensupları katıldı.

“17 Ağustos Depremini Unutamayız”

Arslan konuşmasına, 23 yıl önce Marmara Depremi’nde kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı dileyerek başladı. Arslan; “Depremde yaralanan kardeşlerimize de geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. ‘Deprem öldürmez, bina öldürür’ anlayışını biz, 17 Ağustos’ta öğrendik. Depremde gördüğümüz manzaraların ve travmaların uzun yıllar etkisinden kurtulamadık. Binanın yıkıntılarından ellerini uzatmış, ‘Beni kurtarın’ diye yalvaran insanlara çaresizce bakmanın ne kadar sıkıntılı bir durum olduğunu yakından gördüm. Çaresizlik, insanı kahrediyor. Bu çaresizliği inşallah bir daha yaşamayız” diye konuştu.

“HAK-İŞ Umut Timi, Sahada Görev Yapıyor”

HAK-İŞ Umut Timi’nin geçen yıl Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan sel felaketinin hemen ardından sahada ilk faaliyet gösteren ekiplerden birisi olduğunu hatırlatan Arslan, konuşmasında HAK-İŞ Konfederasyonumuzun afet konusunda da öncülük ve liderlik yapmayı başardığını sözlerine ekledi. Arslan; “HAK-İŞ olarak, 81 ilimizde Acil Yardım ve Kurtarma Umut Timi’nin, acil müdahalede profesyonel bir ekip olarak sahada çalışmasını sağlamak için çalışıyoruz. Bunun için teşkilatımıza ve sendikalarımıza güveniyoruz. Başta HİZMET-İŞ Sendikamız olmak üzere, sendikalarımızdan Umut Timi’nde yer almak için birçok başvuru olduğunu biliyorum. Deprem, yangın veya sel gibi durumlarda Umut Timi’nin sahada olduğunu görmek bizleri gururlandırıyor” şeklinde konuştu.

“Daha Yapacaklarımız Var”

Türkiye’de sendikalı kadın oranında HAK-İŞ Konfederasyonu’nun birinci olduğunu hatırlatan Arslan; “400 bin sendikalı kadın çalışanımızın 200 bini HAK-İŞ üyesi. Sendikal mücadeleye ve çalışma hayatına kadınlarımızın dahil edilmesi, erkek ve kadın olarak çalışma hayatında daha güçlü yer almak için yapacaklarımız var. Bugüne kadar yaptıklarımız çok önemli ve başarılı çalışmalardı” dedi.

“Kadına Yönelik Şiddeti Önlemeliyiz”

Kadına yönelik şiddetin bütün çabalara rağmen halen devam ettiğini hatırlatan Arslan, konuşmasında; “Kadınımıza yönelik ön yargılar ne yazık ki dünyada olduğu gibi ülkemizde de devam ediyor. Bu sorunların çözümü için mevzuat değişikliği yapılıyor ama esas olan toplumdaki algıyı kırmak. Bununla birlikte evimizin içinde de düzenlemeler yapmamız gerekiyor. ‘Başkalarına söylerken bizler ne yapıyoruz?’ sorusunun da cevabını vermemiz gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

“Türkiye’nin ILO C190’ı İmzalamasını İstiyoruz”

ILO C190 Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından henüz imzalanmadığına da dikkat çeken Arslan; “Henüz imzalanmasa da, sözleşme hükümlerini toplu sözleşmelerimize yansıtmayı, işçi ve işveren kesimleri olarak bu konuda adımlar atılmasını hedefliyoruz” hatırlatmasında bulundu.

“ILO C190, Tüm Çalışanlarımıza Yeni Haklar Getirecek”

Türkiye’nin ILO’nun C190 Sözleşmesi’ni imzalamasıyla birlikte, sendikalı-sendikasız bütün işyerlerinde bu hükümlerin uygulanması gerektiğini hatırlatan Arslan, konuşmasında ILO Türkiye Direktörlüğü ile yürütülen yakın çalışmalara da değindi. Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ILO ve diğer konfederasyonları da içine alan C190 ile ilgili bir eğitim projesi hayata geçiyor. Hem sendikalarımız, hem de HAK-İŞ olarak bu projede yer almayı ve bu eğitimleri teşkilatımızla da yapmayı, teşkilatımızı da bu işin içine katmayı hedefledik. HAK-İŞ olarak, C190 kapsamında şiddete sıfır tolerans belgesini imzaladık. Bu bir irade beyanıdır. Bütün çalışanlarımız temel haklarını gözetmeyi taahhüt eden, asla ve asla onlara şiddet, taciz ve benzeri şekilde davranmamayı, ilişkilerimizi sadece mevzuatında ötesinde insanı ilişkiler düzeyinde tutmayı, asla çalışanlarına farklı bir kişi gibi davranılmamasını amaçlayan, birlikte çalıştığımız, mücadele ettiğimiz arkadaşlarımız olarak gören bir anlayış için bunu imzaladık. Sendikalarımızda ve Konfederasyonumuzda hiçbir yönetici, amir ve yetkili çalışanlarımıza ayrıcalıklı bir tutum sergileyemez.”

“Yeni Başarı Hikâyeleri Yazacağız”

Geçmişten bugüne gelindiğinde HAK-İŞ Konfederasyonu olarak büyük çalışmalara ve başarılara imza atıldığına dikkat çeken Arslan, konuşmasında elde edilen başarılara yenilerinin eklenmesi için büyük çaba sarf edildiğine vurgu yaptı. Arslan; “Daha fazlasını yapacağız, var olanlarla yetinemeyiz. Geldiğimiz başarı hikâyelerine yeni hikâyeler koymak zorundayız. Şu anda Türkiye’de işçi ve memur konfederasyonları içerisinde uluslararası sendikal alanda en çok kadın sendikacı ile uluslararası sendikal harekette yer alan tek konfederasyonuz. Gençlik Komiteleri, Kadın Komiteleri, İcra Kurulları, ETUC, ITUC’ta pek çok yerde kadın sendikacı arkadaşlarımız görev yapıyorlar. Bu bize yetmiyor, daha fazlasına ihtiyacımız var. Biz, kendimiz ile yarışmak zorundayız” şeklinde konuştu.

“Dezavantajlı Gruplar İçin Çalışmalarımız Sürüyor”

Türkiye’de dezavantajlı gruplarla yakın çalışmalar yürütüldüğüne de dikkat çeken Arslan, özellikle kapıcı ve kaloriferci işçiler için yürütülen çalışmalara da değinerek; “Toplumun biraz dışında kalan, toplumda değişik şekilde algılara muhatap olan kapıcı ve kaloriferci işçilerimiz için sendikamızın bu alanda ciddi çabaları var. Daha fazlasını yapmalıyız. Apartmanların bir oda, bir mutfak mekânlarında hayatlarını sürdürmeye çalışan ve 24 saat hesabı ile çalışan bu arkadaşlarımızın sorunları da bizim sorunlarımız. O zaman binlerce, on binlerce, yüz binlerce arkadaşlarımızın sorunları konusunda sendikamız örgütlenme yapıyor” diye konuştu.

“Ev Hizmetlerinde Çalışanlarımızı Örgütleyeceğiz”

Ev hizmetlerinde çalışan binlerce işçinin de örgütlenmesi ve sendika çatısı altında toplanması için kampanya başlatıldığını ifade eden Arslan; “Gerek ülkemizde, gerekse dışarıdan gelen ev işleri ve bakım işlerinde çalışan yüzbinlerce kadınların da sorunları bizim sorunlarımız. Onların da örgütlenmesi, sendikalaşması, iş kanunu kapsamına alınması, sosyal güvenlik haklarının geliştirilmesi, yaptıkları işlerin yönetmelikle tanımlandığı bir sisteme ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Zengin: “Yolumuz, Davamız Hak Yolu”

Eğitim programı ile birlikte HAK-İŞ bakış açısıyla örgütlenme, iş barışını, hukukî haklarımız ve fıtratta farklılık, haklarda eşitlik konusunda eğitimler verileceğini belirten HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanımız Fatma Zengin, konuşmasında; “İnanıyoruz ki, bugün burada vereceğimiz eğitim, sizlerin aracılığıyla binlerce kişiye ulaşacak. Bizler, HAK-İŞ’in neferleriyiz. Yolumuz, davamız hak yolu. Hedefimiz, gayemiz milyonlarca emekçinin alın terini, haklarını menfaatlerini korumak ve geliştirmek” dedi.

Zengin, Türkiye’de yaklaşık 15 milyon işçinin çalışmakta olduğunu vurgulayarak; “Türkiye’de sendikalı işçi sayısı sadece 2 milyon 280 bin. Hâlâ ulaşmamız gereken 13,5 milyon sendikasız işçi, 3 milyon 750 bin sendikasız kadın işçi var. Vakit örgütlenme zamanı. Her birimiz bu kutsal davanın neferleyiz. Hepimiz HAK-İŞ’iz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından ‘Fıtratta Farklılık Haklarda Eşitlik’ ekseninde ‘Çalışma Hayatında Kadın ve İş Barışı’ konusunda Karabük Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Neşe Yıldız, ‘HAK-İŞ Bakış Açısıyla Sendikal Örgütlenme’ konusunda Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Kürşat Tutar ve ‘Çalışma Yaşamında Kadın Hakları ve Hukuksal Referanslar’ konusunda HAK-İŞ Hukuk Müşaviri Av. Hamdi Abdullah Koçoğlu tarafından sunumlar gerçekleştirildi. ‘HAK-İŞ Bakış Açısıyla Sendikal Liderlik’ konusunda Öz Sağlık-İş Sendikası Denetleme Kurulu Üyesi Tuba Kavaklı da sendikal deneyimlerini aktardı.

Program toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.