1955 yılında Karaman İli, Ermenek İlçesi Tepebaşı Köyü’nde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ermenek’te, lise öğrenimini Konya’da tamamladı. Öğrenim döneminden sonra çalışma hayatına atıldı. Çalışma hayatına 1974 yılında Deniz Kuvvetleri Gölcük Tersane Komutanlığı’nda elektrik teknisyeni olarak başladı. Daha sonra Konya'ya gelerek, 1979 yılında Konya Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı’nda elektrik teknisyeni olarak çalışmaya başladı. Bu yıllarda, (daha önce çeşitli sivil toplum örgütlerindeki faaliyetlerinin bir uzantısı olarak) sendikal hareketin içerisinde yer aldı ve bir grup çalışma arkadaşı ile Sendikamız Hizmet-İş'in başta Konya Belediyesi olmak üzere, çevre belediyelerdeki örgütlenme çalışmalarını yürüttü. Sendikamız Hizmet-İş'in 1982 yılı sonunda yapılan 2. Olağan Genel Kurulu’nda Genel Mali Sekreterliğe seçildi. Daha sonra sırasıyla 1983, 1986, 1989, 1992, 1995 ve 1999 yıllarında yapılan Olağan Genel Kurullarda Genel Sekreterlik görevine seçildi. 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan Milletvekili Genel Seçimlerinde Manisa Milletvekili olan Hüseyin TANRIVERDİ'nin istifası ile boşalan Genel Başkanlık için Genel Yönetim Kurulumuzun oybirliğiyle aldığı karar ile Genel Başkanlık görevine seçildi. 6-7 Eylül 2003 tarihlerinde yapılan 9. Olağan Genel Kurulu'nda, 25-26 Ağustos 2007 tarihlerinde yapılan 10. Olağan Genel Kurulu'nda ve 23–24 Temmuz 2011 tarihinde yapılan 11. Olağan Genel Kurulu'nda Genel Başkanlığa tekrar seçildi. ARSLAN, Sendikamız Hizmet-İş’in 29-31 Mayıs 2015 tarihlerinde Kızılcahamam’da gerçekleştirilen 12. Olağan Genel Kurulu’nda Genel Başkanlığa tekrar seçildi. Hak-İş Konfederasyonu Yönetim Kurulu'ndaki görevleri ise; 26-28/11/1999 tarihinde yapılan Hak-İş Konfederasyonu 9. Olağan Genel Kurulu'nda Hak-İş Genel Teşkilatlanma Sekreterliği'ne seçildi. Daha sonra Konfederasyonumuzun 5-7.12.2003 tarihindeki 10. Olağan Genel Kurulunda Genel Başkan Yardımcılığı'na seçildi. ARSLAN, Salim USLU'nun milletvekili adaylığı dolayısıyla Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanlığı görevinden istifa etmesinin ardından 22.03.2011 tarihinde Hak-İş Genel Başkanlığına seçildi. 21 – 23 Ekim 2011 tarihleri arasında yapılan, Hak-İş Konfederasyonu 12.Olağan Genel Kurulunda Genel Başkanlığa tekrar seçildi. Yayımlanmış Yoksulluk, İşsizlik, Sendikal Dünya ile İstihdamın Geliştirilmesi, Çalışma Hayatında Küresel Kriz isimli iki kitabı bulunan ARSLAN, evli ve 3 çocuk babasıdır. Mahmut ARSLAN Hizmet-İş Sendikası ve Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı e-posta: gb@hizmet-is.org.tr