Ana Sayfa » Faaliyetlerimiz » Dış İlişkiler » HİZMET-İŞ’TEN ARNAVUT SENDİKACILARA EĞİTİM

HİZMET-İŞ’TEN ARNAVUT SENDİKACILARA EĞİTİM

Sendikamız, Arnavutluk Sendikalar Konfederasyonu ile Arnavutluk İnşaat, Alt yapı, Kamu İdaresi ve Polis Hizmetleri çalışanları Sendikalar Federasyonu heyetine eğitim verdi.

HİZMET-İŞ Sendikamızca gerçekleştirilen eğitim, 16 Ekim 2018 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.

Eğitime, Genel Başkan Vekilimiz Av. Hüseyin Öz, Arnavutluk Sendikalar Konfederasyonu (KSSH) Genel Başkanı Kol Nikollaj, Genel Başkan Yardımcıları Anisa Subashi, Besnik Jeshili ve Rrapo Isufaj, Arnavutluk Sendikalar Konfederasyonu ile Arnavutluk İnşaat, Alt yapı, Kamu İdaresi ve Polis Hizmetleri Çalışanları Sendikalar Federasyonu (AİAKPSF) Genel Başkanı Kujtim Myrtaj; Sendikamız Proje Koordinatörü Fatih Mehmet Bakırtaş, HAK-İŞ Dış İlişkiler Uzmanı Merita Yıldız, Sendikamız Dış İlişkiler Uzmanları Yusra Erilli Kurumlu, Ahmet Anwar Halfaya ve Burhan Yıldız, Genel Merkez Kadın Komitemiz Başkanı Derya Onat ve konuk heyetten uzmanlar katıldı.

ÖZ: TÜRKİYE İLE ARNAVUTLUK İKİ DOST ÜLKE, HALKLARIMIZ İSE KARDEŞTİR

Genel Başkan Vekilimiz Av. Hüseyin Öz, eğitim programının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile Arnavutluk’un iki dost ülke, halkların ise kardeş topluluklar olduğunu söyledi.

Osmanlı döneminden başlamak üzere Arnavut kardeşlerimizle 600 yıla yaklaşan bir ilişkimizin olduğunu hatırlatan Öz, “Arnavutluk, Osmanlı’nın ilk açıldığı, genişlediği ve önemli yatırımlar yaptığı bir coğrafyadır. Osmanlı’nın Balkanlar’la ilk temasa geçtiği 14. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar altı 6 asır Arnavut kökenli 35 Sadrazam görev yapmıştır. Pek çok Arnavut ülkemizde önemli görevlerde bulunmuştur. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy Arnavut’tur. Bizler, Arnavut kökenli bu devlet yöneticilerimizin hepsinden onur ve gurur duyuyoruz. Onları övünç ve saygıyla anıyoruz” dedi.

“ARNAVUTLUK SENDİKALARI VE SENDİKACILARIYLA İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRİYORUZ”

Balkan Savaşları ve sonrasında Soğuk Savaş’ın başlamasıyla ilişkilerin sekteye uğradığını, ancak kesilmediğini belirten Öz, Soğuk Savaş’ın bitmesiyle birlikte ilişkilerin tekrar ivme kazandığını söyledi. Öz, şunları kaydetti: “1991 yılında Türkiye ve Arnavutluk arasındaki kardeşlik ve iş birliği temelinde adımlar atılarak ilişkiler geliştirilmiştir. 2010 yılında Vizeler karşılıklı olarak kaldırılmıştır. 2013 yılında da Arnavutluk Türkiye’yi “stratejik ortak” ilan etmiştir. Türkiye’nin Arnavutluk’la ilişkileri özellikle Ak Parti İktidarıyla daha da yoğunlaşmıştır. Bugün gerek hükümetler düzeyinde gerekse sivil toplum örgütlerimiz düzeyinde ilişkiler geliştirilmektedir. HİZMET-İŞ Sendikası olarak biz de Arnavutluk’tan kardeş bir sendika ile 2011 yılında iş birliği anlaşması imzaladık. Esasında Arnavutluk Sendikaları ve Arnavut Sendikacı dostlarımızla ilişkilerimizin başlangıcı 13 yıl öncesine, 2005 yılına uzanmaktadır. O tarihte düzenlediğimiz bir uluslararası bir konferansımıza Arnavutluk Sivil Savunma İşçileri Sendikası Genel Başkanı da katılmış ve kendisiyle ikili iş birliği anlaşması imzalanmıştık. Arnavutluk Sendikaları ve sendikacılarıyla 13 yıl önce başlayan ilişkilerimiz artarak devam etmektedir.”

“KENDİ ÜLKELERİMİZDE EMEK HAREKETİNİN YAŞADIĞI SORUNLARA KARŞI ORTAK BİR DİL OLUŞTURMALIYIZ”

Genel Başkan Vekilimiz Öz, “Arnavut kardeşlerimizle olan tarihsel ilişkilerimizi sendikal alana taşımak ve yaşadığımız sorunları birlikte tartışmak, çözümler aramak istiyoruz. Bugün Arnavutluk ve Türkiye sendikacıları olarak burada bulunuşumuz da bu anlamda önemli bir kazanımdır, diye düşünüyorum. Bu eğitim çalışmalarımızı Arnavutluk’ta da sürdürmek istiyoruz. İlişkilerimizi EPSU ve PSI düzeyinde sürdürebiliriz. Bu çalışmayı Arnavutluk’ta da devam ettirmek istiyoruz. Kendi ülkelerimizde emek hareketinin yaşadığı sorunlara karşı ortak bir dil oluşturmak istiyoruz. Bunu için de ortak projeler içinde yer almamız gerektiğine inanıyoruz. Kadın, gençlik ve engelliler alanında iş birliğine ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Sendikamız hakkında da bilgi veren Öz, “HAK-İŞ Konfederasyonu’muza bağlı, Genel İşler İşkolunda faaliyet gösteren bir işçi sendikasıyız. Üyelerimiz su, kanalizasyon, toplu taşımacılık, park ve bahçeler, mezarlık, itfaiye, çöp, temizlik hizmetleri ve konut hizmetlerinde çalışmaktadır. 300 bini aşkın üyemizle Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in, işkolumuzun ve ülkemizin en büyük sendikasıyız” dedi.

“EPSU VE PSI’IN AKTİF ÜYESİYİZ”

Sendikamızın Avrupa Kamu Hizmetleri Federasyonu (EPSU) ile Uluslararası Kamu Hizmetleri Sendikası’nın aktif üyesi olduğu bilgisini paylaşan Öz, “HİZMET-İŞ olarak, farklı coğrafyalarda kendi işkolumuzda faaliyet gösteren sendikalarla bilgi, birikim ve deneyim paylaşımının önemine yürekten inanmaktayız. Bu doğrultuda, Afrika, Orta Asya, Kafkasya, Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa’dan 30’un aşkın ülkeden 50’yi aşkın sendika ile ikili iş birliği anlaşması imzaladık. Söz konusu sendikalarla kurumsal ilişkilerimizi karşılıklı çalışma ziyaretleri, eğitimler ve ortak projelerle geliştirmekteyiz” dedi.

ÖZ, ARNAVUT SENDİKACILARI FETÖ TERÖR ÖRGÜTÜNE KARŞI UYARDI

Konuşmasında 15 Temmuz hain darbe ve işgal girişimine de değinen Öz, Arnavut sendikacıları Fetö terör örgütü yapılanmasına karşı uyardı. Öz, “Fetö terör örgütü mensupları kendi halkımıza kurşun sıktılar. Onların temsil ettiklerini söyledikleri ülkelerden bir tanesi de Arnavutluk’tur. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi bizim ülkemizde yapamadıklarını başka ülkelerde yapabilirler. Arnavut dostlarımızı bu örgüte karşı dikkatli olmaya davet ediyorum” dedi.

Öz, konuk sendikacıları önümüzdeki aylarda gerçekleştirilecek olan 13. Genel kurulumuza davet etti.

KSSH GENEL BAŞKANI KOL NİKOLLAJ: BAŞARININ ANAHTARI İYİ EĞİTİM VE ÇOK ÇALIŞMAKTIR

Arnavutluk Sendikalar Konfederasyonu (KSSH) Genel Başkanı Kol Nikollaj, sendikal eğitim için Türkiye’de bulunmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek. “Davetiniz için çok teşekkür ederim. 500 yıllık birlikteliğimiz az bir şey değildir. Bu yüzden kendimizi evimizde hissediyoruz” dedi.

Tarihî geçmişte Türklerle birlikte omuz omuz şehit verdiklerini ifade eden Nikollaj, “Bu topraklarda önemli görevlerde bulunan büyüklerimiz olmuştur. Onlar İstanbul’da eğitim görmüşlerdir. Mısır valiliğine kadar hizmetlerde bulunmuşlardır, onlar büyük hizmetkarlardır” dedi.

Bir dönem sekteye uğrayan Türkiye-Arnavutluk ilişkilerinin son 20 yıldır giderek güçlendiğine dikkat çeken Nikollaj, “Türkiye’nin yüzlerce Arnavut öğrenciyi üniversitelerde okuttuğunu ve Türkiye’den dönen çocukların Arnavutluk’ta en kalifiye işlerde çalıştığını söyledi.

Nikollaj, “Sendikamız eğitime önem vermektedir. Kurduğumuz eğitim merkezimizde bütün sendikalarımıza eğitim veriliyor. Çünkü, ancak iyi eğitimli insanlar ile iyi yönetebiliyorsunuz. Başarının anahtarı iyi eğitim ve çok çalışmaktır. Eğitim merkezlerimizde AB ve ILO gibi kuruluşlarla, ETUC ve ITUC’un da dahil olduğu eğitimler düzenledik. Buradaki eğitimin sendikalarımız için faydalı sonuçları olacağını biliyorum” şeklinde konuştu.

AİAKPSF GENEL BAŞKANI KUJTİM MYRTAJ: ORTAK PROJELER YAPMAK İSTİYORUZ

Arnavutluk Sendikalar Konfederasyonu ile Arnavutluk İnşaat, Alt yapı, Kamu İdaresi ve Polis Hizmetleri Çalışanları Sendikalar Federasyonu (AİAKPSF) Genel Başkanı Kujtim Myrtaj, Arnavutluk’un ve bağlı bulundukları KSSH Konfederasyonunun en büyük sendikalarından biri olduklarını söyledi.

Myrtaj, “Arnavutluk’ta kendi işkolumuzda tek sendikayız. Bir belediyenin dışında bütün şehirlerde örgütlüyüz. Hepsiyle toplu sözleşmeler yapıyoruz. Polisler için de ayrıca toplu sözleşmeler imzalıyoruz” dedi.

Geleneksel aktiviteler konusunda ortak eğitimler düzenlemek istediklerini belirten Myrtaj, “Sendikamızda kadın, gençlik ve emekliler kolları var. Bunlar da seçimle geliyorlar. Kadınların sosyal hayatta ilerlemesini geliştirecek projeler. İki ülkenin kadınlarını yakınlaştırmalıyız, onların geleneklerle tanışmasını sağlamalıyız. Yine, örneğin Mehmet Akif Ersoy adına bir seminer düzenleyebiliriz” diye konuştu.

İŞ HUKUKU, ÖRGÜTLENME VE TOPLU İŞ SÜREÇLERİ ANLATILDI

Eğitim programında Doç. Dr. Mehmet Merve Özaydın “Küreselleşme Sürecinde Sendikacılıkta Yaşanan Değişimler”, Hukuk Müşavirimiz Av. Kiraz Bilge Akçomak Süren “Türkiye’de İş Hukuku ve Uygulamaları”, Toplu İş Sözleşmesi Uzmanımız Av. Muhammed Nurbaki Türbay “Örgütlenme ve Toplu İş Sözleşmeleri”, Genel Merkez Kadın Komitemiz Başkanı Derya Onat “Çalışma Hayatında Kadın” konulu sunumlar yaptılar.