Ana Sayfa » Haberler » EPSU KONGRESİNDE AVRUPA’DA YÜKSELEN IRKÇILIĞA KARŞI BİR KONUŞMA YAPTIK

EPSU KONGRESİNDE AVRUPA’DA YÜKSELEN IRKÇILIĞA KARŞI BİR KONUŞMA YAPTIK

Avrupa Kamu Hizmetleri Sendikaları Federasyonu (EPSU)’nun İrlanda’nın başkenti Dublin’de gerçekleştirilen 10. Kongresi’nde, Avrupa’da artan ırkçılık yabancı düşmanlığı ve İslamafobi ile mücadeleyle ilgili bir konuşma gerçekleştirdik.

Uluslararası İlişkiler Dairemiz Başkanı H. Yüsra Erilli Kurumlu tarafından okunan karar metnimiz oy çokluğuyla kabul edildi. Erilli Kurumlu konuşmasında; “Yakın zamanda birçok Avrupa Birliği ülkesinde gerçekleşen seçimler ve yeni Avrupa Parlamento seçimleri, faşizmin, yabancı düşmanlığının ve Avrupa karşıtlığının, Müslüman ve İslam karşıtlığının hızlı bir şekilde büyüdüğünü göstermektedir.

Aşırı sağ partiler, neo-faşist, ırkçı ve yabancı düşmanı güçler, insan haklarını ve sosyal hakları tehdit etmekte, Avrupa’nın demokratik değerlerini risk altına almaktadır. Her şeyden önce bu yaşananların ve söylemlerin adını doğru koymamız gerekmektedir. Bunun adı popülizm veya milliyetçilik değil düpedüz ırkçılıktır, İslamofobidir” şeklinde konuştu.

“Avrupa, Aşırı Sağ Veya Sol Teröristlere Teslim Olmamalıdır”

Hem sağ hem de sol parti temsilcilerinin İslam karşıtı söylemlerinin son yıllarda arttığını belirten Uluslararası İlişkiler Daire Başkanımız Erilli Kurumlu; “Almanya’da, Macaristan’da, Polonya, İtalya, Fransa, İngiltere ve diğer birçok ülkede yabancılara ve göçmenlere karşı özellikle İslam ve Müslümanlara karşı söylem ve gösteriler Avrupa’nın birçok şehrinde artarak devam etmektedir. Hatta zaman zaman bu karşıtlığın boyutları, sözlü ve fiziksel şiddet ve saldırılara kadar varmaktadır. Brexit referandumu öncesinde yapılan ırkçı, yabancı karşıtı, özellikle İslam karşıtı propagandaların Avrupa’nın geleceği için ne tür sonuçlar ortaya çıkardığına hepimiz şahit olduk.

2018 raporlarına göre Avrupa’da yaklaşık 5 Milyon Türk yaşamaktadır.  Konfederasyonumuz ve sendika olarak, Avrupa’da yaşayan Türklerden ve Müslüman topluluklardan, çalışma hayatında ve sosyal hayatta yaşadıkları ayrımcılıklardan ötürü,  kendilerine ve ibadet yerlerine sözlü ve fiziksel saldırılar yapıldığından dolayı birçok şikâyet almaktayız. Kararda da ifade ettiğimiz üzere birçok rapor da bu şikâyetleri desteklemektedir.

Sendikalar olarak da bize burada düşen görev, örgütlü olduğumuz işyerlerinden başlayarak, yerelde ve ulusal düzeyde toplumun her seviyesinde bu tür ayrımcılıkları engellemek, sosyal adaleti sağlamak ve herkese eşit fırsatlar yaratmak adına çalışmalara başlamak, var olan çalışmaları da hızlandırmak, AB ayrımcılıkla mücadele mevzuatının etkin bir şekilde uygulanmasına katkı vermektir. Avrupa, aşırı sağ veya sol teröristlere teslim olmamalıdır.

Bu nedenle EPSU ve Üye sendikalar olarak bizler, demokrasi ve sosyal adaleti savunmak adına her ülkede insanların ırkçılığa, yabancı düşmanlığına, islamofobiye karşı tepki vermesini sağlamalıyız.

İnsanların önüne daha ikna edici, daha sağlam, azınlığa değil herkese fayda sağlayan bir vizyon ortaya koymalıyız. Aksi takdirde, Avrupa, üzerine kurulduğu temellerden ve değerlerden uzaklaşmaya devam edecektir” dedi.