Ana Sayfa » Haberler » HAK-İŞ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VE GENEL BAŞKAN VEKİLİMİZ ÖZ: “BİRLİKTE BAŞARMA KÜLTÜRÜNÜ YAYGINLAŞTIRMALIYIZ”

HAK-İŞ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VE GENEL BAŞKAN VEKİLİMİZ ÖZ:

“BİRLİKTE BAŞARMA KÜLTÜRÜNÜ YAYGINLAŞTIRMALIYIZ”

İŞKUR’un 11. Genel Kurul’unda konuşan HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcımız ve HİZMET-İŞ Genel Başkan Vekilimiz Av. Hüseyin Öz, kamu, işçi ve işveren örgütleri olarak İŞKUR’un yapmış olduğu çalışmalardan daha fazlasını hep birlikte yapmanın mümkün olduğunu söyledi.

Genel Başkan Vekilimiz Öz, “Kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, dezavantajlı kesimleriyle işsizlerimizi, çalışanlarımızı, işverenlerimizi, kısaca ülkemizi ilgilendiren çalışmaların daha etkin bir şekilde sonuç verebilmesi için sosyal paydaşların bu süreçte daha etkin rol almasına ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Birlikte başarma kültürünü yaygınlaştırmalıyız” dedi.

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcımız ve HİZMET-İŞ Genel Başkan Vekilimiz Av. Hüseyin Öz, 26 Kasım 2021 tarihinde Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) 11. Genel Kurulu’na katıldı.

Genel Kurula HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcımız ve HİZMET-İŞ Genel Başkan Vekilimiz Av. Hüseyin Öz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı  Opr. Dr. Ertuğrul Soysal, İŞKUR Genel Müdürü Oğuz Kağan Güldoğan, HAK-İŞ Genel Sekreteri Eda Güner, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Serdengeçti, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve İŞKUR delegeleri katıldı.

Genel Kurula hitaben bir konuşma gerçekleştiren HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcımız ve HİZMET-İŞ Genel Başkan Vekilimiz Av. Hüseyin Öz, “HAK-İŞ olarak İŞKUR’u ülkemiz, insanımız ve ekonomimiz için kilit bir kurum olarak görüyor ve önemsiyoruz” dedi.

HAK-İŞ olarak, işsizlikle mücadelede çözümün parçası olmaya gayret gösterdiğimizi kaydeden Öz, işsizlik sigortasından yararlanma koşullarının hafifletilmesini talep etti.

ÖZ: “İŞKURU ÜLKEMİZ İÇİN KİLİT BİR KURUM OLARAK GÖRÜYORUZ”

İŞKUR’un Türk çalışma hayatında çok önemli işlevleri icra eden bir kuruluş olduğunu belirten Öz, İŞKUR’u hem ülkemiz, hem insanımız, hem de ekonomimiz için kilit bir kurum olarak gördüklerini ifade etti.

İŞKUR’un işçi ve işveren arasında sadece aracılık yapmadığını, aynı zamanda işsizlikle mücadele kapsamında aktif iç gücü programlarını hayata geçirdiğini belirten Öz; “Kadınlarımızın, gençlerimizin, engelli bireylerimizin İŞKUR çalışmalarından yararlanma oranlarında meydana gelen artışı özellikle geleceğe umutla bakmamızı sağlayan olumlu gelişmeler arasında görüyoruz ve değerlendiriyoruz. İŞKUR’un işsizleri en doğru ve en hızlı yoldan işe yönlendirme konusundaki başarılarını takdirle anıyoruz. Bu vesileyle Sayın Bakan’ımız, bakan yardımcılarımız başta olmak üzere, İŞKUR’umuzun genel müdürünü ve çalışanlarını tebrik ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum” dedi.

“BİRLİKTE BAŞARMA KÜLTÜRÜNÜ YAYGINLAŞTIRMALIYIZ”

İŞKUR’un Kovid-19 pandemi sürecinde zor bir görevi üstlendiğini ve bu görevi devam ettirdiğini söyleyen Öz, kamu işçi ve işveren örgütleri olarak İŞKUR’un yapmış olduğu çalışmalardan daha fazlasını hep birlikte yapmanın mümkün olduğunu söyledi. Öz, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, dezavantajlı kesimleriyle işsizlerimizi, çalışanlarımızı, işverenlerimizi, kısaca ülkemizi ilgilendiren çalışmaların daha etkin bir şekilde sonuç verebilmesi için sosyal paydaşların bu süreçte daha etkin rol almasına ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Birlikte başarma kültürünü yaygınlaştırmalıyız. İşsizlik ödeneğinden yararlanma şartlarından biri olan 120 günlük kesintisiz çalışma şartının esnetilmesi önemli bir adımdır. Ancak buna rağmen başvuranların %56,3 oranında bir kısmının işsizlik ödeneğinden yararlanamadığını biliyoruz. Burada bir ileri adım daha atılmasına ihtiyaç olduğunu koşulların esnetilmesi gerektiğini ifade etmem gerekiyor. Dolayısıyla işsizlik ödeneğinden yararlanma konusunda süre koşulun esnetilmesi ve ödenekten ödenen miktarların arttırılması gerekir diye düşünüyoruz.”

“MEVSİMLİK İŞÇİLERE GELİR DESTEĞİ SAĞLANMALI”

Mevsimlik işçilerin sorunlarına da değinen Öz; “Burada ifade etmemiz gerekir ki kamu kurumlarında çalışan mevsimlik işçilerimiz bakımından önemli sorunlarımız var. Özellikle mevsimlik işçilerin yılın belli bir süresi içerisinde azami 6 ay çalıştığı dikkate alındığında kalan 6 aylık süre için kamunun İş Kurumu’nun desteğine ihtiyaç hissedildiğini ifade etmek istiyorum. Bu nedenle kamuda mevsimlik işçi olarak çalıştırılanlara dönemler içerisinde mutlaka gelir desteğinin sağlanması gerektiğine inanıyorum. İstatistiklere göre işsizlerin %94’ünün işsizlik sigortasından yararlanamadığını biliyoruz. Dolayısıyla bu konuda koşulların esnetilmesinin ne kadar zorunlu olduğunu hepimizin görmesi gerekiyor” diye konuştu.

“GENÇLERİMİZİN İŞSİZLİK SORUNU ÖNCELİĞİMİZ OLMALI”

Genel Başkan Vekilimiz Av. Hüseyin Öz, ülkemizde üniversite mezunu birçok gencin mezuniyet sonrası yıllarca işsizlik sorunuyla karşı karşıya kaldığını söyledi. Eğitim hayatını tamamlayan gençlerin iş hayatı içerisinde yerlerini alabilmeleri için neler yapılması gerektiği üzerinde çalışılması gerektiğini dile getiren Öz, ülkemizde genç işsizlik oranının %21 civarında olduğunu ve bunun büyük bir rakam olduğunu vurguladı. “Gençlerimizin işsizlik sorunu en önemli önceliklerimizden birisi olmalıdır” diyen Öz, konuşmasına şöyle devam etti: “Uzun süreli işsizliğin gençlerimizin umudunu tükettiğini ve yurtdışına gitmek üzere bir anlayışın ortaya çıktığını hepimiz biliyoruz ve görüyoruz. Dolayısıyla ülkemizden beyin göçünün önlenmesi ve geri dönüşlerinin sağlanması bakımından sağlanacak desteklerin çok önemli olduğunu ifade etmem gerekiyor.”

“İŞSİZLİK ÖDENEĞİNDEN DAHA FAZLA İŞSİZ FAYDALANMALI”

Ülkemizdeki en büyük sorunlardan bir tanesinin de sığınmacılar olduğunu söyleyen Öz; “Sığınmacıların çok az bir kısmının çalışma izni var. On binlerce sığınmacı ne yazık ki bugün bizim işgücü piyasamızda kayıt dışı olarak istihdam ediliyor. Sığınmacıların çalışma izinlerinin verilmesi konusunda daha cömert davranmak gerektiği gibi bir anlayışa sahibiz. Sığınmacıların kayıt dışı olarak ülkemizde istihdam ediliyor olması aynı zamanda sosyal güvenlik sistemimiz açısından da çok büyük bir risk ve tehdit oluşturuyor. Bu nedenle işsizlik sigortasından yararlanma konusunda koşulların hafifletilmesi ve işsizlik ödeneğinden daha fazla insanın faydalanması hususunda yeni bir anlayışa ihtiyaç olduğunu ifade etmek isteriz” dedi.

“İŞKUR YÖNETİMİNDE SOSYAL PAYDAŞLARIN ROLÜ ARTIRILMALI”

İŞKUR Yönetim Kurulunun sosyal paydaşların daha fazla sorumluluk almasına imkan sağlayacak şekilde daha katılımcı bir yapıya kavuşturulmasını talep eden Öz, bunun yönetim süreçlerine ve çözüm önerilerine zenginlik katacağını söyledi.

“İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNE DESTEK VERDİK”

HAK-İŞ olarak istihdamın arttırılması ve işsizlikle mücadele konusundaki çalışmaları her zaman desteklediğimizi ifade eden Öz, “Cumhurbaşkanı’mızın 2 yıl önce başlatmış olduğu istihdam seferberliğine destek verdik. Konfederasyon olarak sendikalarımızda istihdamın artması için, yeni istihdamlar için gerekli tedbirleri aldık. Konfederasyon olarak işsizliğin azaltılması için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirme konusunda azim ve gayret içerisindeyiz. Bu ülkeye yapacağımız en güzel hizmetin yatırım ve istihdamı arttırmak olduğuna inanıyoruz. İşsizlikle mücadele hepimizin omuzlarında bir sorumluluk olarak duruyor. HAK-İŞ olarak işsizlikle mücadelenin bir parçası olarak bu anlamda çalışmalarımızı aralıksız şekilde devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu.