Ana Sayfa » Faaliyetlerimiz » Dış İlişkiler » HAK-İŞ’ten Sudanlı Sendikacılara Eğitim Semineri…

HAK-İŞ’ten Sudanlı Sendikacılara Eğitim Semineri…

Konfederasyonumuz HAK-İŞ, Sudanlı sendikacılara 4 günlük bir eğitim semineri düzenlendi.

Konfederasyonumuz HAK-İŞ, ikili işbirliği anlaşması çerçevesinde Sudanlı sendikacılara 4 günlük bir eğitim semineri düzenlendi. Emek Konukevi’ndeki program 25-28 Kasım 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Eğitim seminerinin ilk gününde, Sendikamız HİZMET-İŞ ve Konfedarasyonumuz HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın yanısıra, Genel Sekreterimiz Devlet Sert, hukuk müşavirlerimiz ve uzmanlarımız da hazır bulundu.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “Bu toplantının hem iki ülke çalışanları için hem de bütün emek hareketi için hayırlar getirmesini Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum” dedi. Arslan, HAK-İŞ’in ITUC ve ETUC’un saygın bir üyesi olarak, uluslararası alanda sendikal faaliyetlerini ikili işbirliği anlaşmalarıyla geliştirdiğini ifade etti. Arslan, HAK-İŞ’in 12. Olağan Genel Kurulunda ortaya koyulan, “Medeniyetler Buluşmasından Küresel Sendikacılık İnşasına” temasına uygun olarak, HAK-İŞ’in faaliyetlerini iddialı bir şekilde yürüttüğünü söyledi.

Arslan, HAK-İŞ’in kapasitesini ve imkanlarını zorlayarak yeryüzünün bütün mazlumlarına ulaşmaya çalıştığını kaydetti.

Arslan, HAK-İŞ’in Sudan ve Fas’tan Eritre ve Senegal’e, Arnavutluk’tan Azerbaycan’a kadar çok geniş bir alanda ikili işbirliği anlaşmaları bulunduğunu ve sendikal çalışmalar yaptığını anlattı. Somali’de yaşanan kıtlık ve onun getirdiği açlığa karşı HAK-İŞ mensuplarının ciddi bir dayanışma içerisine girdiğini ifade eden Arslan, HAK-İŞ’in Somali’de bir eğitim merkezi, Pakistan’da okul, Gazze’de yetimhane inşa etme noktasına geldiğini söyledi.

ARSLAN: HAK-İŞ, KÜRESEL BİR GÜÇ OLMALIDIR
HAK-İŞ’in Türkiye içine hapsedilecek bir misyonu haketmediğini ifade eden Arslan, “HAK-İŞ’in ülkemizin, bölgemizin ve küremizin bütün sorunlarına ait söyleyecek sözü, ortaya koyacak faaliyetleri var. O yüzden bizim de HAK-İŞ’i küresel bir güç olarak dünya sendikal hareketine armağan etmemiz gerekiyor. Bizim dünyanın her yerinde olmak gibi bir mecburiyetimiz var. Her yerinde olabilmek için de uluslararası ilişkilerimizi daha da geliştirip, güçlendirmemiz gerekiyor. Misyonumuz budur. Bunu ne ölçüde başarırsak o ölçüde hem ülkemize hem de insanlığa hizmet etmiş oluruz” dedi.

SWTUF ile ikili işbirliğini geliştirilmesinin önemine değinen Arslan, “Sudan’daki emek hareketi, işçi hareketi, siyaset üzerinde, yönetim üzerinde, devlet kademeleri üzerinde etkin ve belirleyici bir role sahiptir. Sudanlı kardeşlerimiz bizden gıda ve tarım gibi konularda yardım istiyorlar. Bizimde oradaki sendikalardan istifade etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Arslan, Sudan üzerinde uygulanan baskıları kınadığını belirterek, “Sudan’ı parçalamak için yapılan girişimler ne yazık ki hala devam ediyor. Sudan ikiye bölünmesine rağmen Darfur’u da koparmak için yeni bir takım uluslararası güçlerin tezgahları olduğunu biliyoruz. Ne yazık ki emperyalist güçlerin Afrika’ya bakışı, Afrikalıların da ifade ettiği gibi ‘Bize İncil’i verdiler. Ama bizim bütün kaynaklarımızı sömürdüler’ şeklindedir” dedi.

“Afrika Afrikalılarındır” diyen Arslan, “Bizim görevimiz ne? Afrikalılarla birlikte geleceği inşa etmek. Kendi ülkemizin sorunlarıyla kendimizi sınırlandıramayız. Biz evrensel bir misyonu temsil ediyoruz. Sudanlı kardeşlerimizin HAK-İŞ ile yapacağı faaliyetlerde iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirecek bir misyonu da taşıyacağız. Bu misyonu da yerine getirmeye çalışacağız” diye konuştu.

TORUNTAY:EĞİTİM KONUSUNA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ
Genel Başkan Yardımcımız Mustafa Toruntay da HAK-İŞ’in eğitim konusuna büyük önem verdiğini belirterek, “HAK-İŞ olarak, iş sağlığı ve güvenliğinden, kadın ve gençlerin sorunlarına, mesleki eğitimden, çalışma hayatını ilgilendiren yasalardan yeni anayasa konusuna, sendikal örgütlenmeden, sosyal güvenliğe kadar pek çok konuda toplantılar ve eğitim seminerleri düzenliyoruz” dedi.

HAK-İŞ’in iletişimi bir kurumsal eğitim aracı olarak gördüğünü ifade eden Toruntay, “Yayınlarımızla, kitaplarımız, roşürlerimiz, internet sitemizle üyelerimiz başta olmak üzere toplumun bütün kesimlerini hakları konusunda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek için çalışıyoruz” dedi.

AYDAROUS: HAK-İŞ İLE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ
SWTUF Genel Başkan Yardımcısı Ahmed El Kamil da Sudan-Türkiye arasındaki sendikal hareketin bağımsız olduğunu dile getirerek, “Şimdiye kadar yaptığımız toplantılara HAK-İŞ’ten çok sayıda yetkili katıldı. HAK-İŞ ile son derece seçkin ilişkilere sahibiz. Ayrıca bölgesel ve uluslararası birçok sendikayla da işbirliği içerisindeyiz. Biz Sudan olarak bir takım baskılara maruz kalmaktayız. Örneğin, bizlere ambargo uygulanıyor. Bunu biz İslamiyet’e yapılan baskı olarak görmekteyiz. Ancak Sudan bunların altından kalkacaktır. Biz HAK-İŞ ile ilişkilerimizi geliştirmek arzusundayız. Ayrıca HAK-İŞ ile ekonomik anlamda işbirliği de yapmak istiyoruz” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, SWTUF Genel Başkan Yardımcısı Ahmed El Kamil Aydarous ve beraberindekiler Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcımız Mustafa Toruntay ve Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız’a hediye takdim etti.

Eğitim seminerinin ilk gününde “Toplu iş hukuku, toplu sözleşme ve müzakere teknikleri, işyeri uygulama deneyimleri” konulu bir panel gerçekleştirildi. Genel Başkan Yardımcımız Mustafa Toruntay’ın başkanlığında gerçekleştirilen panelde Av. Mustafa Avcı, Av. Buğrahan Bilgin ve Av. Oğuz Aksoy ile SWTUF Genel Sekreteri Musa Hammad Kafi birer sunum yaptı.

Emek Konukevi’ndeki eğitim programı 28 Kasım 2014 tarihinde tamamlanacak.