Ana Sayfa » Faaliyetlerimiz » PROJEMİZ MEZUNİYET TÖRENİNDE COŞKU, SEVİNÇ, HEYECAN VARDI

PROJEMİZ MEZUNİYET TÖRENİNDE COŞKU, SEVİNÇ, HEYECAN VARDI

Avrupa Birliği tarafından desteklenen Türkiye İş Kurumu tarafından yönetilen ve Sendikamız HİZMET-İŞ ile Kağıthane Belediyesi tarafından İstanbul’da uygulanan Konut Teknisyenliği Mesleki Eğitim Projesi ilk mezunlarını verdi.        
 
Konut Teknisyenliği Mesleki Eğitim Projemizin Birinci Dönem Mezuniyet ve İkinci Dönem Açılış töreni, 13 Temmuz 2005 Çarşamba günü saat 15.00’da Kağıthane’de Kağıthane Belediyesi Sadabad Kültür Merkezi’nde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
         Coşku, sevinç ve heyecan içinde gerçekleştirdiğimiz törende, projemizde eğitimlerini başarıyla tamamlayan ilk kursiyerlere başarı belgeleri verildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat BAŞESGİOĞLU ile Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Namık ATA’nın onur konuğu olarak bulunduğu törende, Sendikamız Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı KILIÇ, Kağıthane Kaymakamı, Genel Sekreterimiz Rahmi YAVUZ, İstanbul 1 Nolu Şube Başkanımız İsmail SÖNMEZ, İstanbul 2 Nolu Şube Başkanımız Ali Osman KART, İstanbul 3 Nolu Şube Başkanımız Telat DEMİREL, Kocaeli Şube Başkanımız Mustafa TAŞTEKİN, Sakarya Şube Başkanımız Fahrettin KÜTÜKÇÜ, İstanbul 1 Nolu Şube Sekreterimiz İbrahim GÜLEŞ, İstanbul 2 Nolu Şube Sekreterimiz Ahmet ÇETİNDAĞ, İstanbul 3 Nolu Şube Sekreterimiz Necdet GÜLSUYU, Kocaeli Şube Sekreterimiz Murat TÜRENGÜL, Sakarya Şube Sekreterimiz Salih AYBEK, Konfederasyonumuz Hak-İş üyesi ve Memur-Sen Konfederasyonu üyesi sendikaların İstanbul Şube yöneticileri hazır bulundu. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürü Zeynep DUYMAZ, İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Azize GÖKMEN, İstanbul İŞKUR Bölge Proje Ofisi görevlilerinin yanısıra çok sayıda belediye başkanı, belediye başkan yardımcıları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcisi, konut işçileri ve apartman yöneticilerinin de takip ettiği törenin açılış konuşmasını “Konut Teknisyenliği Başarı Belgesi”ni almaya hak kazanan Yaman SARPKAYA yaptı.
Konut işçileri adına konuşan SARPKAYA’nın ardından, sırasıyla, proje ortağı kurum ve ev sahibi sıfatıyla Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı KILIÇ, proje sahibi kurum Hizmet-İş adına Sendikamız Genel Başkanı Mahmut ARSLAN ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat BAŞESGİOĞLU konuklara hitap etti.
        Konut işçileri adına kürsüye gelen Yaman SARPKAYA’nın konuşmasından bazı kesitler sunuyoruz: “Konut Teknisyenliği Mesleki Eğitim Projesi’nin ilk grup mezunları adına sizlere hitap etmenin heyecanını yaşıyorum. İlk mutluluğumu proje kapsamında eğitim verilecek 250 kursiyerden birisi olduğumu öğrendiğimde yaşamadım. Bugün de başarı belgemi alacak olmaktan dolayı ayrı bir heyecan duyuyorum. Projede öngörülen 100 saatlik mesleki eğitimi Gültepe Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde aldık. Doğalgaz, elektrik, sıhhi tesisat ve halkla ilişkiler konularında ciddi bir eğitim sürecinden geçtik. Kaliteli bir teknik ve mesleki eğitim verilmesi için her şey düşünülmüştü. Her birimize güzel bir kitap, bembeyaz bir önlük, not defteri, kalem ve takım çantası verildi. İlaveten, yol ve yemek masraflarımızın da proje bütçesinden karşılanması biz konut işçilerini memnun etti. Bu paranın banka hesaplarımıza eğitimlerin tamamlanmasından hemen sonra havale edileceğini öğrendik. Derslere de, 28 Mayıs 2005 Cumartesi günü başladık. 
 
       Değerli Misafirler, Toplum nazarında horlanan, itilip kakılan kesimlerin başında biz konut işçileri gelmektedir. Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanan futbol maçında kendini bilmez bir grubun stadta açtığı ve Beşiktaş Teknik Direktörünün kapıcılık yapan babasını hedef alan pankartı hatırlayacağınızı düşünüyorum. Çoğu arkadaşımız kayıt dışı çalışmakta, sosyal primleri ödenmemektedir. Oturduğumuz mekanlar “daire” havasından çok uzaktır, kümesi andırmaktadır. Büyük bölümümüz ek iş yaparak veya aynı anda 3-4 apartmanın hizmetlerini görerek hayatını sürdürmektedir. Böylesine karamsar bir tablo çizerek sizleri neş’esini kaçırmak istemezdim. Asıl üzerinde durmak istediğim nokta, konut işçilerine de el uzatan, bize değer veren kişilerin ve kurumların olduğunu görmenizdir. Bu proje de bunun en somut örneğidir. Konut işçilerinin de bu ülkenin insanı olduğunu hatırlatan, bizler için özel bir projeyi uygulayan Hizmet-İş Sendikası’na ve proje ortağı Kağıthane Belediyesi’ne ve yöneticilerine sonsuz şükranlarımı sunuyorum.       
 
Değerli Katılımcılar, 
 
         Bu güzel projenin hayata geçmesini sağlayan tüm kurum, kuruluş ve şahıslara teşekkür ediyorum. Mali katkılarından dolayı Avrupa Komisyonu’na, teknik destek sunan Türkiye İş Kurumu’na, derslerin verildiği Gültepe Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü ve Öğretmenlerine, projeyi yürüten proje ekibine, en başta da proje ortağımız Kağıthane Belediye Başkan ve çalışanlarına çok teşekkür ediyorum…”
        Proje ortağımız Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı KILIÇ’ın kısa konuşmasında hizmet anlayışlarından bahsetti ve projede neden yer aldıkları konusuna açıklık getirdi. Belediye Başkanı KILIÇ şunları söyledi:
“Hizmet-İş Sendikası ve güzel bir eğitim kurumu olan Gültepe Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile birlikte yürütmekte olduğumuz bu proje bizi gerçekten mutlu etti. Kağıthane Belediyesi olarak Konut Teknisyenliği Mesleki Eğitim Projesi’nde proje ortağıyız ve bu durumdan çok memnunuz. Proje sahibi Hizmet-İş’e, proje eğitim kurumu Gültepe Endüstri Meslek Lisesi’ne, emeği geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımıza, Türkiye İş Kurumu’na ve İŞKUR İstanbul İl Müdürlüğü’ne ve bu çalışmamıza katılan kursiyerlerimize de çok teşekkür ediyorum.Kağıthane olarak, Kağıthane Belediyesi olarak uluslararası boyutta bir projeyi Hizmet-İş Sendikası ile birlikte gerçekleştirdiğimiz için çok mutlu olduk. Kağıthane ilçemizi uluslarası projelerde ve uluslarası etkinliklerde her zaman bulundurmaya gönüllüyüz. Bu alanda daha çok çalışacağız. Yaz etkinliklerimize de bir nebze uluslarası boyut kazandırmaya çalıştık. Bu sene belediyemiz tarafından düzenlenen Sadabad Yaz Etkinlikleri’nde cirit oyularına Türkmenistan’dan sporcular getirdik. Kağıthane’yi fiziki olarak, coğrafi olarak ve kültürel manada farklı boyutlara taşımayı sürdüreceğiz.”
         Kağıthane Belediye Başkanı KILIÇ’tan sonra kürsüye gelen Sendikamız Genel Başkanı Mahmut ARSLAN konuşmasında şu hususlara değindi: “Bugün burada önemli ve anlamlı bir töreni gerçekleşmek için bir aradayız. Avrupa Birliği’nin katkılarıyla, Aktif İşgücü Programı Projeleri – Yeni Fırsatlar Hibe Programı kapsamında uygulamakta olduğumuz Konut Teknisyenliği Mesleki Eğitim Projemizin ilk mezunlarını uğurlarken, ikinci grup kursiyerlere de “hoş geldiniz” diyorum. 
 
        Projemizin hedef kitlesi, konut işçileri ve dolaylı olarak da konut sakinleridir. Proje kapsamında toplam 250 konut işçisine “nitelikli konut işçisi / konut teknisyeni” vasfı kazandırmak amacıyla Gültepe Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde doğalgaz, elektrik, sıhhi tesisat ve halkla ilişkiler konularında temel mesleki eğitim verilmeye başlanmıştır. Finansmanı Avrupa Birliği hibe yardımlarıyla projeler için öngörülen vergi muafiyeti belgesi, proje sahibi kurumlara oldukça geçikmeli verilmiştir.
 
 Bu yüzden proje satınalma çalışmaları zamanında yapılamamıştır. Bu geçikmeye bağlı olarak, proje uygulama süresi için 2 ay ek süre talep edilerek 12 aydan 14 aya çıkartılmıştır. Aynı kapsamda, proje eğitimleri de geçtiğimiz Mayıs ayı sonunda başlatılmıştır. Projemizin uygulamaya konulma safhasında bazı bürokratik ve malzeme satın alımına ilişkin sorunlarla karşılaşılmıştır. Bir örnek olması açısından; “menşei şahadetname” kuralının katı şekilde uygulanması yüzünden lazer yazıcı alınamamıştır. Avrupa Birliği menşeili lazer yazıcı bulunamaması, Proje Sahibi Kurum olarak bizi mürekkep püskürtmeli yazıcı kullanmak zorunda bırakmıştır.          
 
          Değerli Katılımcılar, 
 
        Projemizde verilen eğitimin türün mesleki eğitimdir. Konu mesleki eğitim, teorik değil pratik eğitim olunca, proje biraz daha önemli hale gelmektedir. Bu nedenle kursiyerler 50’şer kişilik 5 gruba ayrılmıştır. Her grup ta kendi içinde 2 gruba bölünerek 12-13 kursiyere bir meslek öğretmeni tahsis edilmiştir.
 
Doğalgaz, elektrik, sıhhi tesisat ve halkla ilişkiler konularında 13 gün boyunca verilen eğitimler ve kullanılan eğitim malzemeleri için kursiyerlerden hiçbir ücret talep edilmediği gibi, onların yol ve yemek masrafları da proje bütçesinden karşılanmaktadır. Sendikamızın proje masraflarına katkısı kağıt üzerinde yüzde 10 gibi gözükse de, Genel Merkezimizin, İstanbul Konut İşçileri İl Başkanlığımızın, İstanbul 1 ve İETT 2 ve 3 Nolu Şubelerimizin her türden katkılarıyla bu oran 3 katına yaklaşmaktadır. Zorluk derecesi ve mali külfet boyutu böylesine büyük bir projeyi üstlenmemizin altında ülkemize ve üyelerimize karşı duyduğumuz sosyal sorumluluk bilinci, insana ve alınterine verdiğimiz değer ile yeni şeyler üretebilme arzusu yatmaktadır. 
 
       Projemizde iki amaç güdülmektedir: Bunlardan birincisi; “Avrupa İstihdam Stratejisi“ne ve “Aktif İş Gücü Piyasası Stratejisi“ne paralel olarak konut işçileri ve işverenlerinin değişen hayat şartlarına adaptasyonlarının artırılmasını, işgücü piyasasına daha fazla insan çekilmesini ve insani sermayeye daha etkin bir şekilde yatırım yapılmasıdır. Bu hedefe bağlı olarak projemizde; Türkiye’deki işsizlik oranının düşürülmesine ve iş gücü piyasasının kalitesinin artırılarak daha verimli bir şekilde çalışmasına katkıda bulunmak amaçlanmaktadır.
 
        İkinci amaç ise projenin hedefleridir: Konut işçilerine yeni vasıflar kazandırılması, onların iş güvencelerinin artırılması, gelir düzeylerinin yükseltilmesi, işsiz olanlarının daha kolay iş bulmalarının temini ve nihayetinde, Türk Meslekler Sözlüğü’ne “konut teknisyenliği” ibaresinin eklenmesidir. Proje uygulama süreci sonunda Türk Meslekler Sözlüğü’ne konut teknisyenliği teriminin girmesi konusunda Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü ile görüşülmüştür. Gerekli yazışma ve çalışmalar, önümüzdeki ayların öncelikli gündem maddeleri arasındadır. Konuşmamın son dakikalarında, bu güzel projeyi hayata geçirmemizi sağlayan tüm kurum, kuruluş ve şahıslara teşekkür ediyorum.
 
Mali katkılarından dolayı Avrupa Komisyonu’na, teknik destek sunan Türkiye İş Kurumu’na, derslerin verildiği Gültepe Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü ve Öğretmenlerine, projeyi yürüten proje ekibine, en başta da proje ortağımız Kağıthane Belediye Başkan ve çalışanlarına çok teşekkür ediyorum…”
        Törende son konuşmayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı BAŞESGİOĞLU yaptı. Yakın bir zamanda ülkemizde ”Ulusal Meslek Standartları Kurumu” kurulacağının müjdesini veren BAŞESGİOĞLU, ”Bundan sonra herkes her işi yapamayacak. O mesleği yapan insanın sertifikası olacak” dedi.
        PROJE KABUL ETTİRMEK ZORDUR ”Aktif İşgücü Programı Projesi Yeni Fırsatlar Hibe Planı” toplam bütçesinin 40 milyon Euro’lık kısmının AB Komisyonu, 10 milyon Euro’luk bölümünün de Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nce karşılandığını ifade eden Çalışma Bakanı BAŞESGİOĞLU, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 “AİPP-Yeni Fırsatlar Programı’na Türkiye genelinden bin 200 projenin başvurdu. Ancak bunlardan 245’i kabul edildi. Proje hazırlamak ve onu Avrupa Komisyonu’na kabul ettirmek zor bir iştir. Bu nedenle Kağıthane Belediye Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı’nı tebrik ediyorum. ‘Bakanlık olarak İŞKUR vasıtasıyla bu projeleri genişletmek istiyoruz. Çünkü kaynağı var. Yürütülen projelerde 50 bin vatandaşımız görev aldı. Umuyoruz ki, bunlardan en az 25 bini kurslar neticesinde istihdam imkanına kavuşur.”
KONUT İŞÇİLİĞİ MESLEĞİNİ SAYGIYLA KARŞILIYORUZ
       Konut işçiliğinin zor bir meslek olduğuna vurgu yapan BAŞESGİOĞLU, ”Maalesef zaman zaman sizleri ve bizleri üzen hadiseler oluyor. Namusuyla yapılan hiçbir meslek mensubunun utanmaması lazım. Bu sizin emek, alınteri ve şefkatinizle yaptığınız bir iş. Olumsuz örneklere bakarak moralinizi bozmayın. Yaptığınız işi emek adına saygıyla karşılıyoruz. Devletimiz de sizin yaptığınız bu işe özel ihtimam gösteriyor. Konut işçileri, Haziran-2003’de çıkartılan İş Kanunu kapsamına alındı. İş Kanunu’nda tüm haklarından yararlanabiliyorsunuz” dedi.
             59. Hükümet ve bakanlık olarak bütün uğraşlarının Türkiye’de işsizliği önlemek ve istihdamı artırmak için olduğunu, işsizlik rakamlarının kısmi de olsa inişe geçtiğini anlatan Çalışma Bakanı, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: ”Bu istikrar ve ağız tadımız sürdüğü sürece işsizlik oranını yüzde 10’un altına düşürme hedefini yakalayacağız. Türkiye’de Ulusal Meslek Standartları Kurumu kuruyoruz. Bundan sonra herkes her işi yapamayacak. O mesleği yapan insanın sertifikası olacak. Meslek sertifikasına sahip olmayan insanlar Türkiye işgücü piyasasında kabul edilmeyecek. Bu projeye emeği geçen herkesi kutluyorum. Başarı belgesi alan konut işçilerine başarılar diliyorum.”
BAŞARI BELGELERİ DAĞITILDI
     Konuşmaların ardından kursiyerlere başarı belgeleri verildi. 47 kursiyere başarı belgeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat BAŞESGİOĞLU, Sendikamız Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı KILIÇ, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Namık ATA, Genel Sekreterimiz Rahmi YAVUZ, Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürü Zeynep DUYMAZ, İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Azize GÖKMEN, Kağıthane İlçe Milli Eğitim Müdürü ile Gültepe Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Mustafa KARAER tarafından verildi. Bunu konuklara kokteyl verilmesi takip etti.
        Böylelikle Aktif İşgücü Programları Projeleri (AİPP) – Yeni Fırsatlar Hibe Planı kapsamında İstanbul’da konut işçilerine yönelik olarak uygulamakta olduğumuz Konut Teknisyenliği Mesleki Eğitim Projesi (KTMEP)‘nde önemli bir aşama sorunsuz geçilmiş oldu.