İstanbul’da İETT şoförlerine yönelik olarak uygulamakta olduğumuz afet yöneticisi eğitimi odaklı projemizin tanıtım toplantısı yapıldı
Avrupa Birliği’nin katkılarıyla, Çalışma ve Sosyal Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Yenileşme ve Değişim İçin Türkiye’de Sosyal Diyalogu Güçlendirme Hibe Programı kapsamında İstanbul’da uygulanan projemizin tanıtım toplantısı yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) toplantı salonunda 29 Mart 2007 Perşembe günü saat 11.00’da başlayan Afet Stratejisi İşletim Paketi (ASJİP) Yöneticisi Eğitim Projemizin tanıtım toplantısına Genel Başkanımız ve HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Mahmut ARSLAN, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Muammer EROL, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Daire Başkanı Cafer YILMAZ, Bem Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel TURBAY, Mahalli İdareler İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Mehmet ORUÇÖZ, Kıbrıs Kamusen Genel Sekreter Yardımcısı Zarif Şen Menteşoğlu, İstanbul 2 Nolu İETT Şube Başkanımız Ali Osman KART, İstanbul 3 Nolu İETT Şube Başkanımız Telat DEMİREL, İstanbul İl Sivil Savunma Müdürü İbrahim TARI, Demir Bükey Eğitim Organizasyon Ltd. Şti. Genel Müdürü Ahmet Mete BAYRAKÇI, İstanbul 1 Nolu Şube Sekreterimiz İbrahim GÜLEŞ, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nden genel müdürler, daire başkanlığı, birim müdürleri, çok sayıda kamu ve sivil toplum kuruluşunun temsilcileri, üyelerimiz, işyeri temsilcilerimiz, proje eğitim programından yararlanan 1., 2. ve 3. dönem kursiyerleri, proje ekibi ve basın mensuplarının katılımıyla yapıldı. Marmara Depremi sonrasında Marmara Bölgesi genelinde, özellikle de İstanbul’da yaşanan kaos ortamını engelleme ve bu bağlamda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün deprem gibi olağanüstü durumlarda harekete geçirebileceği nitelikli insan gücüne sahip olmasını sağlama gerekçesiyle hazırlanan projemizin tanıtım toplantısı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
DEPREM İLE YAŞAMAYI ÖĞRENMELİYİZ Proje Sahibi Kurum olan Sendikamız HİZMET-İŞ adına açılış konuşması yapmak kürsiye gelen Genel Başkanımız Mahmut ARSLAN, proje uygulama bölgesi İstanbunbul’u “dünyanın incisi ve ülkemizin medah-ı iftiharı” şeklinde tanımlayarak dünyanın çok önemli metropolu İstanbul’da, yine çok önemli bir kamu hizmeti olan toplu taşımacılık hizmetinin İETT tarafından verildiğini belirtti.
Projemizde “ortak kurum” sıfatıyla yer almayı kabul eden İBB Başkanı Dr. Kadir TOPBAŞ’a teşekkürlerini ileten Genel Başkanımız ARSLAN, ASJİP Yöneticisi Eğitim Projemizin başarıya ulaşması noktasında İBB ve İETT’nin katkılarının her düzeyde devam ettiğini ifade ederek “Projemiz eğitim programında üyemiz olan 200 İETT şoförü, deprem ve deprem gibi afetlerle nasıl mücadele edilebileceğini öğrenmektedirler. İçinde bulunduğumuz AKOM dahi, 1999 Marmara Depremi sonrasında yüz yüze kalınan kaos ortamını bir daha yaşanmaması için inşa edilmiştir. Japonya’da olduğu gibi biz de ülke olarak deprem ile yaşamayı öğrenmek durumundayız” dedi.
SOSYAL DİYALOG OLDUKÇA ÖNEMLİDİR
Genel Başkanımız ARSLAN, ASJİP Yöneticisi Eğitim Projemizin Avrupa Birliği desteğiyle uygulamaya konulan bir “sosyal diyalog” projesi olduğunun altını çizerek, “Sosyal diyalog, özellikle çalışma hayatında işçi ve işveren taraflarının önyargısız bir şekilde bir araya gelmesini, zıtlaşmadan, kırmadan, hırpalamadan uzak durarak, sorunlarına birlikte çözüm yolları aramalarını öngören sihirli bir kavramdır. Böylesine bir yaklaşım ve uygulama, bize yakışan, bizim kültürümüze yakışan bir tavırdır.
Sağırlar diyalogdan uzaklaşarak, bir masa etrafında oturup konuşabilmek için de konulara vakıf olmak, bilgili ve yetkin olmak, sağlıklı iletişim yeteneklerine sahip olmak gerekmektedir. Sendikal hareket de bunu yapmak durumundadır. Bu sebeple, Sendikamız HİZMET-İŞ’in önemli imkanlarını eğitim faaliyetlerine ayırmış bulunuyoruz. Ülke olarak sosyal diyalog mekanizmalarını işlevsel hale getirebilir ve kurumsal bir hüviyete kavuşturabilirsek, bunun faydalarını hep birlikte elde ederiz” dedi.
HİZMET-İŞ olarak sosyal diyaloga gereken önemi verdiğimizi ifade eden Genel Başkanımız ARSLAN, Yenileşme ve Değişim İçin Türkiye’de Sosyal Diyalogu Güçlendirme Hibe Programı kapsamında iki projeyi yürüttüğünü ve 3 projede de ortak kurum sıfatıyla yer aldığını hatırlattı. İstanbul’da 2004-2005 yıllarında uyguladığımız Konut Teknisyenliği Mesleki Eğitim Projesi ve çıktılarına da değinen Genel Başkanımız ARSLAN, Sendikamızın İETT’deki örgütlenme mücadelesi, mevcut durum ve İstanbul’daki teşkilat yapımız hakkında da katılımcıları bilgilendirdi. İETT, ÖZELLEŞTİRİLMEK YERİNE GÜÇLENDİRİLMELİDİR ARSLAN, İETT’nin Sendikamız açısından önemini şu şekilde ortaya koydu: “İETT, işkolumuzun en büyük işletmesidir. Ortadoğu’daki en büyük toplu ulaşım şirketi olan İETT’nin yaklaşık 150 yıllık bir geçmişi vardır. Köklü bir kurum olan İETT, İstanbul halkı ile bütünleşmiştir ve bu özel kurumun ayakta kalması için elimizden gelen katkıyı veriyoruz, sahip çıkıyoruz. İETT Genel Müdürlüğü’nün, merkezi hükümetin de vereceği destek ile, özelleştirme kapsamından çıkartılmasını talep etmekteyiz. Kapitalizmin beşiği Amerika Birleşik Devletleri’nin New York, Charlotte gibi en büyük eyaletlerde, toplu taşımacılık sisteminin özelleştirilmesinden geri dönülmüştür. İngiltere’de raylı sistem özelleştirmesi de ciddi problemlere yol açmıştır. Bu nedenle, İETT’yi özelleştirmek yerine güçlendirmeye çalışmak durumundayız” Konuşmasında, İETT şoförlerine yönelik olarak son aylarda tırmanışa geçen saldırılara da değinen ARSLAN, bu konuda şöyle konuştu: “İstanbul’da belli hatlarda İETT şoförüğü yapmak çok önemli riskler taşımaya başlamıştır. Biz, bu riskin bir an önce azaltılmasını istiyoruz. Sayın Valimiz İstanbul’un dünyanın en güvenli kentlerinden biri olduğunu söylemektedir. Ancak, biz HİZMET-İŞ Sendikası ve İETT şoförleri olarak aynı kanaatte değiliz, ciddi tehdit altındayız. İETT şoförlerinin ve İETT araçlarının güvenliği sağlanmalıdır. Bu konuda, emniyet teşkilatının yeni ve caydırıcı tedbirler alarak İETT şoförlerini, otobüslerini ve yolcuları teröristlerin, kapkaççıların, magandaların kolay hedefi olmaktan çıkarmasını bekliyoruz ve istiyoruz” dedi. Genel Başkanımız ARSLAN, konuşmasını İBB’ye, İETT’ye, şube başkanlıklarımıza, proje ekibine teşekkür ederek ve kursiyerlere başarılar dileyerek tamamladı.
BU PROJE BURADA KALMAMALI, SÜRDÜRÜLMELİDİR
Proje Ortağı Kurumu temsilen bir konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Muammer EROL, özetle şunları söyledi: “İBB, altyapı ve kentsel dönüşüm çalışmaları ile ciddi bir deprem hazırlığı içerisindedir. Depremde en önemli ihtiyaç, afetzedelere eldeki imkanları soğukkanlılıkla ulaştıracak insan kaynağıdır. Bu proje ile, İstanbul’u cadde cadde, sokak sokak bilen, halkı tanıyan 200 İETT şoförümüz, aldıkları eğitimler ile afetle mücadeleye daha hazır hale getirelmektedir. İBB olarak böyle bir projeyi vermeyi daha önceden planlamıştık. Hizmet-İş Sendikası’nın AB fonlarından yararlanarak Yenileşme ve Değişim İçin Türkiye’de Sosyal Diyalogu Güçlendirme Hibe Programı kapsamında getirdiği bu proje önerisi iyi değerlendirdik ve İBB olarak proje ortağı kurum olmayı kabul ettik. Hem İBB, hem de İETT olarak bu projenin sürdürülebilir olmasından yanayız. Bu faaliyetin devam ettirilmesini, sürdürülerek burada kalmamasını istiyorum. Altı çizilmesi gereken diğer bir konu da, bu eğitim işinin AB standartlarında, bir işçi sendikasıyla birlikte yapılmakta oluşudur.
Sendikaların sadece işçi kitlelerini yanlarına alarak meydanlara inme, protesto etme anlayışı yerine kamu ile, işveren ile bir araya gelerek böylesine önemli bir faaliyeti birlikte yapıyor olması, takdire ve taltife şayan bir gelişmedir, örnek alınması gerekir. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Son sözüm: İnşallah, Allah İstanbul’u depremden korur da kursiyerlerin öğrendikleri yanlarına kâr kalır, uygulama ortamı bulamazlar.”
KATKI VERMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ
Yenileşme ve Değişim İçin Türkiye’de Sosyal Diyalogu Güçlendirme Hibe Programı’nın yürütücüsü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adına kısa bir konuşma yapan ÇSGB Avrupa Birliği Koordinasyon Daire Başkanı Cafer YILMAZ, AB’nin Türkiye ile ilgili İlerleme Raporları’ndaki eleştireleri bağlamında bu program önerisinin AB’ye götürüldüğünü ve kabul gördüğünü ifade etti. Sosyal ortaklarımızın ve ÇSGB’nin kurumsal kapasitesini güçlendirmek amacıyla uygulamaya konulan bu projenin 4 milyon Euro bütçesini olduğuna değinen ÇSGB AB Koordinasyon Daire Başkanı YILMAZ, projenin hibe ayağında 26 projenin ikili sosyal diyalogu yerel düzeyde, sektörel düzeyde uygulamaya konulduğunu anlattı. AB’nin aday ülkelere yönelik katılım öncesi mali yardımları (IPA) hakkında da bilgi veren YILMAZ, Bakanlık olarak amaçlarının çalışma hayatının karmaşık sorunlarına makul ve hızlı çözümler bulunması konusunda sosyal ortaklara katkı vermeyi sürdüreceklerini ifade ederek, ÇSGB web sayfasının sık sık ziyaret edilmesi hususunda tavsiyede bulundu. Protokol konuşmaları bölümünde İstanbul İl Sivil Savunma Müdürü İbrahim TARI ile BEMBİR-SEN Genel Başkanı Mürsel TURBAY da selamlama konuşma yaparak projenin başarılı sonuçlar üretmesi yönünde dilek ve temennilerini paylaştılar. İstanbul İl Sivil Savunma Müdürü TARI, projenin eğitim programına eğitici vererek katkıda bulunduklarını, geribildirimlerin de olumlu olduğunu dile getirdi.
PROJEMİZ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ VERİLDİ
Protokol konuşmalarını Proje Koordinatörü Recep ATAR’ın yaptığı sunum takip etti.
Proje Koordinatörü ATAR, sunumunda projenin genel ve özel amaçları, projenin hedefleri, proje eğitim programı ve projenin uygulama yeri olarak niçin İstanbul’un seçildiği konularında konukları bilgilendirdi. Projemizin daha iyi anlaşılması amacıyla, sunumdan bu slaytın içeriğini sunuyoruz:
Projemizin Özel Amaçları: İşçi sendikası ile sendikalı işçi çalıştıran belediye arasında ikili sosyal diyalogun gelişimini sağlamak, İETT’yi ve personelini deprem gibi doğal afet durumlarına hazırlıklı olma ve müdahale edebilme konusunda eğitmek, İETT’nin insan kaynaklarının vasıflarını (bilgi ve beceri düzeyini) yükseltmek, İstanbul’da iş sağlığı ve güvenli kültürü bilincinin yerleşmesine katkıda bulunmak, İETT şoförlerinin iş motivasyonunu artırmak ve İETT’yi ve personelini olağanüstü durumlara karşı hazırlamak.
Projemizden Beklenen Çıktılar: Sosyal diyalogun işlevsel hale getirilmesi, Doğal afetlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ve İETT’ye vurucu bir ekip kazandırılması, İşçi – işveren kesimleri arasında yeni işbirliği örneklerinin ortaya konulması, Proje sahibi, ortağının ve iştirakçisi kurumların proje sunabilme ve yönetebilme kapasitesinin geliştirilmesi ve AB’nin tanınırlığının zenginleştirilmesi.
Neden İstanbul, Niçin İETT? • Türkiye bir deprem ülkesidir ve ülke nüfusunun 15/100’inin yaşadığı en kalabalık kenti İstanbul’da, deprem otoritelerine göre, yakın bir gelecekte Richter ölçeğine göre 7 ve üzerinde bir şiddette deprem olma ihtimali oldukça yüksektir. • Olası bir deprem felaketinde İstanbul’da yaşam koşullarının rehabilite edilmesine katkı sağlayacak insan profili oldukça sınırlıdır. • İBB ve İETT, İİstanbul’da en organize, en iyi kapasiteli ve geniş imkanları olan bir yerel yönetim birimi ve toplu taşımacılık işletmeleri olmalarına rağmen doğal afetlere müdahale konusuna insan kaynakları bakımından zayıf durumdadır. • HİZMET-İŞ Sendikası, İETT’de örgütlü işçi sendikasıdır ve İstanbul’da 3 şube ve bir il başkanlığı ile faaliyet göstermektedir.
EĞİTİMLER MAYIS SONUNDA TAMAMLANACAK
Avrupa Birliği hibe fonlarıyla yürütülen Afet Stratejisi İşletim Paketi Yöneticisi Eğitim Projesi kapsamında, yaşları 25-35 yaş arasında olan 200 İETT şoförüne güvenli sürüş teknikleri, sivil savunma ve afet, iş sağlığı ve güvenliği, stres yönetimi, haritalama bilgisi ve ilk yardım konularında teorik ve pratik eğitim veriliyor. 5 Mart 2007 tarihinde başlayan proje eğitim programı, 20’şerli 10 kursiyer grubundan (dönemden) oluşuyor.
Her bir kursiyere, 10 saat güvenli sürüş teknikleri, 8 saat sivil savunma ve afet, 4 saat iş sağlığı ve güvenliği, 8 saat stres yönetimi, 4 saat haritalama bilgisi ve 16 saat ilk yardım konularında olmak üzere 6 tam gün boyunca toplamda 50 saat teorik ve pratik eğitim veriliyor. İETT Ayazağa Garajı Proje Eğitim Merkezi ile Edirnekapı’daki İBB Acil Yardım Okulu’nda dersleri verilen proje eğitim programının 26 Mayıs 2007 tarihinde tamamlanması öngörülüyor.
Afet Stratejisi İşletim Paketi (ASJİP) Yöneticisi Eğitim Projemizin tanıtım toplantısı, kokteyl ile sona erdi. Kokteyl boyunca, Genel Başkanımız ARSLAN, kursiyerler ve davetliler ile bire bir görüşmeler yaparken; eğiticiler, kursiyerler, davetliler ve proje ekibi arasında tanışma ve kaynaşma gerçekleşti.