Ana Sayfa » Haberler » ANKARA YAPRACIK TOKİ 1. ETAP KONUTLARI TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ’NDE İKRAMİYE VE EĞİTİM YARDIMI HAKKI

HİZMET-İŞ Sendikamız ile Ankara Yapracık TOKİ 1. Etap Konutları Site Yönetimi arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinde bina görevlileri ilk defa ikramiye, bayram harçlığı, günlük yemek ücreti ve yakacak yardımı gibi haklara kavuştular.

Yüzde 12 oranında zamla sonuçlanan sözleşmede ayrıca, çocuk yardımı ile okuyan çocuklara eğitim yardımı yapılması da yer aldı.

Toplu sözleşme sevinç gözyaşlarıyla imzalandı

Konut görevlilerinin eş ve çocuklarının da katılımıyla gerçekleştirilen toplu iş sözleşmesi töreninde duygulu anlar yaşandı. Konut görevlilerinin de eşlerinin de çocukların da sevinçten ağladıkları görüldü.

HİZMET-İŞ’in örgütlemesiyle ilk defa sendikalı olan ve haklarında ilk defa toplu iş sözleşmesi imzalanan konut görevlileri, sevinçlerini aileleriyle birlikte paylaştılar.

Sevindiren toplu iş sözleşmesi, 9 Şubat 2020 tarihinde Ankara Ulucanlar Cezaevi Müzesi toplantı salonunda, Genel Başkan Vekilimiz ve HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Av. Hüseyin Öz, Ankara 2 No’lu Şube Başkanımız Recep Dere, Yapracık TOKİ 1. Etap Konutları site yöneticileri Yaşar Kocaoğlu ve İsmail Turan arasında imzalandı.

Toplu iş sözleşmesi töreninde, Ankara 7 No’lu Şube Başkanımız Mustafa Genç ile töreni izlemek üzere için farklı bölgelerdeki sitelerden konut görevlileri de yer aldı.

Genel Başkan Vekilimiz Öz: “Amacımız ‘insan’a dokunmaktır”

Toplu iş sözleşmesi töreninde konuşan Genel Başkan Vekilimiz Öz, “Birbirimizi dinlediğimiz, anladığımız zaman konuşabiliyor ve anlaşabiliyoruz. Bu açıdan bugün şahsım ve sendikamız için önemli bir gündür” dedi.

Sendikamızın 43 yıllık geçmişinde konutlarda ve özellikle toplu konutlarda çalışan emekçiler için çok büyük çabaları olduğunu belirten Öz, “Türkiye’de en önemli ilkleri konut ve toplu konut çalışanı arkadaşlarımızla gerçekleştirdik. Seksenli ve doksanlı yıllarda ilk grevimizi İstanbul’da konut kapıcılarıyla yaptık. Bütün bunları yapmamızın tek bir amacı var, o da insana dokunmak, işverenlerimizle beraber aynı masaya oturmak, onlarla birlikte uzlaşmak, anlaşmak ve konut görevlisi arkadaşlarımızın haklarına kavuşmalarını sağlamaktır” diye konuştu.

2 yıl süren örgütlenme sürecinin ardından gelen sözleşme sevinci

Yapracık toplu konutlarında örgütlenme sürecinin iki yıl öncesine dayandığını hatırlatan Öz, şunları kaydetti: “Yapracık toplu konutlarında 2 yılı aşan bir örgütlenme çalışması yürüttük. HİZMET-İŞ olarak hiçbir zaman bir yere gidelim, orada örgütlenelim, işverenlerimizi, kat maliklerini ve yöneticileri zora sokalım diye bir derdimiz olmadı. Bizim tek derdimiz burada çalışan konut görevlilerinin aileleriyle birlikte, orada ikamet eden kat malikleriyle birlikte huzurlu bir şekilde çalışmalarını sağlamaktır. Sendikamızın temel misyonu sosyal diyalog mekanizmalarını çalıştırın karşılıklı uzlaşmayı temelinde bir masanın etrafında toplanarak, çalışan arkadaşlarımızın asgari yasal haklarının kendilerine sağlanmasını temin etmektir.”

“Yapracık TOKİ’deki süreç, iyi bir uygulama örneğidir”

Örgütlenme ve toplu iş sözleşmesi sürecinde gelinen noktayı bir başarı olarak değerlendiren Öz, “Sözleşme süreci bazen tıkandı bazen aşıldı, en nihayetinde bir toplu sözleşmesini imzalıyoruz. Şimdi geriye dönüp baktığımız zaman keşkelerimiz yok, nihayetinde bugün iyi bir noktaya geldik. Bu ortamı sağlamış olmamız son derece önemlidir. Yapracık TOKİ’deki süreç, çalışan üyemiz arkadaşlarımızla, kat maliklerimiz ve site yöneticilerimizle yasal zeminde birbirimizi anlayarak, dinleyerek, çalışanlarımızın site sakinlerine saygı gösterdiği, işlerini en güzel şekilde yaptığı, site sakinlerinin de üyelerimize saygı gösterdiği, haklarını tanıdığı iyi bir uygulama örneği olacaktır” dedi.

İmzalanan toplu iş sözleşmesinin tarihi bir misyonu olduğunu belirten Öz, “Böylesi güzel işler, sözleşmeler ortaya çıktıysa, bu güzel insanlar olduğu içindir. Bu güzel insanlar Ankara’da bir tarih yazıyor. Toplu konutlarda çalışan, kat maliki olan, yönetici olan on binlerce arkadaşımız var.  TOKİ 1. Etap’ta çalışan üyelerimiz, bu on binlerin içerisinde çok özel bir konumdadır, çünkü örgütlüler. Bu arkadaşlarımız, başta Ankara olmak üzere bütün şehirlerimizdeki konut görevlilerinin HİZMET-İŞ çatısı altında toplanabilmesi için öncü rol oynamaktadır. Eğer bu öncü rolü iyi yerine getirilirse bir iyilik meleği gibi örgütlülüğümüz diğer TOKİ’lere de yayılacaktır. Bütün konut görevlisi arkadaşlarımıza ulaşmak bakımından, yapmış olduğunuz fedakârlıklar takdirin çok ötesindedir. Yapracık’taki işverenlerimize, site yöneticilerine, üyelerimiz adına teşekkür ediyorum. İnşallah ağız tadıyla çalışmayı hep beraber sürdürmemizi Cenabı Allah nasip etsin, toplu iş sözleşmemiz hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Genel Başkan Vekilimiz, örgütlülüğün ve toplu iş sözleşmesinin tamamlanmasında emeği geçen şube başkanlarımız ve site yöneticileri ile üyelerimiz ve ailelerine teşekkür etti.

Üyemizin kız çocuğundan ağlatan konuşma

Üyemiz Mehmet Açıkgöz’ün kızı Tuğçe Açıkgöz yapılan sözleşme için sendikamız ve Ankara 2 No’lu Şube Başkanımız Recep Dere’ye teşekkür ederek, “Recep başkanımız oyuncaklar alarak, bizi pikniklere, yemeklere götürerek bizleri mutlu etti. Bütün başkanlara bizleri de davet ettikleri için teşekkür ediyorum” dedi.

Ankara 2 No’lu Şube Başkanımız Recep Dere programda bir açılış konuşması gerçekleştirerek sözleşmenin detayları hakkında bilgi verdi.

Dere, 2 yıl süren bir örgütlenme sürecinden sonra toplu iş sözleşmesini imzaladık. Bu aşamaya gelmemiz son derece sevindirici bir durumdur. Yapracık konutlarında gerçekleştirdiğimiz örgütlenme modeli ve imzaladığımız toplu iş sözleşmesinin tüm illerde konut görevlisi arkadaşlara uygulanmasını istiyoruz” dedi.

Ankara 7 No’lu Şube Başkanımız Mustafa Genç de bir konuşma yaparak toplu iş sözleşmesinin hayırlı olması temennisinde bulundu.

Yapracık TOKİ 1. Etap Konutları site yöneticileri Yaşar Kocaoğlu ve İsmail Turan da güzel bir sözleşmeye imza attıklarını belirterek, sözleşmenin hayırlı olmasını dilediler.

Yapılan programın ardından üyelerimiz Ulucanlar Cezaevi Müzesi’ni ziyaret ettiler.