Ana Sayfa » Faaliyetlerimiz » Eğitim Seminerleri » EĞİTİM SEMİNERLERİMİZİN KARAMAN, MALATYA VE AKSARAY GRUBU TAMAMLANDI

EĞİTİM SEMİNERLERİMİZİN KARAMAN, MALATYA VE AKSARAY GRUBU TAMAMLANDI

Kırşehir’de devam eden Eğitim Seminerlerimizin Karaman, Malatya ve Aksaray grubu 9-12 Aralık 2014 tarihlerinde yapıldı.

Şube/İl yöneticileri, işyeri sendika temsilcileri ile şube komite başkan ve üyelerimize yönelik olarak Kırşehir’de gerçekleştirilen Eğitim Seminerlerimizin Karaman, Malatya ve Aksaray grubu tamamlandı.

9-12 Aralık 2014 tarihlerinde Genel Eğitim Sekreterimiz Ali Osman Kart’ın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen seminere Konfederasyonumuz HAK-İŞ ve Sendikamız HİZMET-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Kırşehir Belediye Başkanı Genel Sekreterimiz Devlet Sert, Genel Teşkilatlanma Sekreterimiz Zekeriya Koca, Karaman Şube Başkanımız Mehmet Bayrakçı, Malatya Şube Başkanımız Bünyamin Geleri, Aksaray Şube Başkanımız Nedim Deniz, şubelerimize bağlı sendika işyeri temsilcilerimiz ile Gençlik, Kadın, Kültür-Sanat ve Engeliler şube komite başkanları katıldı.

KART: EĞİTİMLERDE ANLAMA VE ANLAMAYI KOLAYLAŞTIRIYORUZ
Genel Eğitim Seminerinin açılışında konuşan Genel Eğitim Sekreterimiz Ali Osman Kart, Sendikamız HAK-İŞ/Hizmet-İş’in kendi kadrolarıyla eğitim düzenleyen tek sendika olduğunu belirterek, bu durumun anlama ve anlaşılmayı kolaylaştırarak başarıyı beraberinde getirdiğini söyledi.

Seminerlerde kurumsal kimlik ve sorumluluktan çalışma hayatıyla ilgili kanuni ve hukuki gelişmelere kadar bir dizi konunun anlatıldığını belirten Kart, bir aile ortamı içerisinde gerçekleştirilen eğitim seminerlerinde örgütlenme çalışmalarından işyerlerinde yaşanan sorunların çözümü gibi deneyimlerin de paylaşıldığını söyledi.

Gerçekleştirilen kurumsal sosyal projelerle tüm üyelerin sahiplenildiğini söyleyen Kart, “Tüm üyelerimizi kapsayan Ferdi Kaza Sigortası ve yine tüm üyelerimizin üniversitede okuyan çocuklarına yönelik yapılan Eğitim Yardımı’mız bu sahiplenmenin güzel örnekleridir” dedi.

ARSLAN: TAŞERONLUĞUN ÇÖZÜMÜ SENDİKALILIK VE KADRODUR
Eğitim programında bir konuşma yapan HAK-İŞ ve Sendikamız Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Hizmetlerde kalitesizlik, sosyal güvencesizlik ve gelecek kaygısına sebep olan taşeronlaşmanın tek çözümü, taşeron emekçilerinin sendikalı yapılarak kadroya alınmasıdır” dedi.

Arslan, HAK-İŞ/Hizmet-İş Sendikası’nın Kırşehir’de devam eden eğitim seminerinde yaptığı konuşmada, belediyeler ağırlıkta olmak üzere kamuda bütün işlerin mevzuata aykırı olarak taşeronlaştırıldığını söyledi.

Hesaplarına göre Türkiye’de 1 milyonu aşkın taşeron işçi olduğunu ve bunların çoğunun belediyelerde çalıştığını belirten Arslan, “4857 sayılı yasanın 2. Maddesine göre bu işçilerin tamamına yakını belediyelerin veya kamu kuruluşların asıl işlerinde çalışmaları gerekiyor. Ama maalesef, yasalar istismar edilerek taşeronlaşmanın önü açılıyor. Hâlbuki taşeron işçi çalıştırmanın üç şartı vardır: İşin gereği olacak, uzmanlık gerektirecek bir iş olacak ve teknolojik nedenler gerektirecek. Taşerona iş yaptırılacaksa bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Belediyelerde temizlik taşerona verilmiş, parklarda çalışanların işleri taşerona verilmiş. Allah aşkına bu işlerin hangisi uzmanlık ve teknoloji gerektiriyor? Bunlar belediyelerin asli işleridir ve buralarda çalışan emekçilerin kadrolu olması gerekir” diye konuştu.

Belediyelerin hizmet alanları büyümesine rağmen kadrolu işçilerin azalması ve hizmetlerin taşeron şirketler eliyle yapılmasının sendikal örgütlenmenin önüne büyük bir engel olarak çıktığını ifade eden Arslan, buralarda çalışan işçilerin işlerini kaybetme korkusundan dolayı dava açamadıklarını kaydetti.

Arslan, Taşeron işçileriyle ilgili geçtiğimiz aylarda yasalaşan düzenlemeleri olumlu bulduğunu, fakat sorunları çözmeye yetmediği için yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğunu vurguladı.

BAHÇECİ: SORUMLULUKLARIMIZ KENDİ SINIRLARIMIZLA SINIRLI DEĞİL
Seminere katılan Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci de bir selamlama konuşması yaptı. Bahçeci, son 12 yılda Türkiye’de büyük işlerin başarıldığını belirtti. Belediyelerin daha kaliteli ve hızlı hizmet üretebilmeleri için yerel yönetimlerle alakalı kurumların tek bir çatı altında toplanması gerektiğini kaydeden Bahçeci, “Kültür İl Müdürlüklerinin işlerini belediyeler yapıyor, Gençlik Sporun işlerini belediyeler yapıyor. Onların bütçeleri belediyelere verilse daha iyi hizmet olur. Bu noktada aşırı merkeziyetçi yapının da değişmesi gerekmektedir” dedi.

Belediyecilik anlayışı olarak sorumluluklarının sadece kendi sınırlarıyla sınırlı olmadığını ifade eden Bahçeci, Filistin’den Bosna’ya kadar yurt dışında gelişen hadiselerle de ilgili olduklarını söyledi. Bahçeci, HAK-İŞ’in de farklı bir sendikal anlayışı temsil ettiğini kaydederek, bu anlayışı doğru bulduklarını söyledi.

SERT: EĞİTİM, ZİRVEDE KALABİLMENİN YOLUDUR
Genel Sekreterimiz Devlet Sert, “Sendikamızın eğitim programlarının sürekli ve kapsamlı kılınarak teşkilatlarımız realize ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki insan öğrenmeyi bıraktıkça yaşlanır. İstiyoruz ki, teşkilat mensuplarımız verilen bu eğitim imkanlarını doğru değerlendirmeli, cevabı başkasına soran değil, bizzat bilen olmalı” dedi.

Sendikamızın bir önceki genel kurulunun temasının “Zirve… Yapabiliriz…” olduğunu ve bugün gelinen noktada kendi işkolunda zirveye çıktığını kaydeden Sert, “Zirvede kalabilmenin tek yolu eğitimdir. Teşkilat mensuplarımız verilen eğitimlerin yanı sıra yayınlarımızı da takip ederek kendini geliştirmelidir. Çünkü artık çalışan kazanacak, gece-gündüz çalışan kazanacak, eğitim olan kazanacak” diye konuştu.

KOCA: ÖĞRENMEYE AÇIK OLMALIYIZ
Her mesleğin, her sanatın bir okulu olduğunu, sendikacılığın okulunun ise alanlar ve işyerleri olduğunu belirten Koca, “İşte bu eğitim seminerlerimiz de bu sendikacılık yapmak adına kendimizi geliştireceğim yerlerden biridir” dedi.

Biliyor olmanın önkoşulunun istemek olduğunu kaydeden Koca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sendikacılık yapmak istiyorsak; soracağız, öğreneceğiz, talep edeceğiz ve öğreneceğiz. Teşkilat mensuplarımız zamanlarını iyi değerlendirmeli, uzmanlarımıza sormalı, öğrenmelidir. İnsan bildiğini iddia etmemeli, öğrenmeye açık olmalıdır. Sendikamızın üye sayısı son bir yılda, e-devlet üzerinden üyeliklerin başlamasıyla birlikte ve özellikle, başlattığımız kampanya sonucu yüzde 50 oranında artmıştır. Bu da çalışmak ve eğitimle olmaktadır.”

Daha sonra şube başkanlarımız da bir selamlama konuşması yaparak, görüş ve önerilerini dile getirdiler.

DÜZENLİ, “KURUMSAL KİMLİK VE SORUMLULUK” KONULU SUNUM YAPTI
Konuşmalardan sonra Genel Başkan Danışmanımız Yahya Düzenli “Kurumsal Kimlik ve Kurumsal Sorumluluk” konulu sunumunda, kurumsal ilke, değer ve davranışların teşkilatın tüm yapısını etkilediğini belitti.

AV. AKSOY, HUKUKİ DÜZENLEMELERİ ANLATTI
Sendikamız Hukuk Müşaviri Av. Oğuz Aksoy da çalışma hayatıyla ilgili iş güvencesi, işe iade davaları vd. kanuni düzenlemeler ve hukuki gelişmeleri anlattı.

Seminer sonunda seminere katılan şube yöneticileri, temsilciler ve komite başkanlarına katılım belgeleri takdim edildi.

Daha sonra Kırşehir’in değerlerinden Ahi Evran Camii ve Cacabey Medresesi gezildi.