HAK-İŞ Konfederasyonu ile Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ortaklığında gerçekleştirilen 5. Ulusal Gençlik Farkında Proje Yarışması Ödülleri, 31 Mart 2022 tarihinde HAK-İŞ Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu.
Ödül törenine Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin, Genel Sekreterimiz Av. Oğuz Aksoy, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Dr. Osman Yıldız, HAK-İŞ Genel Sekreteri Eda Güner, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, Genel Merkez Komite Başkanlarımız, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fulya Bayraktar, HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımızın başkan ve yöneticileri, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Görevlileri, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “Bu projemize emek veren, katılan ve bu projede yer alan tüm arkadaşlarımızı yürekten kutluyorum. Üniversitemiz ile birlikte yürüttüğümüz çalışmamıza katkı vermek ve kendinizi ifade etmek adına ortaya koyduğunuz projeler için sizleri kutluyorum” diye konuştu.
“Her Yıl Yarışmamıza Katılan Projelerin Sayısı Artıyor”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, yarışmamızın bu yıl beşincisini gerçekleştirmekten duyduğu mutluluğu belirterek, “Her yıl yarışmamıza başvuran proje sayısının arttığını görüyoruz. Bir işçi örgütü ile bir üniversitenin birlikte başlatmış olduğu bu çalışmaları ben çok önemsiyorum. Uzun yıllar sendikalar ve işçi hareketi ile ülkemizdeki akademisyenler arasındaki ilişkilerin kopukluğu bizi gerçekten bu alanda yeni şeyler yapmaya, yeni adımlar atmaya ve bu alandaki açığı kapatmaya teşvik etti ve zorunlu kıldı” diye konuştu.
“Birlikte Çalışmazsak Hiçbir Şey Elde Edemeyiz”
Çalışma hayatı ve sendikal hareketin saygın bir üyesi olan HAK-İŞ Konfederasyonu’nun üniversitelerimizle sıkı çalışmalar içerisinde olduğunu belirten Arslan, “Bu birlikte çalışma bütün sorunlarımızı çözmek için yetmeyebilir, birlikte çalışmamız bütün hedeflere ulaştığımız anlamına da gelmez ama birlikte çalışamazsak hiçbir şey elde edemeyiz. O yüzden akademisyenlerle, üniversitelerle, işverenlerle, hükümetlerle ikili – üçlü işbirliği yapıyoruz. Sosyal diyalog mekanizmaları kurarak çalışma hayatının sorunlarını, çalışma hayatının aktörlerini bir araya getirerek çözmeye çalışıyoruz” dedi.
“Öğrencilerimize Kapılarımız Sonuna Kadar Açıktır”
Üniversiteler ve STK’larla ortak proje konusunda HAK-İŞ Konfederasyonu’nun kapılarının her zaman açık olduğunu ifade eden Arslan, “Birbirimize destek olmak için, ‘gelin birlikte bir proje yapalım’ diyoruz. STK’larımızı proje yapmaya teşvik ediyoruz. Bizler proje yaparak kendimizi de geliştiriyoruz” şeklinde konuştu.
“Üniversite Öğrencilerimizi Önemsiyoruz”
Arslan, HAK-İŞ Konfederasyonu bünyesinde çalışan birçok uzmanın üniversitelerden staj için gelen gençlerden oluştuğuna dikkat çekerek, “Stajyer öğrencilerimiz bugün uzman yardımcılığı aşamasına geldiler. Üniversite öğrencilerimizi önemsiyoruz ve bu kapıları onlar için sonuna kadar açıyoruz. Onların buradan istifade edeceği bir mekanı da onlar için hazırlıyoruz ve onlara katkılar sağlıyoruz. Bu konuda sendikalarımızı da teşvik ediyoruz. Ayrıca endüstriyel ilişkiler sistemi ile ilgili çalışma ekonomisi, uluslararası ilişkiler ve hukuk öğrencilerimizle sendikalarımızı buluşturmak istiyoruz” dedi.
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “Bu projemize emek veren, katılan ve bu projede yer alan tüm arkadaşlarımızı yürekten kutluyorum. Bizi önemsediniz ve üniversitemiz ile birlikte yürüttüğümüz çalışmamıza katkı vermek ve kendinizi ifade etmek adına ortaya koyduğunuz projeler için sizleri kutluyorum” diye konuştu.
“Türkiye’nin Sözleşmeyi İmzalamasını İstiyoruz”
Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun 2019 yılında işyerlerinde şiddet ve tacizin önlenmesi konusunda çok önemli bir sözleşmeye imza attığını hatırlatan Arslan, “Bu sözleşmede bütün çalışanlar için şiddet ve tacizin önlenmesi hedefi var. Bu sözleşmeyi Türkiye’nin imzalamasını istiyoruz. Toplu iş sözleşmelerinde bu sözleşme hükümlerini fiilen hayata geçirme imkanımız var. Bu konuda da hocalarımızdan destek alıyoruz. Bu konuyu içselleştirmemiz gerekiyor. Bu sözleşmenin Türkiye tarafından imzalanması için çabaya ihtiyacımız var” dedi.
“HAK-İŞ Konfederasyonumuz Bir Okuldur”
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin, HAK-İŞ Konfederasyonu ile bu yıl beşincisi gerçekleştirilen proje yarışmasının, büyük bir gayretin ve çabanın ürünü olduğuna dikkat çekerek, “Bizler üniversite ve akademisyenler olarak bu tür akademik veriler üretmeye hazırız, biz böyle bir üniversiteyiz. HAK-İŞ Konfederasyonumuz bir okul olma ünvanını ziyadesiyle hak eden bir teşkilattır. Burada emeği geçen herkese, hayatta olan veya olmayan herkese teşekkür etmemiz bizim boynumuzun borcudur. Ülkemizde sendika kavramına karşı bir ön yargının olduğunu hepimiz biliyoruz. Böyle bir ortamda HAK-İŞ Konfederasyonu’nun bir okul haline dönüştürülmesi çok ciddi bir çalışmanın ürünüdür” diye konuştu.
“Üstümüze Ne Düşerse Yapmaya Hazırız”
Tekin, HAK-İŞ Konfederasyonu ile böyle güzel bir projede birlikte çalışmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Hacı Bayram Veli Üniversitesi olarak akademik birikimimizi Türkiye’ye hizmet eden, Türkiye için çalışan kamu kurumları, bürokrasi, siyaset ve sivil toplum örgütleri ile birlikte paylaşmaya hazırız ve üstümüze ne düşerse yapacağız. Buradan tüm üniversite öğretim üyesi arkadaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum” ifadelerine yer verdi.
“Kadın Emeği, Çalışma Barışını Pozitif Etkileyen Bir Etken”
Tekin, projenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, Kadın işgücünün ve kadın sayısının yüksek olduğu yerlerde çalışma barışının daha yüksek olduğunu söyledi. Tekin, “Kadın emeği, çalışma barışını pozitif etkileyen bir etken. Burada böyle bir temanın belirlenmesini çok anlamlı buldum. Bu tema çerçevesinde proje sunan arkadaşlarımıza da teşekkür etmek istiyorum. HAK-İŞ konfederasyonumuza hem birlikte yürüttüğümüz bu proje için, hem de bundan sonra yürüteceğimiz projeler için her toplantıda dile getirdiğimiz başta stajyer öğrencilerimiz konusundaki desteklerinden dolayı hem de bu güzel işbirliğinden dolayı başta Mahmut Arslan Başkanımıza, konfederasyonumuza ve tüm çalışanlarına teşekkür etmek istiyorum” dedi.
“Pek Çok Projemizi Hayata Geçiriyoruz”
HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, sendikacıları, gençleri, akademisyenleri bu yarışma ile bir araya getirmenin mutluluğu beşinci kez yaşadıklarını belirterek “Kadın emeği ve çalışma barışı temasıyla; Kadın Emeğinin ve İş-Yaşam Dengesinin Çalışma Barışına Katkılarını, Çalışma Barışının Sağlanması için Ayrımcı Uygulamaların Önlenmesini konu alan projeleri genç kardeşlerimizin gözünden ele aldık. HAK-İŞ kadın komitesi olarak yaklaşık on beş yıldır çalışma hayatına ve kadın emeğine ilişkin çalışmalar yürütmekteyiz. HAK-İŞ olarak, projeli çalışma kültürünü önemsiyor pek çok projeyi hayata geçiriyoruz” dedi.
HAK-İŞ Kadın Komitesi olarak hayatın her alanına değindiklerini ifade eden Zengin, “Mücadelemizi kadın erkek birlikte veriyoruz. Bu ne sadece hükümetlerin sorunudur ne de sadece kadınların. Bu hepimizin sorunu olduğu gibi çözümü de hepimizin elini taşın altına koyması, sorumluluk alması ve toplumsal duyarlılığı sağlaması ile mümkün olacaktır” diye konuştu.
“Gençler Arasında Bir Farkındalık Oluşturmak İstiyoruz”
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fulya Bayraktar konuşmasında, “Bu sene beşincisini düzenlediğimiz Gençlik Farkında Proje Yarışmamızda Üniversitemiz ve HAK-İŞ konfederasyon arasında düzenlenen bu yarışmalarda güncel konularda gençlerin proje tekliflerini değerlendirmek suretiyle gençler arasında kadın temasına ve güncel konularla bunları buluşturmak, dikkat çekmek ve bu konuda bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu sene barış temasını ele aldık ve çalışma barışı ve kadın emeği konusundaki projelerimizi değerlendirdik. Yarışmamıza katılan ilgi gösteren bütün genç arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, kazanan arkadaşlarımızı tebrik ediyorum” dedi.
Bu yılki yarışmada birincilik ödülüne “Yüküm Hafifledi, Artık Ben de Varım!” projesiyle Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Cansel Mağat, ikincilik ödülüne “Geçici Mevsimlik Tarım İşçisi Kadınlar: Toplumsal Cinsiyet Adaletini ve Barışı Önceleyen İş Yeri ile Görünmez Emeğin Görünür Kılınması” Projesi ile Yalova Üniversitesi’nden Özlem Şakar, üçüncülük ödülüne “Kadınlar Çalışma Hayatında Kadınların Yolunu Aydınlatıyor” projesiyle Semih Söğüt ve mansiyon ödülüne “E-Ticarette Kadın Emeği” projesi ile Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Hatice Asel Tuncer layık görüldü.
Program kapsamında “Sendikacı Genç Katılımcılar” ödüllerini ise “Çalışma Hayatında Kompost Üretimi” projesiyle Anadolu Üniversitesi’nden Murat Demirci, “Kadın Emeğinin Teknolojik Gelişimi” projesiyle Anadolu Üniversitesi’nden Yasin Aksu, “İş Yerinde Zaman Sandıkları” projesiyle Hacettepe Üniversitesi’nden Saliha Firdevs Demirdağ, “Engelli Kadınların İstihdama Katılımı” projesiyle Kocaeli Üniversitesi’nden Tansu Göksu, “Eşit Statü Eşit Ücret” projesiyle Çankaya Üniversitesi’nden Kiraz Süren Akçomak, “Sağlık ve Sosyal Hizmetler İşkolunda Çalışan Kadın İşçilerin İş-Yaşam Dengelerinin Çalışma Barışı Üzerindeki Etkileri” projesiyle Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Ali Arabacı, “ “Çalışma Hayatının Aileye Yansımalarının İş-Yaşam Dengesi Perspektifinden İncelenmesi” projesiyle Atılım Üniversitesi’nden Elif Yıldırım, “Kadın İstihdamında Çalışma Barışını Sağlamaya Yönelik Kurumsal Destek Uygulaması” projesiyle Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Merve Tuncer, “Çevrimiçi Platformlardaki Girişimci Kadın Emeğinin Metalaşması” projesiyle Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Zeynep Geredeli, “Kadın Emeğinin Toplum 5.0 ile Geleceğe Entegrasyonu (Kadın-ETGEN)” projesiyle Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Asena Erdoğan, “SANAT-İŞ (Sanat ve İş Yaşamı)” projesiyle Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Gamze Kertlez ve “Çalışma Barışının Sağlanması için Ayrımcı Uygulamaların Önlenmesi” projesiyle Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Uğurcan Deniz Sosyal aldı.
Program hediyeleşme ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.