Ana Sayfa » Faaliyetlerimiz » Dış İlişkiler » Genel Başkanımız Arslan, Eritre’deydi

Genel Başkanımız Arslan, Eritre’deydi

Genel Başkanımız Arslan, Eritre Ulusal İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun davetlisi olarak gittiği Eritre’de temaslarda bulundu.

Konfederasyonumuz HAK-İŞ ve Sendikamız HİZMET-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Eritre Ulusal İşçi Sendikaları Konfederasyonu (NCEW)’in davetlisi olarak gittiği Eritre’de sendikal temaslarda bulundu.

16-19 Şubat 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışma ziyaretinde, Genel Başkanımız Arslan’ın yanısıra, Hak-İş Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız ile Sendikamız Hizmet-İş Dış İlişkiler Uzmanı Ahmet Enver Halfaya da yer aldı.

Genel Başkanımız Arslan, ziyaret kapsamında Eritre Ulusal İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreteri Tekeste Baire ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldi. Burada HAK-İŞ ile NCEW arasında daha önce imzalanan ikili işbirliği protokolü güncellenerek imzalandı. İşbirliği protokolünde, şu görüşlere yer verildi:

“Her iki taraf da iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine kendilerini adamış bulunmaktadır. Her iki tarafta ilişkilerini ve işbirliklerini geliştirmek ve derinleştirmek amacıyla somut önlemler almaya ve daha çok sayıda ortak program düzenlemeye karar vermiş, bu amaçla iki taraf da ortak eğitimler uygulamayı, çalıştaylar veya konferanslar düzenlemeyi (aşağıdaki başlıklar üzerine) kararlaştırmıştır.
· Kadın sorunları,
· Barış ve sendikaların rolü,
· Kalkınma, gelir dağılımı ve özgür ve bağımsız örgütlenme,
· Ulusal eğitim ve kalite

Her iki taraf da bu başlıkların ayrı ayrı ya da birlikte ele alınmasını kararlaştırdı. Ayrıca her iki taraf bu programlara diğer bölge ülkelerdeki
kardeş örgütlerin, özgür, bağımsız ve demokratik sendikacılığı ve ITUC değerlerini geliştirmek amacıyla katılmasına imkan sağlamaya karar verdi.”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ ile NCEW arasında imzalanan ikili işbirliği protokolünün karşılıklı eğitim programlarıyla daha aktif hale getirilmesi gerektiğini belirterek, Türk ve Eritreli emekçilerin birbirlerinden öğrenecekleri çok şeyler olduğunu ifade etti. Arslan, karşılıklı etkileşimin artırılmasının önemine vurgu yaptı.

Bütün dünya emekçilerinin birlikte bir şeyler yapması gerektiğini belirten Arslan, “Dünyamızda yaşanan emek eksenli sıkıntılar ancak birlikte mücadele ile aşılabilir. HAK-İŞ olarak bu birlikteliği sağlamak ve sürdürülebilir kılmak için yoğun çaba içerisindeyiz” dedi.

BAIRE: HAK-İŞ BÜYÜK, GÜÇLÜ VE ETKİLİ BİR KONFEDERASYON
NCEW Genel Sekreteri Tekeste Baire de Genel Başkanımız Arslan’ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. HAK-İŞ’in düzenlediği uluslararası toplantılara katıldığını ve çok etkilendiğini ifade eden Baire, HAK-İŞ’in büyük, güçlü ve etkili bir işçi konfederasyonu olduğunu ve HAK-İŞ ile ilişkilerini geliştirmek istediklerini söyledi.

Program kapsamında NCEW’in yaptığı sendikal eğitim ve örgütlenme çalışmalarını yerinde görmek için bir kısım ziyaretlerde bulunan Arslan, bu kapsamda çalışanların çoğunluğunu kadın emekçilerin oluşturduğu Zaer Tekstil Fabrikası’nı ziyaret etti, emekçilerin sorunlarını dinledi.

Burada ulusal basına açıklamalarda bulunan Arslan, Türkiye ile Eritre’nin iki dost ülke olduğunu ifade ederek, ikili ilişkilerin artmasının her iki halk tarafından da memnuniyetle karşılandığını kaydetti.

Arslan, Eritre Devlet Başkanlığı İdari İşler Genel Müdürü Yemane Gebremeskel, Eritre Dışişleri Bakan Yardımcısı İsa Ali İsa, Eritre Çalışma Bakanlığı Sosyal Güvenlik Genel Müdürü Woldeyesus Elise ve Massawa Valisi Tsigereda Woldegiorgis ile bir araya gelerek karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.