Ana Sayfa » Faaliyetlerimiz » İMSOKP KAPSAMINDA PRAG’A ÇALIŞMA ZİYARETİ DÜZENLENDİ

İMSOKP KAPSAMINDA PRAG’A ÇALIŞMA ZİYARETİ DÜZENLENDİ

İşsizlikle Mücadelede Yerel Yönetimler İle Sosyal Ortaklıklar Kurma Projemiz kapsamında Prag’a 3 günlük bir çalışma gerçekleştirildi

Avrupa Birliği’nin katkılarıyla; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Yenileşme ve Değişim İçin Türkiye’de Sosyal Diyalogun Güçlendirilmesi Hibe Programı kapsamında Sendikamız HİZMET-İŞ’in Denizli Belediye Başkanlığı ile uyguladığı İşsizlikle Mücadelede Yerel Yönetimler İle Sosyal Ortaklıklar Kurma Projesi (İMSOKP)’nin temel faaliyetlerinden biri daha gerçekleşti: 26-29 Nisan 2007 tarihleri arasında 13 kişilik bir heyet, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’a bir çalışma ziyareti düzenlendi. İşsizlik, istihdam, kent konseyi ve mesleki eğitim odaklı olarak 29.11.2006 tarihinden itibaren uygulanmakta olan 8 ay süreli sosyal diyalog projemizin çalışma ziyaretine Sendikamızdan, Denizli Belediye Başkanlığı’ndan ve Denizli’deki sivil ve kamu kurum ve kuruluşlarından temsilciler katıldı. 3 gün süren çalışma ziyaretinde Denizli Belediyesi Başkanlığı’ndan Belediye Meclis Üyesi Mehmet TEKE, Hukuk İşleri Müdürü Mevhibe Aytaç TURGUT, Emlak ve İstimlak Müdürü Muharrem ÇINAR, Zabıta Müdürü Emin AKBULUT, Etüd Proje ve Strateji Geliştirme Müdürlüğü’nden Esma BOZKURT, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Mesut ÇEVRİMLİ, Memur-Sen Konfederasyonu İl Temsilciliği’nden Hayrullah AKGÜN, Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü’nden Levent TATAR, Pamukkale Üniversitesi İİBF Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin ÖZGÜR, Denizli Sanayi Odası Sekreteri Dr. Bülent UYGUN, Sendikamızdan Proje Koordinatörü Veysel KUBİLAY, Proje Muhasebe ve Tedarik Uzmanı Osman ARSLAN ve Eğitim Uzman Yardımcısı Recep ATAR yer aldı. “İşsizlikle Mücadelede Yerel Yönetimler İle Sosyal Ortaklıklar Kurma Projesi (İMSOKP)”nde kurumsal kapasite geliştirme bağlamında yerel kapasite gelişimine yönelik olarak Kent Konseyi ve alt komitelerinin ne şekilde çalıştığının görülmesi amacıyla gerçekleştirilen çalışma ziyaretinin ilk günü heyetimize Prag’da Kent Konseyi’nin oluşum şekli, yapısı, işleyişi, görevleri gibi konularda sunum yapıldı.

BELEDİYE BAŞKANININ YERİNDE SEÇİMLE GELEN VALİ VAR

Prag Valilik binasında Prag Valiliği Dış İlişkiler Bölümü Uluslararası Pazarlama Müdürü Petra NAVAKOVA tarafından yapılan sunumda işaret edilen temel noktalar şu şekilde özetlenebilir: – Nüfusu 10 milyonu biraz aşan Çek Cumhuriyeti, 14 coğrafi bölgeye ayrılmıştır ve 6 bin 244 belediye faaliyet göstermektedir. – Çek Cumhuriyeti’nde nüfusu 100 bini aşan şehirlerde belediye başkanlığı ile valilik, “Valilik” çatısı altında yer almaktadır. Nüfusu 100 binin altında kalan yerleşim birimlerinde belediyeler, belediyelerin başında da yerel seçimler sonucunda seçilen belediye başkanları bulunmaktadır. – Nüfusu 1 milyon 200 bin civarında olan Prag hem eyalettir, hem de ildir. Dolayısıyla, belediye başkanının görev, yetki ve sorumlulukları, seçimle gelen Vali’de toplanmıştır. – Başkent Prag, 57 ilçe ve 22 belediyeden oluşmaktadır. İlçelerin başında ülkemizdeki “kaymakam”a denk gelen muhtarlar, belediyelerin başında ise belediye başkanları görev yapmaktadır. – Yerel seçimlerde sonunda 70 kişi seçilerek Prag Kent Konseyi’nin (Kent Asamblesi’nin) üyeleri olmaktadır. Vali de, Kent Konseyi üyeleri arasından seçilme işbaşı yapmaktadır. – Vali’ye çalışmalarında sayıları 4 olan vali yardımcıları destek olmaktadır. Ayrıca Vali tarafından atanan ve Vali adına idari işleri yürüten İdari İşler Koordinatörü mevcuttur. – Kent Konseyi kendi içerisinden 11 kişilik bir İcra Kurulu’nu seçmektedir. Vali, bu kurulun başkanıdır. – Kent Konseyi toplantıları halka açık yapılırken, İcra Kurulu toplantıları halka kapalıdır. – Kent Konseyi, her ayın son haftasında Perşembe günleri toplanmaktadır.

EN İYİ ÖRNEKLER RAPORU VE POLİTİKA BELGESİ HAZIRLANACAK

Günübirlik gelen ziyaretçilerle her yıl yaklaşık 90 milyonu aşkın turistin ziyaret ettiği Prag’da önemli bir görüşme de Prag Büyükelçimiz Koray TARGAY ile gerçekleştirildi. Heyetimizi ikametgâhında kabul eden Büyükelçi TARGAY, İşsizlikle Mücadelede Yerel Yönetimler İle Sosyal Ortaklıklar Kurma Projemiz, Denizli Belediyesi ve Sendikamız hakkında bilgilendirildi. Ziyaretin son günü heyetimiz bilgi ve deneyimlerini arttırmak amacı ile şehir turuna katıldı ve 29 Nisan tarihine yurda geri döndü. Denizli’de faaliyet gösteren kamu ve sivil inisiyatiflerin “sosyal diyalog anlayışı” içerisinde istihdam hedefinde buluşturulması amacıyla halen uygulanmakta olan İşsizlikle Mücadelede Yerel Yönetimler İle Sosyal Ortaklıklar Kurma Projesi adlı faaliyet çerçevesinde oluşturulan Diyalog ve İstihdam Komitesi ile Denizli Belediye Başkanlığı’nın 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 76. maddesi hükmü gereğince kurmak durumunda olduğu Kent Konseyi’nin teşekkülü yönünde ilk adımlar atılmış bulunuyor. Proje uygulama süresince Denizli’de yerel kamuoyu sosyal diyalog kavramının yanı sıra, işsizlik, istihdam ve mesleki eğitim konularında bilgi ve deneyimleri genişletilmektedir. Bir başka deyişle, yerel kamuoyunun dikkati daha yoğun olarak bu kavramlara çekilmektedir. Bu kapsamda, öncelikle Proje’nin uygulandığı Denizli için hazırlanacak politika belgesinin, yerel ve ulusal kamuoyunda “çok ses” getirmesi beklenmektedir. Bu yüksek etki sayesinde bu pilot çalışmadan çıkan sonuçlar, belediye ve sendika iletişim ağları üzerinden ülke geneline yayılacaktır. Bu sayede, benzeri projelerin diğer STK’lar ve mahalli idareler tarafından ülkenin başka bölgelerinde de uygulanmasının önü açılmaktadır. Prag’a gerçekleştirilen çalışma ziyaretinde edinilen bilgi ve deneyimlerden hareketle, kent konseyi odaklı “Avrupa Birliği’nde En İyi Örnekler” adlı bir bilimsel çalışma yapılacaktır. İşsizlikle Mücadelede Yerel Yönetimler İle Sosyal Ortaklıklar Kurma Projemizin en önemli çıktısı olan işsizlik ve istihdam içerikli Politika Belgesi ile ilgili önhazırlıklara başlanmış bulunuyor. 2007 yılının Haziran ayının sonuna kadar tamamlanması öngörülen Politika Belgesi’nde işsizlik, istihdam, mesleki eğitim konuları üzerinde durulacak ve devamında Denizli’nin kısa, orta ve uzun vadede karşılaşacağı işgücü piyasasına ilişkin tespitler yer alacak ve Denizli’ye özgü işgücü arz ve talebi konusunda projeksiyonlar ortaya konulacak.