Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 8 Eylül 2020 tarihinde telekonferans yöntemiyle gerçekleştirilen 39’uncu Türkiye-AB Karma İstişare toplantısına katıldı.
“Türkiye-AB İlişkileri ve Sivil Toplumun Rolü” temasıyla gerçekleştirilen toplantıya, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakçı, Göç ve Avrupalı Yaşam Tarzının Teşvikinden Sorumlu Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Eş Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi Üyesi, Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Eş Başkanı Panagiotis Gkofas, Türkiye-AB KİK kanadını oluşturan TÜRK-İŞ, MEMUR-SEN, TESK, TİSK, TZOB ve Türkiye-Kamusen’in başkan ve yöneticileri katıldı.
Toplantıya, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Dr. Osman Yıldız ile HAK-İŞ Dış İlişkiler Koordinatörü Merita Yıldız da online olarak katılım sağladı.
Toplantıda konuşan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Türkiye’de yaşayan 1 milyon civarındaki Suriyeli her bir göçmene AB tarafından yaklaşık olarak aylık 12 Euro bir destek sağlandığını anımsatarak, “Bu yardım normal dönemler için planlanmış bir yardımdı. Son dönemde yaşadığımız Kovid-19 salgını münasebetiyle Türkiye kendi vatandaşları ile göçmenler arasında herhangi bir ayrım yapmadan Kovid-19 hastalığına karşı hep birlikte mücadele ediyor. Bu kapsamda herkesin testleri, tedavileri devlet tarafından karşılanıyor” dedi.
Arslan, Göç ve Avrupalı Yaşam Tarzının Teşvikinden Sorumlu Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas’a, “AB Komisyonu’nun normal dönemler için düşündüğü ve uyguladığı bu sembolik yardımların Kovid-19 salgınıyla mücadele dönemi için özel olarak arttırılması düşünülebilir mi? Bu konuda Türkiye’nin göçmenler için sağladığı sağlık hizmetlerinin tamamının bedava olarak verilmiş olmasına AB Komisyonu’nun anlaşmanın da ruhuna uygun olarak ilave destek sağlaması söz konusu mudur? Açıklanan destekleri yetersiz bulduğumuzu ifade etmek istiyorum” sorularını yöneltti.
2016 yılında geri kabul anlaşması imzalanırken vize konusunda taahhütler yapıldığını ve bu taahhütlerini yerine getirilmediğini belirten Arslan, “Taahütler yerine getirilmediği gibi son dönemde Şengen vizelerine bile engel olma durumuyla karşı karşıyayız. Karşılıklı olarak yapılan anlaşmaya AB tarafının uymaması, ısrarla hala vize sorununun çözülememesinin arkasında sanıyorum siyasi bir kısım nedenler var. AB, bu siyasi nedenlerden ne zaman kurtulup vize hakkımızı verecekler?” sorusunu yöneltti.
Arslan, Schinas’a, “AB ülkelerinde Kovid-19 hastalığına yakalanan hem sağlık çalışanları hem de vatandaşlarının salgına yakalanması durumunda iş kazası kabul edilmesi durumu söz konusu mudur?” sorularını yöneltti.
Açılışını Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Eş Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Panagiotis Gkofas’in, gerçekleştirdiği 39’uncu Türkiye-AB Karma İstişare toplantısında, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakçı, Göç ve Avrupalı Yaşam Tarzının Teşvikinden Sorumlu Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, TESK, MEMUR-SEN ve TÜRK-İŞ temsilcileri de birer konuşma yaptılar.