Ana Sayfa » Faaliyetlerimiz » ÜYELERİMİZ DE ÜREME SAĞLIĞI EĞİTİMLERİNDEN YARARLANACAK

ÜYELERİMİZ DE ÜREME SAĞLIĞI EĞİTİMLERİNDEN YARARLANACAK

İşçi ve İşveren Kesiminde Üreme Sağlığı Konusunda Farkındalık Yaratma Projesi kapsamında 10 bini kişi eğitimden geçirilecek

Avrupa Birliği’nin mali katkısı ile T.C. Sağlık Bakanlığı’nın 2006 yılı başında yürütmeye başladığı Türkiye Üreme Sağlığı Programı çerçevesinde ülkemizin farklı bölgelerinde yüzbinlerce insan sağlık konularında bilgilendirilmeye başlanmış bulunuyor.

Bu kapsamda, Tüm Özel Eğitim Kurumları İşverenleri Sendikası (TEKİS)’nin proje sahibi, Konfederasyonumuz Hak-İş’in proje ortağı ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Derneği (HASAK)’ın proje eğitim kurumu olarak yer aldığı İşçi ve İşveren Kesiminde Üreme Sağlığı Konusunda Farkındalık Yaratma Projesi değişik etkinliklerle devam ediyor.

24 Mart 2006 tarihinden itibaren uygulanmakta olan sözkonusu proje çerçevesinde, proje kapsamına giren yedi ilde (İstanbul, Bursa, Adana, Konya, Erzurum, İzmir ve Gaziantep) ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri ziyaret ediliyor. Türkiye Üreme Sağlığı Programı çerçevesinde Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in proje ortağı şeklinde yer aldığı İşçi ve İşveren Kesiminde Üreme Sağlığı Konusunda Farkındalık Yaratma Projesi’nin açılış toplantısı bugün Ankara’da HiltonSA Hotel’de yapıldı.

Genel Başkanımız Mahmut ARSLAN’ın Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı sıfatıyla bir konuşmaya yaptığı sözkonusu toplantıya Sağlık Bakanı Recep AKDAĞ, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet ERDÖL, TİSK Genel Başkan Vekili Şükrü KOÇOĞLU, Hak-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri Feridun TANKUT, TEKİS Yönetim Kurulu Başkanı Cansın Kavukçu İNAN, Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet AKSU, Keçiören Belediye Başkanı Turgut ALTINOK, HAK-İŞ üyesi sendikaların Ankara Şube Başkanlar, yöneticileri ve üyeleri, üst düzey bürokratlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, basın mensupları ve davetliler katıldı.

10 BİN KİŞİ ARASINDA ÜYELERİMİZ DE OLACAK

14 Haziran 2006 Çarşamba günü saat 10.00’da başlayan ve yaklaşık 3 saat süren proje tanıtım toplantısında Konfederasyonumuz HAK-İŞ Genel Başkanı Salim USLU adına bir katılımcılara seslenen Genel Başkanımız Mahmut ARSLAN, “Genel Başkanımız Salim USLU, sağlık sorunları nedeniyle aramızda değil. Kendisinin özür ve selamlarını sunuyorum” diyerek konuşmasına başladı.

Konfederasyon olarak İşçi ve İşveren Kesiminde Üreme Sağlığı Konusunda Farkındalık Yaratma Projesi’nde ortak olarak bulunmamızın nedenlerini – İşçi ve işveren sendikaları arasındaki sosyal diyalogu daha da geliştirmesi; – Sendikaların sadece toplu iş sözleşmesi masasına oturarak ücret pazarlığı yapan demode sendikal anlayışın ötesinde sosyal sorumluluklarının farkında bir sendikal anlayışı temsil edip sürdürmesi; – İşveren ve işçi sendikalarını bir araya getirerek sosyal ortaklık temelinde birlikte iyi işler yapılabileceğini göstermesi, – Üreme sağlığının bir doğum kontrol yönetimi veya nüfus planlaması olmaması şeklinde sıralayan Genel Başkanımız ARSLAN, proje kapsamında 10 bin kişinin eğitileceğini ve bu kursiyerler arasında İstanbul, Bursa, Adana, Konya, Erzurum, İzmir ve Gaziantep illerinde yaşayan Sendikamız üyelerinin de yer alacağını söyledi.

Toplumsal hassasiyetlerin gözetileceği proje eğitim sürecinde kadınlara, kadın eğiticilerin, erkeklere de erkek eğiticilerin ders anlatacağını vurgulayan ARSLAN, kursiyerlerin proje eğitimlerine geldikleri günler için yol ve yemek parası alacaklarını aktardı.

KABUL EDİLEN 85 PROJEDEN BİRİSİ

Diğer konuşmacılar da sözkonusu projenin farklı yönlerine vurgu yaptılar. Proje nihai faydalanıcıların (kursiyerlerin) beklentilerini öğrenmek amacıyla bir anket alışmasının da yapıldığı projenin açılış ve tanıtım töreninde Sağlık Bakanlığı Ana ve Çocuk Sağlığı Genel Müdürü Dr. Seçkin ATABAŞ, Türkiye Üreme Sağlığı Programı hakkında bilgi vererek, adı geçen projenin kabul edilen 85 projeden biri olduğunu ve 12 ay süreceğini belirtti. Proje sahibi kurum adına konuşan TEKİS Yönetim Kurulu Başkanı Cansın Kavukçu İNAN eğitimin önem ve önceliğine dikkat çekerken; TİSK Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şükrü KOÇOĞLU, cinselliği konuşmanın bile tabu olduğu bir ortamda böylesine özgün bir projenin uygulanacak olmasını takdir ettiğini ifade etti. Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Sağlık Sektörü Sorumlusu Figen TUNÇKANAT, Üreme Sağlığı Programı’nın temel amacının vatandaşlarımızın sağlık durumunun iyileştirilmesi ve halen sunulan sağlık hizmetlerinden yararlanma bilincinin güçlendirilmesi olduğunun altını çizdi.

HASAK Derneği Başkanı Prof. Dr. Hikmet PEKCAN, projeyi “aile sağlığı” olarak tanımlarken, Sağlık Bakanı Recep AKDAĞ, Üreme Sağlığı Programı ve İşçi ve İşveren Kesiminde Üreme Sağlığı Konusunda Farkındalık Yaratma Projesi’nin odağında annelerimiz, yavrularımız ve erkeklerimiz olduğunu kaydederek “Bakanlık olarak sivil toplum örgütleri ve sendikalar sayesinde daha geniş halk kitlelerine ulaşabiliyoruz. Sosyal erişebilirlik noktasında basın-yayın organlarımıza da çok önemli görevler düşmektedir” dedi.

Projenin hedefinde 10 bin değil 100 bin kişi olmasını arzu ettiğini dile getiren Bakan AKDAĞ, “Üreme sağlığı alanında halkımızı bilinçlendirmeyi, farkındalığı artırmayı amaçlayan projenizde başarılar diliyorum” dedi.