Ana Sayfa » Haberler » HİZMET-İŞ’TEN ULUSLURARASI BAŞARI – FİLİSTİN’E DESTEK KARARIMIZ EPSU KONGRESİNDE KABUL EDİLDİ

Avrupa Kamu Hizmetleri Sendikaları Federasyonu (EPSU)’nun aktif üyesi olan HİZMET-İŞ, EPSU Kongresi’nde bir başarı gerçekleştirdi. Genel Başkan Vekilimiz Av. Hüseyin Öz tarafından okunan Filistin’e Destek Kararı metni, Kongre’de 167 destek, 53 ret ve 47 çekimser oyla kabul edildi. İngiltere, Norveç ve Azerbaycan sendikaları karara destek konuşması yaptılar. Alman ve İsrail sendikaları ise kararın aleyhine konuşma gerçekleştirdiler.

EPSU’nun 10. Kongresi, 4-5 Haziran 2019 tarihlerinde İrlanda’nın başkenti Dublin’de gerçekleştirildi. Genel Kurul’a Genel Başkan Vekilimiz Av. Hüseyin Öz, Dış İlişkiler Daire Başkanımız H. Yusra Erilli Kurumlu ve Dış İlişkiler Uzman Yardımcımız Burhan Yıldız aktif katılım gösterdiler.

Genel Başkan Vekilimiz Av. Hüseyin Öz, Kongre’de bir konuşma yaparak, sendikamız tarafından hazırlanan Filistin’e Destek Kararı metnini açıkladı.

Öz, Filistin sorununa duyarlılıktan dolayı teşekkür etti

Filistin sorununa gösterilen duyarlılık ve destekten dolayı sendikamızın memnuniyetini ifade eden Öz, Genel Sekreter Jan Willem başta olmak üzere, kongre sürecinde emeği geçen tüm sekreteryaya ve kongre kararlar komitesine teşekkür etti.

Sendikamız tarafından hazırlanan Filistin’e Destek Kararı metninin içerisine, Norveç Sendikası tarafından yapılan eklentilerle metin içeriğindeki “Avrupa elementi”nin güçlendirildiğini ve bu durumun EPSU kongresinde metnin kabul edilebilirliğini arttırdığını belirten Öz, Fagforbundet Sendikasına ve başkanı Mette Nord’a Filistin konusundaki duyarlılık ve desteklerinden dolayı ayrıca teşekkür etti.

“Filistin’de büyük bir insanlık dramı yaşanıyor”

Filistin’de, Gazze’de, Kudüs’te büyük bir insanlık dramı yaşandığını ve bu nedenle PSI kongresinde de Filistin ile ilgili 50 numaralı kararın alındığını hatırlatan Öz, “Hizmet-İş Sendikası olarak, PSI kongresinde alınan kararın üzerine, Kasım 2017 yılından bu yana yaşanan gelişmeleri vurgulamayı ve dikkat çekmeyi hedefleyerek, yeni bir karar yazmaya karar verdik” dedi.

Öz, PSI kongresinin yapıldığı 2017 yılından bu yana Filistin’de bir iyileşme olmadığını, aksine şartların daha da kötüleştiğini söyledi.

“ABD’nin Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıma kararı barış ortamını tehdit etmektedir”

Öz, “ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararı var olan durumu daha kötüye taşımıştır. Trump, “Kudüs’te diplomatik misyon kurmaktan kaçınma” çağrısı yapan ve 128 ülkenin kabul ettiği Birleşmiş Milletler Genel Kurul Kararına rağmen, Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği’ni Kudüs’ü İsrail’in resmi başkenti olarak tanımıştır. Bu karar var olan Kudüs’e taşımıştır. gerginlikleri körüklemekte ve barış ortamını tümüyle tehdit etmektedir” dedi.

Öz, ABD’nin, Trump’ın liderliğinde, ilgili BM kararlarını ihlal ettiğine ve çatışmanın çözümünde arabulucu rolünü kaybettiğine işaret etti.

“İsrail Devleti, ABD kararını protesto eden Filistin halkına karşı orantısız güç kullanmaktadır”

Genel Başkan Vekilimiz Öz, Kongre’de şunları kaydetti:

“İsrail Devleti, ABD kararını protesto eden Filistin halkına karşı orantısız güç kullanmaya devam etmektedir. Ayrım gözetmeden açılan ateş sonucu, kamu hizmeti çalışanları, özellikle sağlık çalışanları hayatını kaybetmiş ve birçoğu yaralanmıştır. Gazze halen abluka altındadır. İnsanların temel ihtiyaçlarına erişimi engellenmektir. Bu abluka ve işgal, Filistin halkına çok ağır insani yükler yüklemiş ve kalkınma problemlerini beraberinde getirmiştir.

“Filistin halkının temel beklentisi hayatta kalmaktır

Sivil Filistin halkı genci ve yaşlısıyla birlikte, insan onuruna yakışır bir yaşam sürmenin imkânsız olduğu mülteci kamplarında yaşamaya mahkûm edilmiştir. Filistin halkının temel beklentisi hayatta kalmaktır. Çocuklarına iyi yaşam koşulları sağlama beklentileri kalmamış, sadece yaşam haklarını korumayı amaçlamaktadır.

BM Dünya Gıda Programı’nın, Gazze ve Batı Şeria’ya gıda yardımlarında kesintiye gitme kararı talihsizliktir”

İnsanların çoğu aşırı yoksulluk içinde ve çocukları için daha iyi bir yaşam beklentisi olmadan yaşamaktadır. Bu durum tüm dünyaca bilinmesine karşın, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, Gazze ve Batı Şeria’ya yapılan gıda yardımlarında kesintiye gitme, şeklinde talihsiz bir karar aldığını açıklamıştır. Yoksulluk ve açlıkla mücadele eden Filistin halkı, BM’nin bu kararıyla birlikte, dünya tarafından da açlığa ve ölüme mahkûm edilmiştir. AİHS’de düzenlenen temel yaşam hakları ellerinden alınmış ve alınmaya da devam etmektedir.

“Filistin’de insan hakları ihlal edilmektedir”

BM Güvenlik Konseyi 2334 sayılı Kararıyla, işgal altındaki Filistin topraklarında 1967 yılından sonra, İsrail hükümeti tarafından kurulan tüm yerleşim yerlerinin yasadışı olduğuna ve devam eden yerleşim faaliyetlerinin derhal durdurulması gerektiğine hükmetmiştir. Ancak İsrail Hükümeti, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararına rağmen Doğu Kudüs de dâhil olmak üzere, Filistin topraklarında yerleşke inşaatlarına hız kesmeden devam etmektedir. Yerleşkeler arasında kurulan kontrol noktalarında insan hakları ihlalleri artarak devam etmektedir.

“AB İsrail’le ilişkilerini insan haklarına saygı temelinde yürütmelidir”

Avrupa, İsrail’in en büyük ticaret pazarıdır. AB-İsrail Ortaklık Anlaşması, ticaret ve diğer ilişkilerin insan haklarına saygı temelinde yapılması gerektiğini belirtir. Oysa AB ve Avrupa hükümetleri, yasadışı yerleşkelerle yapılan ticareti kolaylaştırmaktadır. İsrail hükümetini, işlemiş olduğu ağır insan hakları ve uluslararası hukuk ihlallerinden sorumlu tutmaktan imtina etmektedir.

“1967’de başlayan işgal sona erdirilmelidir”

İsrail’in güvenlik ihtiyaçlarını, Filistin’in devlet ve egemenlik haklarını karşılamanın ve sürdürülebilir barış ortamının temellerini atmanın tek yolu; 1967’de Filistin’de başlayan işgali sona erdirmektir.

Bu nedenle, bu karar ile; EPSU’yu ve Üye sendikaları

Bağımsız ve demokratik bir Filistin devleti olmadan, bölgede kaliteli kamu hizmetleri sunma ve insana yakışır işlere sahip olmanın mümkün olmadığını beyan etmeye,

Kabul görmüş ve güvenli sınırlar içinde iki devletin barış ortamında yan yana var olma vizyonuna büyük engel teşkil eden, ABD’nin Tel Aviv elçiliğini Kudüs’e taşıma kararını protesto etmeye,

PSI ile birlikte, Gazze Şeridi ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki acil insani ihtiyaçların karşılanması için kaynakları seferber etmeye,

İsrail Devletinin, sivilleri ve kamu hizmeti çalışanlarını hedef alan, orantısız ve ayrım gözetmeyen saldırılarını kınamaya,

Avrupa hükümetlerini, İsrail Hükümeti uluslararası insan hakları hukukuna uygun davranana kadar İsrail ile silah ticaretini askıya almaya çağırmaktayız.”

Filistin sorununun çözümünün HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ Sendikamız için büyük önem taşıdığını belirten Genel Başkan Vekilimiz Öz, “Bu amaçla; 50 ülkeden 250 STK ve sendika tarafından “Uluslararası Kudüs ve Filistin’e Destek Sendikalar Birliği” kurulmuştur. Konfederasyonumuz HAK-İŞ ve Sendikamız HİZMET-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan bu birliğin kurucularındandır ve aynı zamanda başkanlığını yürütmektedir. Filistin konusunu tüm insanlığın gündeminde tutmak ve çözüm yolları bulmak amacıyla ciddi bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Avrupa’nın bir sesi olarak EPSU’nun Filistin konusuna ilgisiz olmamasının önemli olduğunu belirten Öz, “Kongre’de alınacak kararlar, samimi duruşumuzu yeniden ifade edecek ve yaşanan insanlık dramının sona ermesine katkıda bulanacağımızı teyit edecektir” diye konuştu.

Filistin’e Destek Kararı, 167 destek oyuyla kabul edildi

Sendikamız tarafından hazırlanan Filistin’e Destek Kararı, Kongre’de Kongre’de 167 destek, 53 ret ve 47 çekimser oyla kabul edildi. İngiltere, Norveç ve Azerbaycan sendikaları karara destek konuşması yaptılar. Alman ve İsrail sendikaları ise kararın aleyhine konuşma gerçekleştirdiler.