Ana Sayfa » Haberler » ARSLAN, ÇALIŞMA HAYATINDA MESLEKİ YETERLİLİK 3. ÇALIŞTAYINA KATILDI

ARSLAN, ÇALIŞMA HAYATINDA MESLEKİ YETERLİLİK 3. ÇALIŞTAYINA KATILDI

Genel Başkanımız Mahmut Arslan,  11 Aralık 2019 tarihinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından düzenlenen ‘Çalışma Hayatında Mesleki Yeterlilik 3. Çalıştayı’na katıldı.

Çalıştaya Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın yanı sıra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ayşe Kardaş Ergezen, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Serdengeçti, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Emrullah İşler, TBMM İdare Amiri Orhan Yeğin, MEMUR-SEN Genel Başkanı Ali Yalçın, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, MYK Başkanı Adem Ceylan, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ile HAK-İŞ Konfederasyonumuza bağlı sendikaların başkan ve yöneticileri katıldı.

“MYK’nın Geliştirilmesi Konusunda Sorumluluk Alıyoruz”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “HAK-İŞ Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun kuruluşundan itibaren içerisinde yer almaktadır. İçerisindeki işçileri temsilen MYK bünyesinde yer alan HAK-İŞ, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun misyonunu ve çalışmalarını desteklemekle birlikte yeni öneriler ve yeni çalışmalarla Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun geliştirilmesi konusunda sorumluluk almaktadır” dedi.

“HAK-İŞ MEYEB Belgelendirme Konusunda Ciddi Çalışmalar Yapmaktadır”

HAK-İŞ ve bağlı sendikaların her iş kolunda yeni meslek standartlarının oluşturulması, yetkilendirilmelerinin yapılması ve buna bağlı olarak da sınav ve belge verme merkezlerinin oluşturulması konusunda ciddi çalışmalar yaptığını anlatan Arslan, “MEYEB, HAK-İŞ’in ve ilk defa bir işçi konfederasyonunun gerçekleştirmiş olduğu kuruluştur. Yeni meslekler standartları oluşturarak ve geliştirerek çalışmalarına devam etmektedir. 10 binin üzerindeki belgenin usulüne uygun bir şekilde çalışanlarımıza verilmesini sağlamıştır” diye konuştu.

HAK-İŞ’e bağlı sendikaların mesleki yeterlilik belgesi ile çalışma hayatına katkı sağladığını söyleyen Arslan, “Öz Gıda–İş Sendikamız gıda iş kolunda ilk kez hayata geçirilen bir çalışmayla 8 meslekte standart oluşturulması hususunu gerçekleştirmiştir. Öz Ağaç-İş Sendikamız ağaç iş kolunda bir belgelendirme merkezini hayata geçirmiş ve 4 dalda belge verme imkanı elde etmiştir. HİZMET-İŞ Sendikamız oluşturduğu belgelendirme merkezi ile yerel yönetimlerde bazı meslek dallarının standardının oluşturulması ve belge verme imkanı elde edecek şekilde çalışmaları sürdürmektedir” dedi.

“Hedefimiz Bütün Mesleklerde Belge Zorunluluğu Getirilmesi”

Bütün iş kollarında ve bütün mesleklerde belgelendirme imkanını elde edecek şekilde yapılar inşa etmek istediklerini dile getiren Arslan, “Hedefimiz, hayalimiz bütün mesleklerde ve bütün işlerde belge zorunluluğunun getirilmesidir. Ülkemizin her alanında olduğu gibi bu alanda da nitelikli iş gücünün sağlanmasını hedefleyen bu yapının sadece zorunluluklarla değil, bütünüyle mesleklerin zorunlu hale getirilmesi ve bu konuda bir standardın oluşturulması hayalimizdir” şeklinde konuştu.

“840 Bin Belgenin 600 Bini Zorunluluk ve Teşvikle Sağlandı”

840 bin belgenin 600 bin tanesinin zorunluluklarla ve teşviklerle sağlandığını belirten Arslan, “Herkes bu belgelerin alınmasını ve verilmesini istiyor. Bunun gerçekleştirilmesi konusunda eğer teşvikler yapılamazsa, zorunlulukların kapsamı genişletilmezse bu konuda bir süre daha beklemek zorunda kalacağız. İŞKUR’un işsizlik ödeneğinden sağladığı teşviklerin ne kadar değerli ve önemli olduğunun bilinmesini istiyorum” ifadelerini kullandı.

Teşviklerin 31 Aralık 2019 tarihi itibariyle sona ereceğini anımsatan Arslan, “Bu teşviklerin hiç değilse 2 yıllık bir dönem için uzatılması konusunda Sayın Bakanımızın çabalarını biliyoruz ve inşallah 31 Aralık 2019’dan önce süre uzatımının gerçekleştirilmesini bekliyoruz. Bu sağlanabilirse süreç kesintiye uğratılmadan daha fazla belge verme imkanı elde etmiş olacağız” şeklinde konuştu.

MYK yönetiminin ve MYK Başkanı Adem Ceylan’ın kısa zamanda destanlar yazan başarılarını takdirle karşıladıklarını dile getiren Arslan, “Kuruluş ve kongre yapısı olarak katılımcı, çoğulcu ve demokratik bir süreci de içinde barındıran MYK’nın bütün kuruluşlarımıza rol model olacağına inanıyorum” dedi.

“Sınav ve Belge Merkezlerinin Çoğaltılmasını Olumlu Buluyoruz”

MYK’nın önemli bir işlevi olduğuna dikkati çeken Arslan, “Sınav ve belge veren merkezlerin çoğaltılması bizim açımızdan olumlu bir husus. Bunların denetlenmesi ve bu konudaki yetkilendirme süreçlerinin çok dikkatli sürdürülmüş olması bizim açımızdan bir güvence. Görevlerini yeterince yapmayan, standartlara uymayan ve hakkıyla bu işi yapamayanların belgelerinin derhal iptal edilmiş olması sistemin içerisindeki kurumlar için de bir güvencedir. Bizim bu sayıların arttırılmasından dolayı şikâyetimiz yok. Bu denetimlerin bundan sonra da devam etmesi bizim için bir güvence olacaktır” dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, nitelikli iş gücünün çalışma hayatının en önemli meselelerinden birisi olduğunu belirterek, Mesleki Yeterlilik Çalıştayı’nın mesleki yeterlilik çalışmalarının uluslararası standartlara kavuşturulması ve iş gücü piyasasıyla uyumlu hale getirilmesi konusunda önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

MYK’nın meslek standartlarının oluşturulması ve nitelikli istihdamın artırılmasına yönelik çalışmalarının çalışma hayatına önemli katkılar sunduğunu dile getiren Selçuk, “Ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü kazandırmak için de biz bu ulusal yeterlilik sistemimizi daha yüksek bir seviyeye ulaştırmayı istiyoruz” dedi.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan’ın açılışını yaptığı çalıştayda TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, MEMUR-SEN Genel Başkanı Ali Yalçın, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Emrullah İşler birer selamlama konuşması yaptı.